• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.9° Переважно ясно

«Є прогалини у знаннях»: на Миколаївщині провели оцінку якості освіти

У 14 навчальних закладах Миколаївської області провели оцінку якості освіти. Результати показали, що школярі мають прогалини у знаннях.

Начальниця Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області Тетяна Голубченко на брифінгу розповіла, з чим пов’язані такі освітні втрати.

За її словами, погіршення ситуації пов’язано з довгим періодом дистанційного навчання, яке почалося ще у 2020 році під час пандемії Covid.

— Пандемія, потім воєнний стан, і ці декілька років спричинили у навчанні освітні втрати і прогалини, — розповіла Тетяна Голубченко.

Загалом, у моніторингу взяли участь понад 300 навчальних закладів з усієї України. Тестування проводили серед учнів 6-8 класів. Як пояснила начальниця управління Держслужби якості освіти,  саме ця категорія учнів здобувала початкову освіту в умовах пандемії, а середню під час воєнного стану. Учнів атестували з двох предметів: математика та українська мова і література.

—  Нам було важливо, щоб до моніторингу були долучені як школи сільської, так і міської місцевості. Школи, які працюють як в очному, так і дистанційному варіантах навчання. Також ми брали ті школи, де навчаються діти внутрішньо переміщених осіб та діти, які перебувають за кордоном, — сказала Тетяна Голубченко.

Основними причинами погіршення якості освіти, за словами начальниці управління, є великий відсоток внутрішньо переміщених осіб, довгострокове дистанційне навчання, непристосоване до навчання робоче місце, а також зміни у психологічному стані учнів та учителів.

— Одна із причин чи має дитина відповідне облаштоване робоче місце. На нашій території наші діти часто проходили навчання у місцях, що були безпечними, бомбосховищах і укриттях, — наголосила Тетяна Голубченко.

Нагадаємо, що очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім незадоволений результатами підготовки укриттів шкіл області до нового навчального року.

Раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль закликав «якнайшвидше» завершити облаштування укриттів у школах Миколаївської області.

Варто зазначити, що раніше у відповідь на інформаційний запит «НикВести» щодо критеріїв, яким мають відповідати заклади освіти Миколаєва для відновлення очної роботи у 2023-2024 навчальному році, управління освіти міста повідомило: школи працюватимуть відповідно до рекомендацій ДСНС та Санітарного регламенту, затвердженого Міністерством охорони здоров’я. Перший — наявність укриття, і другий — питна вода у школі.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві з вересня планують відкрити для навчання офлайн близько 13 шкіл. У деяких освітніх закладах батьки матимуть можливість обирати, чи відпускати дітей на навчання чи залишитись онлайн вдома. Однак пізніше стало відомо, що школи залишаться закритими для відвідування, оскільки Миколаїв досі знаходиться у зоні ураження балістики.

Згідно з моніторинга Управління освіти Миколаївської міської ради, 65% школярів бажають навчатися очно.

Для початку навчального року в офлайн-форматі Управління освіти міської ради оголошує тендери на влаштування у школах укриттів. Так, укриття в школі №23 відремонтують за 2,2 мільйони гривень, а в ліцеї №58 за 2,6 мільйона гривень.

Водночас видання «Українська правда» спільно з фондом savED в рамках кампанії «До школи знов» оголосили збір коштів на облаштування укриття для Миколаївського ліцею №55, який у новому навчальному році має стати ключовою школою в районі міста.

Читайте також статтю «НикВести» «Загрози та виклики перед початком навчального року: чи повернуться діти за парти в Миколаєві».

Читайте також: