• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 16.1°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 16.1° Переважно ясно

На КП «Парки» запевнили, що обрізка платанів у центрі Миколаєва відповідає термінам та правилам

На комунальному підприємстві «Миколаївські парки» запевнили, що обрізка платанів по вулиці Соборній проводиться згідно з правилами утримання зелених насаджень, а гнізда птахів не постраждали.

Про це у коментарі «НикВести» розповіла дендролог КП «Миколаївські парки» Альона Недільська.

Нагадаємо, що миколаївці розкритикували роботу комунальників, які «стрижуть» платани з гніздами граків на вулиці Соборній.

Альона Недільська зазначила, що обрізку дерев у квітні можна проводити, якщо дозволяють температурні показники. Станом на 19 квітня співробітники КП кронували сім дерев. Ще кілька днів і роботи припиняться.

— Формувальна обрізка дерев здійснюється згідно з правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених у 2008 році. Формувальна обрізка проводиться з лютого по квітень включно та восени, коли вже настає листопад. Формувальна обрізка проводиться на деревах алейних або рядових посадок. У нас на даному етапі проводиться обрізка платанів, які на алейній посадці, – розповіла Альона Недільська.

Представник КП уточнила, що жодної «варварської обрізки» не проводилося, співробітники підприємства працювали в рамках затверджених стандартів. Гілки, які могли здатися городянам «живими», насправді були хворими, тому їх також спиляли. Усі спили обробили спеціальною пастою.

При формувальній обрізці можна обрізати не більше однієї третини висоти дерева – цього стандарту ми дотримуємося і коли проводиться обрізка, то залишаємо основні скелетні пагони. При зрізі головних скелетних пагонів ми перевіряємо стан спила. Якщо спив живий і здоровий, то ми відразу замазуємо спеціальною пастою, просоченою фунгіцидами. Якщо ж спив хворий усередині, то ми обрізаємо до живої деревини і також це замазуємо, — розповіла вона.

Фото хворих гілок

Також співробітники КП звертають увагу на наявність гнізд на деревах. Альона Недільська запевнила, що на платанах, які вже обрізали, не було гнізд.

— До кожного дерева, на якому знаходяться гнізда, ми підходитимемо суто індивідуально. На цьому етапі ті дерева, які ми обрізали, там гнізд не було, – розповіла вона.

Усі роботи проводили самі співробітники КП «Миколаївські парки». Також у цей час проводилось кронування дерев по вулиці Адміральській та за заявками городян.

Нагадаємо, що комунальне підприємство «Миколаївські парки» планує витратити 5 мільйонів гривень на послуги з видалення, санітарної обрізки та висадки нових дерев. Так, у документації йшлося про санітарну та омолоджуючу обрізку 200 дерев по місту.

Читайте також: