Медичні сили ЗСУ розʼяснили зміни у переліку хвороб для оцінки придатності військовозабовʼязаних

Зміни до розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби внесли, щоб мінімізувати помилки під час ухвалення рішень щодо придатності до військової служби.

Зміни пояснив представник Командування Медичних сил ЗСУ, підполковник медичної служби Дмитро Мірошниченко, йдеться у повідомленні «Армія Інформ».

За його словами, перелік хвороб не змінився щодо їх кількості, тому що він побудований на міжнародній класифікації хвороб десятого перегляду, а від неї неможна відхилятися.

Він пояснив, що ці зміни вносять конкретику для лікарів, щоб усі максимально однаково трактували положення про військово-лікарську експертизу і щоб мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень щодо придатності до військової служби.

«Міністерство охорони здоров’я видало класифікатори, яких ми дотримуємося. У Розкладі хвороб, відповідно, так і лишилися ті хвороби, ті показники, за якими військовослужбовці визнаються придатними, обмежено придатними чи непридатними. Світові стандарти, світові класифікації допомагають нам іти в ногу з часом щодо певних вад людини, які, по суті, якщо вони не мають ніяких хворобливих проявів, а об’єктивні дослідження в межах норми — то це повноправні члени суспільства, і вони, як всі, можуть виконувати свій військовий обов’язок, якщо, повторюю, їм дозволяє здоров’я», — зазначив Дмитро Мірошниченко.

Також він додав, що індивідуальний підхід у визначенні ступеня придатності до військової служби — це прийняття індивідуального рішення щодо кожного військовослужбовця, який має певні проблеми зі здоров’ям, визначення конкретно до кожного клінічного випадку кожної людини ступеня придатності до проходження військової служби.

«Військовослужбовці, які мають певні захворювання, не можуть проходити службу в підрозділах спецпризначення ДШВ, морської піхоти, ССО, але вони можуть виконувати завдання у складі підрозділу забезпечення», — підсумував Дмитро Мірошниченко.

Нагадаємо, Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким визначають ступінь придатності до військової служби. Також відомство впорядкувало проходження служби для обмежено придатних.

View full version