• вівторок

    1 жовтня, 2024

  • 14.8°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 1 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.8° Мінлива хмарність

Омельчук розповів, як став претендентом на посаду голови Миколаївської РВА: Це пропозиція Кіма

Олександр Омельчук

Колишній заступник мера Миколаєва Олександр Омельчук прокоментував своє можливе призначення на посаду голови Миколаївської районної військової адміністрації.

У коментарі «НикВести» він розповів, що взяти участь у конкурсі йому запропонував голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Як відомо, напередодні Кабінет Міністрів України погодив кандидатуру Олександра Омельчука, про що повідомив речник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Олександр Омельчук обіймав посаду заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності з 2016 до 2020 року. Після цього відомо, що він працював радником генерального директора «Миколаївської ТЕЦ». Олександр Омельчук був депутатом Миколаївської міськради від партії «Опозиційний блок» (2015 – 2020 роки), до цього представляв «Партію регіонів». На місцевих виборах у 2020 році балотувався до міськради від партії «Миколаївці», але партія не подолала прохідний бар'єр.

Олександр Омельчук розповів, що з першого дня війни, з 24 лютого, він перебуває у Миколаєві. У перші дні він вступив до батальйону територіальної оборони, займався будівництвом блокпостів і брав участь у поліпшенні обороноздатності міста.

— 24 лютого, як і більшість мешканців нашого міста, я зі зброєю в руках знаходився біля свого будинку, біля своєї родини. Я прийшов до одного з батальйонів територіальної оборони і сказав, що можу виконувати функції воїна, стрільця. Бо маю свою вогнепальну зброю. І на добровільних засадах ми будували блокпости. У ДОФі, коли все тільки починалося, налагоджували роботу. Ми займалися тим, що приносило тоді максимальну користь обороноздатності міста. Мені здається, всі ми померли і переродилися 24 лютого. Зараз, як ніколи, видно ціннісну складову кожного. Хто залишився тут, не втік, підтримує нашу державу – той і є справжнім патріотом. Комусь доводити, бити себе в груди, я не збираюся. Є посадові інструкції, які мені доведені, є обсяг робіт. Дайте час – подивимося, – розповів Олександр Омельчук.

Олександр Омельчука з Андрієм Стахурським, членом виконкому Миколаєва від «Слуги народу"

Від прямої відповіді на запитання журналіста про те, чи можна сказати, що у разі призначення, якщо Володимир Зеленський підпише таке розпорядження, його політичним лідером стане Віталій Кім, а не як раніше Ігор Дятлов, Олександр Омельчук ухилився.

— Я думаю, що нині, особливо останні півроку, не час займатися політикою, і говорити про політичні проєкти сьогодні просто немає сенсу. Сьогодні є конкретна військова ситуація, сьогодні всі зусилля людей, які мешкають в Україні, мають бути спрямовані на перемогу. Відповідно, політики сьогодні не існує, у Миколаєві точно, вона недоречна, – сказав Олександр Омельчук.

Ігор Дятлов та Олександр Омельчук

Також він відповів на запитання, чи пов'язане його призначення з тим, що у Миколаївській райраді існує фракція партії «Миколаївці», від якої Олександр Омельчук балотувався до Миколаївської міськради на виборах 2020 року.

— Моя політична історія з партією «Миколаївці» закінчилася 2020 року, у жовтні, коли «Партія миколаївців» не виграла у місті та області. А до районної ради я не балотувався від партії «Миколаївці», – сказав він.

Олександр Омельчук відповів, чому ухвалив рішення повернутися на держслужбу. За його словами, кожен сьогодні має докладати максимум зусиль для перемоги над ворогом.

— Як я вже сказав, мені здається, що будь-яка людина сьогодні має робити все від неї залежне для того, щоб спрямовувати свої зусилля для досягнення перемоги та боротьби з нашим спільним ворогом. Цей фронт може бути не тільки на передовий, цей фронт сьогодні у кожному місті, у кожному населеному пункті, у кожній ТГ, у кожному районі. Склалася ситуація, за якої попередній керівник Миколаївського району звільнився. Вийшла така ситуація, що я можу бути кандидатом на цю посаду, – сказав Олександр Омельчук.

Він розповів, що раніше був знайомий із Віталієм Кімом, але питання про те, чому він вирішив запропонувати йому посаду, на його думку, слід поставити голові ОВА.

— Як усі в Миколаєві, ми один одного знаємо більш-менш. Але чому так склалося, я думаю, це питання треба поставити Віталію Кіму. Є голова військової адміністрації, це його пропозиція, – сказав Олександр Омельчук.

Він розповів, які завдання сьогодні стоять перед головою Миколаївської районної адміністрації. Насамперед це допомога місцевим жителям, які з якоїсь причини не змогли евакуюватися з прифронтових населених пунктів.

— Тут усе на виду. 12 громад знаходяться безпосередньо на лінії фронту, або постійно під обстрілом. Відповідно, основне завдання адміністрації – це координація дій зі Збройними силами та силами Територіальної оборони, підтримка жителів наших районів, ТГ, які залишилися або у прифронтовій зоні, або у зоні бойових дій, у яких вони проживають. Або хочуть евакуюватися, а один напрямок роботи. Або залишаються на місці, але не мають можливості кудись поїхати. Це також наші люди, про яких треба дбати. Це два напрями абсолютно точні, ніж потрібно займатися. Ну і проблем у районі, я думаю, вистачає, з якими нам потрібно ще розібратися, намітити план дій щодо їх виконання, – сказав Олександр Омельчук.

Раніше повідомлялося, що 16 серпня президент України Володимир Зеленський підписав розпорядження про звільнення Ігоря Мухарського із посади голови Миколаївської районної державної адміністрації.

Читайте також: