• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14.3°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14.3° Ясне небо

«5 років у стані капітального ремонту», – директор 45 школи просить міськрада цього року закінчити утеплення

Директор загальноосвітньої школи №45 Миколаєва, депутат міськради 6 скликання Олексій Целіщев просить депутатів міськради виділити фінансування для закінчення цього року капітального ремонту, який триває вже 5 років.

Із цим питанням директор школи прийшов учора, 26 січня, на засідання планово-бюджетної комісії Миколаївської міськради, – передає кореспондент «НикВести».

Олексій Целіщев розповів, що у 2015 році міською радою було прийнято рішення про встановлення у школі №45 автономної котельні, оскільки у школі у зимовий період постійно холодно. Проектна вартість робіт на той момент оцінювалась у 1 мільйон 549 тисяч гривень. Замовником був УКБ міськвиконкому, підрядником – компанія «Південьбуд Миколаїв ЛТД». У 2016 - 2017 році було здійснено повну заміну всієї опалювальної системи в школі: прилади опалення, стояки, труби, встановлення нового теплового пункту.

— Але тепліше у школі не стало. При аналізі ситуації виявилося, що ми переважно гріли вулицю. Відсотків 30 – 40 тепла йшло на вулицю, – зазначив Олексій Целіщев.

Олексій Целіщев

За його словами, тоді, у 2018 році було ухвалено рішення щодо проведення робіт з теплосанації будівлі школи в рамках програми «Теплий Миколаїв»: утеплення стін, вікон і так далі. Замовником робіт виступив департамент енергоефективності, підрядник – ТОВ «Південь-будсервіс».

- 2019 - 2020 рік: були замінені практично всі вікна, двері, вимощення, утеплений дах. І на сьогоднішній день температура в школі стала набагато кращою: якщо раніше було десь градусів 14-16, то зараз уже 18-20. Але це ще не все. Частина тепла все одно продовжує йти через стіни. Тому, відповідно до цього проекту, там ще залишилися роботи з утеплення стін та внутрішні роботи, – розповів Олексій Целіщев.

У зв'язку з цим він попросив депутатів вирішити питання виділення коштів для закінчення цих робіт. За його словами, для цього потрібно 10 мільйонів гривень.

— 5 років школа перебуває у стані капітального ремонту, не перериваючи навчального процесу. Це дуже тяжко для дітей, батьків, працівників школи. Ось із таким проханням ми з листом звернулися, - сказав Олексій Целіщев.

У свою чергу, виступив депутат Дмитро Січко розповів, що був у цій школі і, за його словами, вона справді потребує ремонту.

— У мене є пропозиція, бо коли у нас виходитимуть на бюджетну комісію проекти, які перебувають у сфері впливу УКБ, а там не тільки ця школа, то, напевно, нам потрібно правильно подивитися на ці проекти та визначити пріоритетність, з урахуванням того, що однозначно потребує, а що можна перенести. Бо якщо взяти всі проекти управління капітального будівництва – там, напевно, на 100 мільйонів, мінімум. Але те, що соціальні об'єкти у вигляді шкіл, дитсадків, вся сфера освіти, а там наші діти навчаються, якщо там можна завершити ремонт цього року, і це негативно впливає зараз на навчання, то ми безумовно маємо підтримати. Але оскільки ми ще не розглядали спецфонд - то я думаю, що ми візьмемо до уваги це звернення. І по всіх освітніх об'єктах ми дуже уважно дивитимемося щодо добудови цього року, - сказав Дмитро Січко.

Депутат Володимир Топчій вважав за потрібне звернутися до профільної комісії з питань освіти та начальниці гороно для того, щоб вирішити питання з 45 школою цього року.

Голова бюджетної комісії Федір Панченко запропонував, щоб департамент енергоефективності при наданні пооб'єктного розпису дав обґрунтування доцільності виконання робіт у 45 школі та в якому обсязі вони вважають за доцільне фінансувати роботи цього року.

— З такими ж заявами до нас зверталися й інші школи, і ми вже напрацювали певну тактику, як вирішуватимемо такі питання. Моя пропозиція – дати рекомендацію департаменту енергоефективності при наданні пооб'єктного розпису надати обґрунтування доцільності виконання цих робіт і в якому обсязі вони вважають за доцільне фінансувати роботи цього року, – сказав Федір Панченко.

Раніше повідомлялося, що начальниця гороно розповіла, як проходитиме оптимізація шкіл Миколаєва.

Читайте також: