• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22° Похмуро

Понад 60% українських військових, яких обмінюють, вважаються безвісти зниклими, — Координаційний штаб

Лише 30, іноді 40% військових, яких обмінює Україна, офіційно числяться, як військовополонені. Більша частина з них, вважаються безвісти зниклими.

Це пов’язано з тим, що Росія ігнорує встановлені правила і не надає українській стороні дані про військових, що потрапили у полон, розповів керівник Південного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Аркадій Дабагян.

Однак, він наголосив, що коли людина офіційно числиться як безвісти зникла, це не завжди означає, що про неї нічого невідомо. Частіше, інформація про людину є, однак російська сторона не підтверджує особу.

— Так, ми маємо оперативну інформацію. Деяка інформація надходить до нас від військовополонених. Тому що кожен військовий, після того, як проходить звільнення, коли людина буде стабілізована і зможе надавати необхідну інформацію, з нею проводять процесуальне опитування і рамках якого людина розповідає про те, що він бачив і чув. Це одне з джерел, є й інші джерела, якими користується ГУР, — розповів Аркадій Дабагян.

Нагадаємо, процес обміну військовополоненими ускладнює активний контрнаступ з боку України. Обмін відбувався за домовленістю сторін, однак зараз російська сторона відмовляється від жодних обговорень.

Варто наголосити, що за останній час збільшилися випадки шахрайства на темі повернення українців із російського полону. Шахраї відрекомендовуються представниками державних органів, або ж особами, які займаються обмінами полонених.

Читайте також: