Українське зерно вже почали експортувати через порти Хорватії

Україна почала експортували зерно через порти Хорватії.

Про це 7 вересня на саміті ініціативи «Трьох морів» у Бухаресті заявила міністр економіки України Юлія Свириденко.

— Українське зерно вже пішло на експорт через хорватські порти. Дякуємо за таку можливість. Цей торговий шлях хоч і нішевий, але вже користується популярністю. Ми готові його розвивати, розширюючи можливості транспортного коридору. Ми вважаємо, що цей логістичний маршрут буде відігравати важливу роль у двосторонній торгівлі між нашими країнами і після війни, — заявила Юлія Свириденко.

17 липня 2023 року Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська стали щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

Зернова ініціатива забезпечила постачання понад 33 мільйонів тонн аграрної продукції на світовий ринок із портів Одеси. США, Євросоюз та ООН закликали Росію відновити участь у зерновій угоді.

Як відомо, Росія не дотримується правил інспектування суден, які діють згідно з «зерновою угодою». Через дії РФ зерновози по три місяці не можуть зайти в українські порти.

Нагадаємо, що Росія повністю зупинила реєстрацію нового флоту з 26 червня, що свідчить про наміри зірвати постачання продовольства на світові ринки.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар висловив впевненість, що чорноморська зернова угода, термін дії якої спливає 18 березня, буде продовжена.

Як повідомлялось раніше, Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар висловив впевненість, що чорноморська зернова угода, термін дії якої спливає 18 березня, буде продовжена.

View full version