• четвер

    10 жовтня, 2024

  • 15.9°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 10 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.9° Похмуро

Посадовці подали 1,2 млн декларацій: майже половина заповнена з порушеннями

НАЗК перевіряє декларацій посадовців, Фото: УНІАННАЗК перевіряє декларацій посадовців, Фото: УНІАН

Станом на середину вересня українські посадовці подали понад 1,2 мільйона декларацій. Це у 2,8 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Половина документів заповнені з порушеннями, а в третині — виявлені помилки. 

Про це повідомляє платформа «Опендатабот» з посиланням на дані Національного агентства з питань запобігання корупції.

Цього року НАЗК вивчить 734 декларацій, більше половини з них вже перевірені. 

Інфографіка «Опендатабот»Інфографіка «Опендатабот»

Серед повністю вивчених декларацій 46% містять в собі порушення на загальну суму 1,85 мільярда гривень. У 30% перевірених документах виявлені помилки на загальну суму 1,8 мільярда гривень. У середньому, кожна така декларація мала неточності на 15 мільйонів гривень. 

Ще у 16% — помилки виявлені на суми в середньому 790 тисяч гривень на декларацію, що загалом склало 47,3 мільйона гривень. У кожній другій декларації помилки становили 268 тисяч гривень.

У деяких випадках декларації містили порушення одразу двох статей закону. Також сім декларацій мали ознаки незаконного збагачення на суму 146,3 мільйона гривень. У восьми деклараціях посадовці не змогли пояснити походження коштів на суму 30,1 мільйона гривень.

Лише одна декларація, з усіх перевірених, була без порушень. Зазначається, що кількість виправлених документів порівняно з минулим роком зросла майже в 2 рази.

Раніше «МикВісті» повідомляли, що НАЗК зафіксувало недостовірне декларування криптовалюти у декларації миколаївського чиновника на 148 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що раніше Миколаївщина увійшла в топ регіонів, де НАЗК виявили найбільше ознак порушень в деклараціях посадовців.

Що у деклараціях миколаївських посадовців за 2023 рік?

Нагадаємо, що голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім задекларував, що володіє шістьма квартирами і двома автомобілями, а разом із дружиною зберігає готівкою понад 95 тисяч доларів і 500 тисяч гривень.

Водночас міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич подав декларацію про доходи та майно за 2023 рік: він отримав 678 тисяч гривень зарплати, а його дружина придбала три види криптовалюти. 

Радники Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича задекларували свої доходи за минулий рік — торік кожен з них заробив майже більше 300 тисяч гривень заробітної плати.

Також голови фракцій Миколаївської міської ради оприлюднили заощадження і майно за 2023 рік у щорічних деклараціях. Суттєвих змін у посадовців не спостерігається, але за цей час деякі з них придбали нерухомість, транспорт та отримали фінансову допомогу.

Свої декларації також опублікували заступники очільника Миколаївської ОВА, заступники голови Херсонської ОВА та заступники міського голови Миколаєва. Зокрема, перший заступник мера Віталій Луков у декларації за 2023 рік вказав, що отримав 31 тисячу 629 гривень за виступ на онлайн-лекції в Берліні.

Перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик, згідно декларації за 2023 рік, отримав 862 тисячі заробітної плати. В середньому це складає 72 тисячі гривень на місяць. 

Свої декларації також опублікували мер Вознесенська Євгеній Величко та мер Первомайська Олег Демченко. Вознесенський міський голова задекларував 515 тисяч гривень заробітної плати, а первомайський — 1,7 мільйона гривень заробітної плати та автівку NISSAN X-TRAIL за 10 тисяч гривень. 

А начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта задекларував 14 гектарів землі, чотири автомобілі та 110 тисяч доларів готівки.

Нагадаємо, що народні депутати від фракції «Слуга Народу», які у Верховній Раді представляють інтереси мешканців Миколаївської області, подали декларації про свої доходи за 2023 рік.

Читайте також: