У парку «Тилігульський» відповіли на звинувачення у бездіяльності: Власника «Устриць Скіфії» попереджали прибрати сміття

У Регіональному ландшафтному парку «Тилігульський», реагуючи на звинувачення держекоінспекторів у забрудненні лиману стічними водами та відходами, повідомили, що власника устричної ферми «Устриці Скіфії» неодноразово попереджали про необхідність прибрати сміття.

Про це йдеться у дописі на сторінці ландшафтного парку «Тилігульський» у Facebook.

Як відомо, після звинувачення Держекоінспекцією парку власник «Устриць Скіфії» Андрій Пігулевський повідомив, що на опублікованих фото зображена його устрична ферма. Водночас він повідомив, що сміття з території рекреаційного обʼєкта вивозять один раз на тиждень, а знайдені на території господарської зони недоліки – вже усунені згідно припису ландшафтного парку. 

У самому парку «Тилігульський» акцентували увагу на тому, що виною керівника парку Олександра Дяченка інспектори визначили «саме невжиття заходів щодо попередження та припинення порушення природоохоронного законодавства». Сам керівник ландшафтного парку з цією позицією «категорично не згоден» та пообіцяв надати відповідні заперечення у суді, йдеться у дописі.

Там також повідомили, що керівництво попереджало власника «Устриць Скіфії» прибрати сміття та усунути зафіксовані недоліки. 

«Керівником парку систематично направлялися ФОПам, які здійснюють рекреаційну діяльність згідно з договорами, листи-роз'яснення щодо дотримання вимог законодавства та виконання договірних умов, надавалися приписи щодо усунення порушень, здійснювався контроль проведення рекреаційної діяльності (для прикладу: вивезення сміття ФОПом, адже як видно на фото сміття не було розкидано по території, а було зібране та знаходилось в одному місці. ФОП мав намір здійснити вивезення сміття до відведених сміттєзвалищ, що передбачено умовами Договору). Таких прикладів та пояснень існує достатньо», — йдеться у повідомленні. 

У парку також повідомили, що керівництво викликало слідчо-оперативну групу та надало відповідні документи та пояснення щодо окремо виявлених порушень.

«Слідство розпочато та триває. Зазначене свідчить про повне та всебічне вжиття заходів мною щодо попередження та припинення можливого порушення вимог природоохоронного законодавства на території рекреаційних об’єктів, які знаходяться біля села Українка Коблівської ТГ Миколаївського району на території Великої Української коси (Чилової).

Вважаю, що всі обговорення та інкримінування мають відбуватися та звучати в законодавчо закріпленому полі, а не на просторах соціальних мереж в коментарях (людьми явно зацікавлених в тому щоб скривдити мене як керівника). Очікуємо призначення адміністративної справи до розгляду», — повідомив Олександр Дяченко

Нагадаємо, що про плани щодо перевірки Держекоінспекція повідомила у липні цього року.

До цього у лютому 2023 року жителі Коблівської громади обурилися будівництвом паркану на території регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», що на Миколаївщині. Після чого стало відомо, що в’їзд транспорту на територію парку обмежили за погодженням профільної комісії Миколаївської обласної ради. Такий крок, за словами голови комісії Алли Ряжських, дозволить зберегти природу ландшафтного парку. Водночас доступ до цієї території залишається відкритим. 

Оскільки через мінну загрозу морські узбережжя Миколаївської області заборонені для відвідування, новою туристичною локацією став Тилігульський лиман та розташований поряд ландшафтний парк, повідомив у червні 2023 року очільник ОВА Віталій Кім. Зокрема, там відкрили нову туристичну локацію – спортивно-рекреаційну зону «Tiligul Club».

Водночас у червні екологиня Інна Тимченко попередила про потенційне знищення унікальної природи на Великій Українській косі у Тилігульському лимані через неорганізований туризм. Після чого профільна комісія облради рекомендовала обмежити в’їзд автотранспорту на територію парку «Тилігульський».

Також нагадаємо, що у травні цього року працівники ландшафтного парку помітили у верхів’ях Тилігульського лиману червонокнижного птаха — коровайку.

Варто зазначити, що проєкт зонування регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», розробка якого почалася ще в 2018 році, досі не затверджений. Зробити це неможливо через відкриту кримінальну справу.

View full version