У ЄСПЛ почалися слухання щодо порушень прав людини РФ у Криму

Сьогодні, 13 грудня у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) почалися слухання у справі, в якій Україна звинувачує РФ у системних порушеннях прав людини в окупованому Криму.

Про це йдеться в оголошенні суду, пише «Європейська правда».

Велика палата почала слухання о 9:45 за місцевим часом. Дана міждержавна справа ґрунтується на заявках, поданих у березні 2014, серпні 2015 та серпні 2018 року. 

Україна наполягає, що Росія з 27 лютого 2014 року має так званий ефективний контроль на території півострова, та відтоді здійснює адміністративну практику порушень прав людини, зокрема права на життя, недопущення нелюдського ставлення і тортур, права на свободу і безпеку, права на справедливий суд, права на повагу до приватності життя і свободу віросповідання, права на освіту, права на свободу пересування.

У справі йдеться також про практику перевезення ув’язнених громадян України на територію РФ та переслідування за політичними мотивами.

Зазначається, що з 2022 року Росія припинила брати участь у провадженнях в ЄСПЛ попри те, що за досі несе відповідальність за рішеннями щодо скарг, поданих до вересня 2022 року. 

«Через це на слуханнях 13 грудня напевно не буде російської сторони, свої аргументи у дебатах представить лише Україна, а позицію РФ суд вивчить на основі публічних заяв Москви», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Європейський суд із прав людини визнав, що Росія була окупантом частини Донбасу. Таким чином, там визначили, що суд має право розглядати позов України до РФ щодо війни на Донбасі.

View full version