• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

Ізраїль виділив «мільйони» доларів на «стратегічне обладнання» для України, — ЗМІ

Після перемовин з адміністрацією США Ізраїль погодився профінансувати «стратегічні матеріали» на мільйони доларів для сприяння військовим зусиллям України.

Про це пише видання Haaretz із посиланням на трьох високопоставлених європейських дипломатичних чиновників.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати звернулися до уряду Ізраїлю кілька тижнів тому, щоб Тель-Авів спільно з Заходом протидіяв росії. Американці хотіли, щоб Ізраїль поставив Україні зенітні батареї, однак після переговорів країни домовились, що Ізраїль натомість профінансує стратегічні матеріали.

Джерела видання попросили не вказувати, про які стратегічні матеріали йдеться, але розповіли, що ізраїльський прем'єр-міністр Яїр Лапід і міністр оборони Бені Ґанц схвалили це рішення. В Офісі Лапіда та Міноборони Ізраїлю відмовилися від коментарів.

Як зазначає Haaretz, платіж у кілька мільйонів доларів був перерахований державі-члену НАТО, яка активно займається постачанням військової техніки в Україну. Потім ця країна закупила стратегічні матеріали та відправила їх в Україну.

Крім того, видання вказує, що Міноборони Ізраїлю нещодавно пом’якшило свої вказівки та погодилося, що члени НАТО могли постачати Україні системи озброєння з ізраїльськими компонентами, як-от електрооптичні системи та системи керування вогнем.

Це свідчать про те, що під час прем’єрства Лапіда Ізраїль дещо відійшов від початкової політики так званого нейтралітету, яку розробили тодішній прем’єр-міністр Нафталі Беннет і міністр оборони Ґанц, щоб «сидіти на паркані», резюмує Haaretz.

Раніше повідомлялося, що Ізраїль не має у своєму розпорядженні достатніх виробничих потужностей, щоб забезпечити постачання систем протиповітряної оборони для України.

Читайте також: