Імена ухилянтів і лікарів, які видавали фальшиві довідки, оприлюднять через кілька тижнів, — Данілов

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексій Данілов заявив, що в Україні оприлюднять імена ухилянтів, які виїхали за кордон за підробленими довідками, і лікарів, які фальсифікували ці документи.

Про це він повідомив в етері телемарафону.

За словами Данілова, лікарі за гроші ставили багатьом військовозобов’язаним, які хотіли уникнути мобілізації, однакові діагнози. Наприклад, вони вказували, що чоловіки не мають однієї нирки.

— Майже в 90% випадків був один і той самий діагноз. Тепер це буде підлягати перевірці в законному порядку. Якщо людина дійсно непридатна, їй немає чого боятися, — запевнив секретар РНБО.

Якщо провину лікарів доведуть, то їхні імена разом з іменами тих, хто отримав від них фальшиві довідки, оприлюднять після завершення перевірки, пообіцяв Данілов.

— Якщо так сталося, що ви були здоровою людиною з 18 до 45 років, умовно кажучи, а після 24 лютого раптово почали хворіти, то треба просто подивитися, що сталося. Може, вам потрібна допомога, — додав він.

Данілов зазначив, що остаточні результати перевірки стануть відомі через 2-3 тижні.

Нагадаємо, 16 серпня Державне бюро розслідувань повідомило про викриття масштабної схеми заробітку на оформленні «липових» медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я. 

17 серпня суд взяв під варту фігуранта справи про видачу «липових» довідок. Підозрюваний визнав свою провину під час судового засідання.

Заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров заявив, що викрита правоохоронцями корупційна схема заробітку на ухилянтах в обласному центрі психічного здоров’я — поодинокий випадок в медичній сфері регіону.

Також він додав, що Державне бюро розслідувань проведе додаткову перевірку у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я, щоб з’ясувати, чи причетні інші лікарі до корупційної схеми заробітку на ухилянтах.

23 серпня стало відомо, що директора Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Віктора Тарана відправили у неоплачувану відпустку до кінця терміну дії його трудового договору – 15 листопада 2023 року.

Крім того, Володимир Зеленський повідомляв, що в Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після початку повномасштабної війни. 

View full version