Волонтери та адміністрація будинку культури у Миколаєві не можуть поділити будівлю

Будинок культури в мікрорайоні Кульбакине в Миколаєві став предметом спору між волонтерами, які організували там гуманітарний штаб, та адміністрацією закладу, яка хоче поновити роботу закладу культури.

Кореспонденти «НикВести» поспілкувалися з представниками обох сторін, аби з’ясувати ситуацію.

На час, поки Кульбакинський будинок культури був зачинений через постійні обстріли після початку повномасштабної війни у лютому 2022 року, в закладі працював гуманітарний штаб, який допомагав місцевим мешканцям продуктами та товарами першої необхідності.

Проте зараз адміністрація будинку культури має намір відчинити свої двері для відвідувачів та відновити роботу гуртків для дітей. За словами адміністрації, вони не можуть це зробити допоки волонтери не приберуть «звалену» гуманітарну допомогу.

Директорка благодійного фонду «Волонтери Кульбакино», колишня депутатка Миколаївської міської ради, Лариса Веселовська розповіла, що в день до них звертаються 50-60 людей, які потребують гуманітарної допомоги.

— Ми роздаємо засоби гігієни, харчові продукти, гуманітарний одяг, ходунки, милиці. Під час війни зʼявилося багато людей з обмеженими можливостями, інвалідів, які не мають статусу та не можуть отримати від соціальних служб таку допомогу, — розповіла Лариса Веселовська.

Тим часом начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Юрій Любаров зазначив, що благодійну організацію «Волонтери Кульбакине» попередили ще влітку, що до 1 вересня цього року для складу їм доведеться шукати собі інше приміщення.

— Ще на початку літа у всіх наших палацах культури, де знаходяться такі волонтерські штаби, було завдання привести все до ладу. По-перше — звільнити актову залу, яка в Кульбакине використовувалося, як складське приміщення та була повністю завалена речами. Коли була будівля зачинена та не було занять — хай буде так, але сьогодні потрібно повертатися до культурного життя, — зазначив Юрій Любаров.

Фото надане адміністрацією закладу

Але Лариса Веселовська вважає, що будинок культури не може гарантувати безпеку дітей та педагогів у випадку обстрілів, оскільки там відсутнє бомбосховище або хоча б підвал.

— Будинок культури планує працювати з дітьми на другому поверсі. Вдень часто лунає сирена та просять пройти до укриття, я з жахом уявляю, як діти будуть вибігати з другого поверху, — сказала вона.

Водночас за її словами, багато людей потребують гуманітарної допомоги, яку надає БФ «Волонтери Кульбакино», а тому закривати пункт видачі буде несправедливо. 1500 людей поставили свої підписи під зверненням до міського голови Олександра Сєнкевича щодо недопущення виселення волонтерів з приміщення будинку культури, але відповідь не отримали.

Мешканці Широкої Балки, які прийшли за гуманітарною допомогою також захотіли дати коментар, щоб відстояти пункт видачі.

— Якщо закриється цей волонтерський фонд, ми не знаємо як нам виживати. Вони ж багато місця не займають, наразі у холі тільки, весь другий поверх будинку культури вільний, — розказали мешканці.

На що тимчасово виконуючий обовʼязки заступника директора Будинку культури Олексій Світченко відповів, що волонтери просять зайняти частину холу для того, щоб видавати гуманітарну допомогу. Але будинок культури планує поставити у холі дитячий мʼякий куточок, бо іншого місця у них немає для нього. На Новий рік у холі буде встановлюватися ялинка, та планується проводити там заходи.

— Ми не хочемо, щоб волонтерський центр припиняв свою діяльність, але так як це зараз відбувається, коли складується гуманітарна допомога на території будинку культури — ми цього продовжувати більше не можемо. Тому що забруднюється все на світі. Ламаються сидіння в актовій залі, а нам з 1 вересня треба вже починати працювати. Ми це все робимо для дітей, у них повинно бути дитинство, вони повинні відволікатися від війни, щоб у них було якесь емоційне розвантаження, — розповів Олексій Світченко.

Як повідомлялось раніше, Виконавчий комітет Миколаївської міської ради затвердив Порядок контролю за гуманітарною та благодійною допомогою.

View full version