Присвятив озелененню міста понад 30 років: історія пенсіонера, який самотужки висаджує дерева у Миколаєві

У Миколаєві 93 річний пенсіонер Вадим Серцев понад 30 років висаджує дерева по місту. За ці роки він висадив більш ніж 23 тисячі дерев.

Про це йдеться у сюжеті «Суспільного».

Вадим Серцев працював енергетиком, а після роботи займався садівництвом. Каже, більше уваги озелененню почав приділяти, коли вийшов на пенсію. Чоловік самостійно вирощує саджанці.

«Я ось тут почав засаджувати двір. 1980 рік, 1981. Перші дерева ось у сквері, там нічого не було. Там було чисте поле. І ось у 1982 році я з балкона побачив, приїхав екскаватор «Білорусь» і копає щось, я вийшов запитав, працівники ЖЕКу, «А що ви тут робите?», сказали, що будуть дерева садити, і я підключився, разом з ними став», — пригадує садівник.

Саджанці пенсіонер пророщує у себе на дачі.

«У мене на дачі бувало десь 500 – 600 коренів стоїть, або в пляшках. А павловнії ось у цих 6-літрових каністрах. І ось я їх приводжу і саджаю. І все літо. І таким чином посадковий сезон півтора — два місяці на рік. І починаю з березня до листопада. На рік у мене відбувалось до 1000 і більше іноді посадок», — говорить пенсіонер.

Озеленював Миколаїв Вадим Серцев до 2021 року. Але з початком повномасштабного вторгнення разом з дружиною переїхали до Одеси. Коли у червні 2023 повернувся до Миколаєва побачив, що його дерева та кущі посохли.

«Коли вийшов у сквер — батюшки! Кущі всі загинули, засохли, дерев багато пропало, а деякі павловнії  збереглися, я їх почав поливати. І ось займався поливом: червень, серпень, вересень», — говорить садівник.

У 2023 році Вадиму Андрійовичу виповнюється 94 роки. Говорить, самостійно висаджувати дерева вже не дозволяє здоров'я. Втім вірить, що його справу продовжить молоде покоління.

У 2018 році у Миколаєві на сайті Миколаївської міської ради створили петицію з пропозицією назвати вулицю, парк чи сквер на честь миколаївця Вадима Сердцева, який упродовж 20 років самостійно, власним коштом висаджує у нашому місті дерева.

У 2020 році у Миколаєві урочисто відкрили капітально відремонтований сквер «Вітовський», який знаходиться у Корабельному районі на вулиці Генерала Попеля. Виступив на відкритті і відомий миколаївський озеленювач Вадим Сердцев, який посадив в цьому сквері більше 180 дерев.

View full version