• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.1°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.1° Ясне небо

Вперше в Україні будуть безоплатно доступні ліки проти спінальної м'язової атрофії, — МОЗ

Вперше в Україні пацієнтам будуть безоплатно доступні ліки проти спінальної м'язової атрофії. Планується закупити препарат Evrysdi («Рисдиплам») для лікування дітей, хворих на СМА.

Про це Міністерство охорони здоров’я повідомило 9 грудня.

На засіданні уряду було підтримано пропозицію Міністерства охорони здоров’я України здійснити закупівлі 9 лікарських засобів за договорами керованого доступу, 8 з них закуповувалось централізовано раніше, 1 – буде закуплено вперше.

— Затвердивши сьогодні перелік лікарських засобів, що закуповуються за договорами керованого доступу, Кабінет Міністрів фіналізував величезну роботу, проведену Міністерством охорони здоров’я та Медзакупівлями України. Позитивні переговори з компанією “Roche” щодо закупівлі “Рисдипламу” для лікування пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією – це справжній прорив для вільної і незалежної України, яка турбується про своїх громадян! Дякую ЗСУ, що дозволяють реалізовувати заплановане навіть під час війни, – підкреслив Віктор Ляшко.

Препарат стане доступний для пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією першого типу в 2023 році. Зазначений лікарський засіб отримуватимуть пацієнти зі СМА, які відповідатимуть критеріям включення до програми (вік, тип хвороби тощо), в тому числі ті, яким буде поставлено діагноз за результатами програми розширеного неонатального скринінгу. Детальні умови отримання пацієнтами цього лікарського засобу буде повідомлено згодом.

СМА – це рідкісна нервово-м’язова хвороба, яка призводить до атрофії кінцівок та смерті. «Рисдиплам» – єдиний лікарський засіб проти спінальної м’язової атрофії, яким можна самостійно лікуватися вдома, адже його слід приймати орально.

Один флакон препарату «Рисдиплам» в Україні коштує понад 250 тисяч гривень, повідомляє ВВС Україна.

«Рисдиплам» — не єдиний препарат, який застосовують при СМА. Існують ще два, здатні загальмувати або зупинити розвиток хвороби, — це «Спінраза» і «Золгенсма».

«Спінразу» вводять пацієнту під оболонку спинного мозку на 1, 14, 28 і 63 день лікування. Пропускати їх не можна, інакше ефект втратиться. Далі препарат вводять довічно кожні чотири місяці.

«Рисдиплам» також потрібно приймати усе життя, але на відміну від «Спінрази», його можна пити вдома, як звичайні ліки.

«Золгенсма» визнана найдорожчими ліками у світі — вартість однієї дози сягає 2,2 мільйона доларів. Однак вона здатна зупинити розвиток СМА за один укол — препарат по суті замінює собою дефектний ген, який спричинює хворобу.

Читайте також: