• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 20.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.6° Похмуро

Миколаївців просять підписати петицію про присвоєння звання Героя України загиблому воїну Андрію Кіпеню

Жителів Миколаївщини просять підтримати петицію до президента про присвоєння звання Героя України командиру штурмового взводу 5-ї штурмової бригади Андрію Кипеню, який загинув, виконуючи бойове завдання на Донеччині.

Про це йдеться у тексті петиції на сайті Офісу Президента.

Андрій Кіпень, позвний «Кіпіш», народився 6 грудня 1990 року у селі Поділля Веселинівського району Миколаївщини.

Під час повномасштабного вторгнення був призваний на військову службу і без вагань став на захист України. Був командиром 2 штурмового взводу 7 штурмової роти 3 штурмового батальйону військової частини А 4010 (5 окрема штурмова бригада спеціального призначення).

«Захисник загинув 28 жовтня 2022 року в районі населеного пункту Майорськ Донецької області, внаслідок штурмових дій противника, гідно виконуючи свій військовий обов'язок. Залишився вірним присязі, беручи участь в обороні держави та стриманні збройної агресії російської федерації. Андрій був сміливим, мужнім, веселим, життєрадісним. Побратими зазначили, що він був справжнім воїном та борцем за незалежність свого народу. Для них він став не лише другом, а й братом. Мав багато планів, яких не встиг, на жаль, втілити в життя. Його постійна фраза: «Все буде добре!». Він віддав своє життя, щоб ми жили у вільній і незалежній Україні. Не дочекалась свого тата донька, дружина і батьки єдиного сина», — йдеться у тексті петиції, яку створила його дружина Наталія.

До закриття збору підписів лишилося 12 днів. Наразі петицію підтримали 17,6 тисячі людей з 25 необхідних.

Нагадаємо, глава держави вручив орден «Золота Зірка» матері солдата Олександра Мацієвського, якого посмертно удостоєно звання Героя України. 12 березня СБУ оприлюднила ім'я розстріляного за слова «Слава Україні!» воїна. Ним виявився снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорьович. Установлено, що його розстріляли ще 30 грудня 2022 року.

Читайте також: