• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Художник з Миколаєва створив благодійний проект для дітей українських біженців в Німеччині

Миколаївський Художник Володимир Бахтов допомагає дітям українських біженців в Німеччині. Разом з дружиною Тетяною вони реалізують проект «Малюємо світ разом – 2» в німецькому місті Бад Заульгау. 

Про деталі проекту миколаївський художник Володимир Бахтов розповів у коментарі «НикВести».

Мерія міста Бад Заульгау підтримує благодійні ініціативи миколаївського художника. Міська влада виділила кошти та приміщення для проекту Володимира Бахтова. Згодом митець з дружиною планують зробити виставку дитячих творів темою яких стали пейзажі Німеччини, килими та вишиванки України та щирі емоції дітей. 

— Вік дітей від 3 до 14 років, але працюємо ми в основному з молодшими, оскільки батьки 4 дні на тиждень вивчають німецьку мову, а дітей більшість з них немає з ким залишити. Тож ми ще й вихователі. Діти різні. Долі їхніх сімей схожі. Більшість із них пережили бомбардування у перші дні та тижні війни. Не всі батьки залишилися живими, – розповів митець.

Володимир Бахтов

Раніше, у 2016 році Володимир Бахтов проводив проект спільного малювання з дітьми та відомими  художникам Миколаєва «Малюємо світ разом». За словами митця, цей досвід став у нагоді в Німеччині з українськими дітьми біженців в новому благодійному проекті «Малюємо світ разом- 2».

Володимир Бахтов розповів, що вирішальни фактором в прийнятті рішення вирушити до Німеччини та створити проект стали давні європейські друзі, яких художник зустрів в ході своєї експедиції Європою ще 30 років тому.

— Доля та війна змусили нас з Тетяною повторити коло давнього маршруту. Але це вже була не подорож, а випробування нас самих та наших друзів іменами яких позначені точки нашого особистого європейського простору. З перших днів повномасштабної війни ми отримали багато запрошень від наших давніх друзів. І вони стали одним із вирішальних важелів в прийнятті нашого рішення, – наголосив Володимир Бахтов. 

Художник наголошує, що має багато планів і надій по реалізації великих і малих проектів в Європі. Спільно з європейськими художниками, Володимир Бахтов вже реалізував ряд ініціатив в підтримку біженців Миколаєва, Харкова, Дніпра, Бучі та інших міст України. До прикладу, групові виставки в Страсбурзі та Штутгарті. До прикладу, групові виставки в Страсбурзі та Штутгарті. Також триває робота над великими проектами такими як «Люди-Герої-Боги» та «Дві Одіссеї».

Як визначає Бахтов, війна проти України має вплив на кожного з нас. Для українських художників, це знищення їхньої держави та вимушена втеча до інших країн. Крім того, весною  2023 року українські та англійські художники  фіналізують арт-проект «Словник війни» спільними виставками в Англії та Польщі.

Ідея проекту виникла як результат виставки «Художники за Україну», яка проходила у місті Фрум, Англія, у квітні 2022 року. Місцеві та на тільки художники пожертвували роботи, які потім були розпродані через секретний аукціон. Зібрані кошти були відправлені до організації у Польщі, яка запроваджувала житло українським біженцям, які бігли від воєнної агресії. Декілька учасників виставки висловили бажання продовжувати працювати разом над проектом, який буде включати співробітництво з українськими художниками.

Нагадаємо, що в 2021 році відомий художник Володимир Бахтов виставив цикл творів, натхненний поемою Ліни Костенко «Скіфська Одіссея», а також роботою давньогрецького історика Геродота «Історія. Книга ІV: Мельпомена», в якій він  описав  географію та звичаї що панували на території нинішнього півдня України у VI-IV до н. коли на цих землях міцно влаштувався кочовий народ — скіфи.

Читайте також: