• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Сєнкевич підтримав мовну ініціативу Креміня по програмі розвитку української: «Повернути миколаївців до коріння власної культури»

Міська програма «Розвитку і функціонування української мови» включатиме питання, що стосуються освіти, культури, а також діяльності окремих підрозділів Миколаївської міської ради.

Про це мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів в програмі «Діалог».

Він зазначив, що дана програма ініційована уповноваженим по захисту української мови Тарасом Кремінем. В її рамках найближчим часом також будуть підготовлені певні зміни до бюджету. 

— Там є питання, які стосуються й освіти, і культури, і діяльності окремих підрозділів міської ради. В рамках цієї програми підготують зміни до бюджету і будуть займатися цим питанням. Ця програма була узгоджена, і навіть проініційована уповноваженим по захисту української мови Тарасом Кремінем. Він мене присоромив при особистій зустрічі, що в Миколаєві досі цього не зробили, – повідомляє мер.

За допомогою цієї програми з Миколаєва планують викорінювати нав’язані культурні цінності та повертати жителів до коріння власної культури.

— От насправді, в цьому всьому потоці технічного іноді не вистачає головного питання, тобто розвитку наших миколаївців, розвитку мови. Ми це питання впустили, зараз будемо його відновлювати й повертати людей до коріння власної культури, а не до нав’язаних нам культурних цінностей, – підкреслив Олександр Сєнкевич.

Раніше, під час сесії Миколаївської міськради 23 лютого депутати підтримали міську програму «Розвитку і функціонування української мови» на 2023-2025 роки.

Нагадаємо, українська мова стала трендом 2022 на Duolingo. Найбільшим трендом минулого року став сплеск людей, які вивчають українську мову. Понад 1,3 млн людей у всьому світі почали вивчати українську мову на знак солідарності після початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також: