• вівторок

    17 вересня, 2024

  • 23°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 17 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Похмуро

Майже половину земель військових полігонів Миколаївщини віддали в оренду фермерам на вигідних для них умовах

У Миколаївській області 16 тисяч гектарів землі військових полігонів опинилася у розпорядженні великих агробізнесменів та депутатів.

Про це йдеться у матеріалі видання Центр журналістських розслідувань.

На території Миколаївської області знаходяться три військові полігони: Широколанівський, Тернівський та Києво-Олександрівський. Тут проходять підготовку солдати з різних регіонів країни, інколи ж і з інших країн. Проте за фактом половину площі цих земельних ділянок використовують для сільськогосподарського бізнесу.

Квартирно-експлуатаційний відділ Миколаєва віддав землю у користування без проведення конкурсу. Найбільші ділянки землі потрапили у розпорядження ТОВ «Салоха-П» (5 тисяч гектарів) та СФГ «Волощакевич» (понад 3 тисячі гектарів), яке належить депутату Степівської ОТГ, де розташований Широколанівський полігон, Віктору Волощакевичу.

Підприємство «Трихатське-Агро», пов'язане із депутатом Миколаївської облради Юрієм Кормишкіним, обробляє 250 га. Фізособа-підприємець Олександр Панько, ймовірно, чоловік начальниці канцелярії Миколаївського адміністративного суду отримав в оренду 233 га.

Оплата податків, зокрема земельного, зазвичай доручається землекористувачів, а чи не власників. Але у випадку із військовими полігонами буває, що податки не сплачує ніхто.

У 2011-2014 роках під час дії договорів, підписаних екс-командиром полігону «Широкий Лан» Ігорем Микулою, бюджет недоотримав 114 тисяч гривень земельного податку та 1,4 мільйона гривень податку з отриманого прибутку. Як повідомляли у військовій прокуратурі, до документів вносилися неправдиві відомості про нібито формування 100% пільги на сплату земельного податку та податку на прибуток.

Також видання повідомляє, що у військовій прокуратурі знову взялися до перевірки законності договорів квартирно-експлуатаційного відділу Миколаєва про спільну сільгоспдіяльність.

Минулого року Миколаївська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері подала шість позовів щодо визнання таких угод незаконними. Один договір – з ТОВ «Лан» – суд уже анулював.

Чи є шанс перетворити тіньове використання землі на прозоре джерело фінансування армії? Військовий експерт НАКО Олександр Саєнко вважає, що доцільно на законодавчому рівні передбачити можливість укладання договорів у вигляді сервітутів – з обмеженим правом користування земельними ділянками чи їх частинами.

— Таке правове оформлення цих відносин дозволить отримувати надходження до держбюджету як плату за користування сервітутом і одночасно залишити ці землі у державній власності. Це нівелювало б корупційні ризики щодо використання земель оборони для сільськогосподарських потреб, — каже Олександр Саєнко.

Нагадаємо, що у Степівській територіальній громаді розгорівся конфлікт, через який сільський голова Павло Гасюк склав повноваження. Тягла група депутатів намагалася зменшити ставки податку на землі Міноборони, через що бюджет ОТГ міг втратити від 10 мільйонів гривень. На території Степівської ТГ знаходиться полігон «Широкий Лан», який щорічно приносить мільйонні прибутки до місцевого бюджету громади. Аграрії мали частину земель Міноборони і таким чином хотіли зменшити собі податкове навантаження. Павло Гасюк, який не бажає знижувати ставки та втрачати мільйони доходів бюджету, через тиск був змушений скласти повноваження. За ним пішли заступник голови та секретар ради.

Раніше повідомлялося, що 30% території полігону «Широкий Лан» на Миколаївщині незаконно використовуються для ведення сільгоспдіяльності.

Читайте також: