• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

«Згідно з природоохоронним законодавством, немає жодних порушень», — директор РЛП «Тилігульский» про рекреаційну діяльність локації

Тилігульський лиман, без перебільшення, можна назвати візитівкою півдня. Лиманська коса є однією з унікальних локацій у Миколаївській області, де не заборонено купатись після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомив кореспонденту «НикВести» тимчасово виконуючий обов'язки директора регіонального ландшафтного парку «Тилігульский» Олександр Дьяченко.

За його словами, загальна площа регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» становить 10 тисяч гектарів. Зокрема, під рекреаційну діяльність відведено менше одного гектара. 

— Наразі, згідно з чинним природоохоронним законодавством, немає жодних порушень. Якщо навіть вони будуть, то ми нормально сприймаємо критику і готові все виправити. Проте, тут зроблено все, згідно з положеннями про рекреаційну діяльність та затвердженою Кабінетом Міністрів України, — розповідає Олександр Дьяченко.

Як зауважує Олександр Дьяченко, зараз вже ведуться переговори з Коблівською об'єднаною територіальною громадою щодо облаштування паркувального місця для автомобілів та території для розміщення кемпінгу.

— Ми відгородили шпиль коси – сьогодні тут немає ні одного автомобіля. Плани на наступний рік: якщо буде дуже багато автомобілів, то ми перегородимо територію всієї коси для в’їзду машин, зробимо парковку для гостей. В першу чергу, це для збереження покриву коси та безпеки відпочивальників, — каже він.

Крім того, він додав, що планується заробити близько 500 тисяч гривень шляхом сплати рекреаційного збору, гроші підуть на потреби парка.

— Зі сумарної площі регіонального ландшафтного парку «Тилігульский» відведено під рекреаційну діяльність лише 1 гектар. Це дуже маленький процент, тому загрози птахам, природі та рослинності немає, — підсумовує директор парку.

Нагадаємо, що заступниця голови миколаївської філії Національного екологічного центру України, екоактивістка Інна Тимченко попередила про потенційне знищення унікальної природи на Великій Українській косі у Тилігульському лимані через неорганізований туризм.

Раніше повідомлялося, що в Миколаївській області жителі Коблівської громади обурилися будівництвом паркану на  території регіонального ландшафтного парку «Тилігульський».  Місцева влада перевіряє законність загорожі.

Пізніше стало відомо, що в’їзд транспорту на територію Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» обмежили за погодженням профільної комісії Миколаївської обласної ради.

Читайте також: