• четвер

    19 вересня, 2024

  • 15.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Похмуро

Резніков відреагував на скандал із закупівлею продуктів для харчування ЗСУ: «Звичайна технічна помилка»

Міністр оборони Олексій Резніков відреагував на скандал зі звинуваченнями свого відомства у закупівлі продуктів для українських військовослужбовців у кілька разів дорожче, ніж вони коштують у столичних магазинах уже з урахуванням націнки. Він назвав інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами «технічною помилкою».

Про це він написав у Facebook.

За його словами, забезпечення воїнів якісним та безперебійним харчуванням в умовах великої війни – один із пріоритетів міністерства. Він сказав, що вичерпну інформацію з документами він особисто надасть народним депутатам на засіданні профільного комітету за участю правоохоронців.

Міністр заявив, що «яйця по 17 за штуку» Міноборони не закуповувало і не планує. Міністерство запропонує нардепам розглянути можливість створення тимчасової слідчої комісії щодо процесу закупівель, якщо інші інструменти парламентського контролю вони вважатимуть недостатніми.

— Коли народні депутати будуть порівнювати ціни на курячі яйця у контрактах з різними постачальниками, вони побачать, що у 7 постачальників ціна коливається у діапазоні між 80 грн. до 90,6 грн. за десяток. Порівняйте з ціною у супермаркетах зараз. Підкреслю — це стала ціна на весь 2023 рік з умовою доставки у Львів чи під Бахмут. Лише в документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 грн. за штуку. На чому збудували теорію змови. Насправді це — звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник. Яйця — єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю. Відповідно до нормативів кілограм яєць — це близько двох десятків штук в залежності від гатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 грн. за кілограм яєць – це 85 грн. за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні. Інститут імені Бокаріуса у якості рекомендованої зазначив ціну 90 грн. за десяток. Усі бажаючі можуть зважити кілограм яєць і порахувати, скільки це штук, – повідомив Резніков.

Резніков заявив, що «не дозволить заблокувати постачання продовольства до армії чи повернути монополію на ринку», і «не дозволить безпідставними звинуваченнями створити ґрунт для блокування поставок зброї».

За його словами, «публічне вкидання інформації про начебто завищені у 2-3 рази ціни почалося ще в середині минулого тижня».

— Тобто не після, а до Рамштайну, саме коли тривало уточнення домовленостей. Той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум — вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з’ясовано мотиви, – зазначив він.

На думку Резнікова, найочевиднішою метою виглядає спроба підриву довіри до Міноборони у «дуже відповідальний момент».

21 січня 2023 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало інформацію про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. За даними авторів, ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

Читайте також: