Лікарка Федорова застерегла від безконтрольного прийому йодиду калію та попросила не мастити йодом тварин

Ексдиректорка Миколаївської обласної інфекційної лікарні, позафракційна депутатка обласної ради Світлана Федорова закликала українців не панікувати через існуючу загрозу аварії на ЗАЕС та не вживати без необхідності йодид калію.

В ефірі телеканалу «Прямий» лікарка зауважила, що без призначення лікаря вживати йодид калію небезпечно.

— Хочу всіх застережити, що йодид калію приймається лише за призначенням лікаря, або є сповіщення про викид радіаційного йоду. Якщо ми зараз говоримо, що є побоювання, що на Запоріжській АЕС щось трапиться, то це не означає, що буде викид йоду. Зараз дуже низький відсоток того, що може статися викид радіаційного йоду. Крім радіаційного йоду є багато інших небезпечних речовин, від яких не захищає йодид калію, — розповіла вона.

Крім того, лікарка зауважила, що не треба домашніх тварин годувати йодидом калія чи проводити інші маніпуляції.

 Дуже багато бачу в інтернеті усіляких пропозицій постригти котиків, песиків, намастити їх йодом у разі, якщо щось трапиться. Не треба наших домашніх улюбленців мастити. Якщо вас  небезпека застане, коли ви гуляєте на вулиці з твариною, треба прийти додому та помити його звичайним милом для прання. Давати йодид калію тварині не потрібно,  розповіла вона.

Також Світлана Федорова порадила у разі аварії на ЗАЕС дотримуватись затверджених правил поведінки.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

В Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій областях сьогодні, 29 червня, розпочалися масштабні спеціальні навчання, спрямовані на підготовку до можливого теракту на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.

View full version