«Бомбили саме там, де були люди», – жителі селища Луч розповіли про життя під ворожими обстрілами

Місцеві мешканці селища Луч, що на Миколаївщині розповіли про життя під обстрілами, які здійснювали війська РФ по цивільному населенню.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «РАДА. Миколаїв».

Селище Луч 8 місяців було у зоні активних бойових дій та ледь не щодня обстрілювалося ворожими військами,  внаслідок чого загинуло дві людини. Тут не залишилося жодного вцілілого будинку, а також немає газу та води. Окупанти знищили місцеву пошту, станції водозабору та частково зруйнували школу та дитсадок.

— Ми ховалися у підвалі. Бомбили саме там, де були люди. Літали безпілотники. Ми думали, що то наші. А вони дивилися, де люди збираються і бомбили. Поки ми були у квартирі, ми з третього поверху бачили, як танки йшли по трасі, бачили, як літак летів. І гвинтокрили літали. Все це проходило повз нас. Було страшно, а ще було страшніше, коли почали бомбити по домах, – розповідає жителька села Людмила Стоянова. 

Місцева жителька Світлана Романенко зазначає, в під’їзді однієї з багатоповерхівок зруйнувалися сходові марші, тепер через це люди не можуть піднятися у свої квартири, щоб відремонтувати їх. 

Зазначається, що в селищі не залишилось жодної багатоповерхівки, яка б не постраждала від обстрілів російських військових. Крім того, місцеві мешканці досі не мають можливості користуватись централізованим водопостачанням, адже окупанти обстріляли станцію водозабору.

– З 11 березня, пам’ятаю як сьогодні, був сильний обстріл селища Луч. Того ж дня було пошкоджено дах станції водозабору та вимкнули світло. Тобто дах пошкоджений біля самих резервуарів. Але вони, слава Богу, вціліли. Зараз вони, в принципі, працюють. Ми воду в них набираємо, але не працює насос, який створює тиск на селище, – розповів директор комунального підприємства «Лучівське ЖКП» Віктор Охналь.

Під час активних бойових дій в селищі залишалося півсотні мешканців. Аби люди почали повертатися додому, треба відновити близько 1,5 кілометра електричних мереж, щоб запустити станцію водозабору. 

– Коли велися бойові дії тут, в Лучі, залишилося десь близько 50 жителів. Вони всі знаходилися в бомбосховищах або у підвалах. Водопостачання ми забезпечували тоді через генератори. На ту кількість людей цього вистачало. Зараз, звичайно, хочемо відновити і водопостачання, і водовідведення. І функціонування того, як було до війни, – сказав Шевченківський сільський голова Олег Пилипенко.

Місцева мешканка Тетяна Головачова розповіла, що газу в селищі також досі немає, адже більшість газових труб перебили окупанти.

– Були нещодавно працівники, вони опломбували. Перекрили для того, щоб перевірити під тиском підземні комунікації газу. Вони приїхали для того, щоб відновлювати, бо у нас багато перебито саме газових труб, – мовила жінка.

Тетяна Головачова залишилася у селищі та не виїжджала попри сильні обстріли. Допомагала сусідам літнього віку. Щовечора всі спускалися до підвалу, оскільки саме вночі ворог обстрілював Луч.

— Ніколи не думала, що квартира, яка знаходиться в багатоповерховому будинку, може постраждати з чотирьох боків. Коли впав снаряд навпроти моїх вікон, то влетіло в під’їзд і в мене навіть три подряпини на дверях. В залі близько 70 різних дірочок, перебита проводка та труба опалення, – розповідає жінка. 

Нагадаємо, кореспонденти «НикВести» дізналися, як виглядає селище Луч на Миколаївщині після цілодобових російських обстрілів. Також військові показали, як виглядає зруйноване на 80% селище Луч під Миколаєвом.

View full version