• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Чиста вода, кайт-серфінг та байдарки: відпочинок на Тилігульському лимані

На туристичній мапі Миколаївської області з'явиться нова локація. У селі Українка Коблівської територіальної громади відкрилась спортивно-рекреаційна зона Tilligul Club. 

Про це розповідає кореспондент «НикВести»

Для комфортного дозвілля відвідувачів є:спортивні майданчики, байдарки, водні велосипеди, кафе з терасою, затишні лаунж-зони з Wi-Fi, берегова зона з шезлонгами, намети для тимчасового проживання, кайт- та вейкстанція, фуд-корти із ласощами, напої на будь-який смак та екзотичні страви. 

За словами тимчасово виконуючого обов'язки директора регіонального ландшафтного парку «Тилігульский»  Олександра Дьяченка, об'єкти, що встановлені на території парку  є тимчасовими. Адже, вони не порушують покров та не будуються з фундаменту та не надаються в оренду.

— В цьому році відкрилися дві туристичних локації на території парку: це «Равликовий рай» та спортивно-рекреаційна зона водних видів спорту Tiligul Club. Одне із завдань регіонального ландшафтного парку місцевого значення — це рекреаційна діяльність, це відпочинок, це туризм і в погодженні про туризм, який затверджено кабінетом міністрів, там чітко прописано, що можна, що не можна, — говорить Олександр Дьяченко

Родзинкою регіонального ландшафтного парку «Тилігульский» є єдина равликова ферма на півдні у форматі кафе —  «Равликовий Рай». Примітно, що працівники кафе – це місцеві жителі. 

—  Ідея створення ферми прийшла з Хорватії.  Проте кафе, яке прикрашає незвичний купол, прийшла мені під час роботи у Данії. Все, що я побачив за кордоном, я хочу реалізувати у нас в Україні. Ми самі вирощуємо равликів й ферма розташована неподалік місця дегустації, — сказав Олександр Піщаний.

Як зазначає адміністраторка спортивно-рекреаційної зони Tilligul Club Ірина Гіндюк, податки всі сплачуються в Коблівську об'єднану територіальну громаду.

— Дозвіл на розміщення тимчасових споруд нам надала Коблівська міська рада на основі підписаного договору з регіональним ландшафтним парком Тилігульський. Ми надаємо рекреаційні послуги людям. Ми підготували навіси, шезлонги, працює зона з рестораном, лаунж-зони, кемпінг. У нас все офіційно, — каже Ірина Гіндюк.

Варто зауважити, що завдяки закритим шлюзам вода в акваторії лиману чиста і в ній можна купатися. На території ландшафтного парку встановлена станція біологічна станція, яку встановили у червні 2023 року.

—  Через біологічну станцію проходять стоки з кухні та з вбиралень. Вони потрапляють в герметичну місткість, там проходить процес перероблення й на виході ми вже отримуємо очищену воду до 98 відсотків. Очищена вода потрапляє в резервуари прямокутні. Потім приїжджає машина і вона все це вивозить за територію Тилігулу. Загрози птахам, природі та рослинності немає, — додає Ірина Гіндюк.

Нагадаємо, що заступниця голови миколаївської філії Національного екологічного центру України, екоактивістка Інна Тимченко попередила про потенційне знищення унікальної природи на Великій Українській косі у Тилігульському лимані через неорганізований туризм.

Раніше повідомлялося, що в Миколаївській області жителі Коблівської громади обурилися будівництвом паркану на  території регіонального ландшафтного парку «Тилігульський».  Місцева влада перевіряє законність загорожі.

Пізніше стало відомо, що в’їзд транспорту на територію Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» обмежили за погодженням профільної комісії Миколаївської обласної ради.

Читайте також: