• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Харківські діячі культури просять перейменувати театр імені Пушкіна

Харківські дієвці культури звернулись до президента України Володимира Зеленського з відкритим листом, в якому просять посприяти перейменуванню Харківського академічного російського драматичного театру імені Олександра Пушкіна. А саме – прибрати з його назви ім'я російського поета та згадку про державу-агресора.

Харківський академічний театр є комунальним закладом Харківської обласної ради. Колектив театру звернувся до голови Харківської облради з пропозицією перейменування, 20 вересня 2022 депутати розглянули цю пропозицію та відхилили її. Апарат облради підготував новий проєкт рішення про перейменування, утім 3 грудня 2022 депутати відмовились внести його розгляд до порядку денного.

Культурні дієвці розцінюють таку позицію депутатів облради як саботаж політики, яку проводить держава в умовах війни, сформульовану експертною радою Міністерства культури з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму.

— Для самого театру позбавитися від маркерів країни-вбивці також надзвичайно важливо. Бо, по суті, це позиційно долає історичну трагедію створення цього театру в 1933 році ніби «на заміну» знищеного радянським тоталітарним режимом курбасівського Березолю. [...] Варто зазначити, що Пушкін не має жодного стосунку до Харкова, ніколи не відвідував наше місто, і навіть більше ‒ згадував про нього вкрай зневажливо. Так само зневажливо російський поет ставився до українців, поляків та інших поневолених народів імперії, оспівував у своїх творах воєнні злочини російської армії. Зокрема, глорифікував завоювання Кавказу, що супроводжувалося геноцидом черкесів (поема «Кавказ»), криваве придушення Польського повстання 1830-1831 рр. (вірш «Клеветникам России»), принижував спроби українців відновити права і вольності Гетьманщини (поема «Полтава»). Вірш «Бородинская годовщина» сповнений антиєвропейського та відверто шовіністичного пафосу, – йдеться у листі.

Підписанти листа, серед яких – діячі культури Харкова та всієї України, вимагають звернути увагу на ситуацію, яку розцінюють як питання національної безпеки, та посприяти її врегулюванню.

Нагадаємо, у місті Кременчук на Полтавщині 21 листопада знесли пам’ятник російському поетові Олександру Пушкіну.

Читайте також: