Нова Зеландія ввела санкції проти РФ та Білорусі: під них підпадають причетні до депортації українських дітей

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Наная Магута 21 липня оголосила введення нових санкцій проти військово-промислового комплексу РФ, воєнізованих формувань та людей, причетних до депортації українських дітей. Також обмеження застосують для кількох білоруських фінансових установ.

Про це йдеться на сайті новозеландського уряду.

Наная Магута розповіла, що троє людей з санкційного списку нещодавно брали участь у вилученні українських дітей з родин, тобто сприяли депортації неповнолітніх до Росії.

Також до списку потрапили 14 людей і компаній з російського військово-промислового комплексу. Вони розробляють, виробляють або закуповують зброю, електронні компоненти та інші товари, як-от мікроелектроніка та напівпровідники, для ведення війни проти України.

Обмеження ввели для 6 білоруських організацій, серед них і банки. Країна застосовує ці санкції у відповідь на збільшення підтримки військової агресії Росії з боку Білорусі, адже вона підтвердила розміщення російської ядерної зброї на своїй території.

— Нова Зеландія рішуче виступає проти розповсюдження та обміну ядерною зброєю та розглядає цей крок як пряму загрозу для України, її сусідніх союзників і подальшу спробу дестабілізувати регіон, — наголосила очільниця новозеландського МЗС.

Нагадаємо, у річницю повномасштабного вторгнення росіян в Україну Нова Зеландія розширила санкції проти Кремля. Тоді до санкційних списків додали 87 осіб із російської політичної та військової еліти за матеріальну чи стратегічну підтримку незаконного вторгнення Росії в Україну.

Відомо, що перші санкції за повномасштабне вторгнення Нова Зеландія застосувала 9 березня 2022 року. Вони передбачали заборону на подорожі, замороження активів, заборону на отримання росіянами певних послуг, експортні та імпортні обмеження.

Санкції передбачають заборону на подорожі, замороження активів, заборону на отримання росіянами певних послуг, експортні та імпортні обмеження.

View full version