• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Росія пошкодила, знищила або захопила 75% вітроелектростанцій і 15% сонячних електростанцій, які знаходилися на півдні України

За 6 місяців війни росіяни дуже серйозно підірвали ресурси відновлюваної енергетики України — постраждали або були захоплені близько 75% ВЕС і 15% СЕС, які були зосереджені в південних і південно-східних областях України.

Про це ресурсу Energia.rp.pl розповів президент Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

За оцінками експерта, у 2022 році Україна втратить половин виробництва енергії з відновлювальних джерел.

— Більшість промислових установок відновлюваної енергетики (близько 60% сонячних установок і понад 85% вітрових установок) зосереджено в південних і південно-східних областях України, де ведуться активні військові дії. У результаті цих заходів близько 75% (1,3 ГВт) ВЕС і близько 15% (1 ГВт) сонячних електростанцій зруйновано, пошкоджено або знаходиться в окупації, — пояснив він ситуацію.

Конеченков додав, що до російського вторгнення сектор відновлюваної енергетики в Україні розвивався швидкими темпами.

— До початку війни частка іноземних інвесторів на українському ринку ВДЕ перевищувала 35%. Інвестори зі Швеції, Норвегії, Франції, США, Бельгії, Туреччини, Німеччини, Польщі та Китаю активно розвивали вітрові проекти в Україні. До 2022 року інвестиції у вітроенергетичний сектор склали 3 млрд євро, — пригадав директор Українського вітроенергетичного агентства.

Нагадаємо, на Запоріжжі російські війська демонтували і вкрали найбільшу в Україні сонячну електростанцію, розташовану біля міста Токмак.

Читайте також: