• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

«Виматерив за прохання зупинитись українською»: поліція Миколаєва порушила справу проти водія маршрутки

У Миколаєві розпочато кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян.

Про це повідомили в Головному управлінні поліції Миколаївської області.

Як відомо, вчора, 23 жовтня, у Contact Center при Миколаївській міській раді жителька опублікувала пост, де повідомила, як водій громадського транспорту нецензурно висловлювався на адресу пасажирки, яка державною мовою просила зробити зупинку.

— Не зрозуміла, чому водій маршрутки 53, окрім того, що всю дорогу мати загинав такі, що вуха в'яли, ще за прохання зупинитися, озвучене українською, так само виматерив! Прошу прийняти міри і щодо словникового запасу та й тим паче неприйняття мови, — повідомила Міла Соболєва.

За даним фактом слідчі Миколаївського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України («Порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності або за іншими ознаками»).

Санкція статті передбачає до трьох років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Поліцейські встановлюють усіх учасників події.

Як відомо, це не перший випадок, коли в Миколаєві місцевих ображають за використання в побуті української мови. Подібна ситуація сталась в центрі міста, де жінка почала ображати перехожу за те, що вона спілкувалась українською мовою. 

Пізніше поліція розпочала кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян. 

На ситуацію відреагував також мовний омбудсмен Тарас Кремінь, заявивши, що така дискримінація не є типовою в Україні.

Пізніше у Корабельному районі Миколаєва чоловік в алкогольному стані почав ображати жінок, які спілкувались між собою українською мовою.

Підкреслимо також, що станом на сьогоднішній день кількість людей, які розмовляють українською мовою в повсякденному житті, зокрема, в Миколаєві стала рекордною за роки незалежності України.

Читайте також: