• четвер

    19 вересня, 2024

  • 15.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Похмуро

«Не розумію, нам побудувати поруч сміттєпереробний завод?», — «Устриці Скіфії» відповіли на звинувачення Екоінспекції у забрудненні Тилігулу

Керівництво «Устриць Скіфії» на території якого екоінспекція зафіксувала забруднення Тилігульського лиману, не бачить порушень у купах пакетів зі сміттям на території ферми, адже його регулярно вивозять.

Про це у соцмережах пише керівник компанії «Устриці Скіфії» Андрій Пігулевський.

У Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу опублікували фото порушень, які зафіксували спеціалісти на території території Великої Української (Чилової) коси біля села Українка Коблівської громади. Зокрема повідомлялося, що на території парку «Тилігульський» розміщено накопичувачі стічних вод та рідких відходів,  також допущено «засмічення та забруднення стічними водами земельних ділянок».

Андрій Пігулевський зазначив, що сміття на території ферми вивозиться раз на тиждень, а територію господарської зони вони вже прибрали.

«Чорні мішки зі сміттям. У нас є договір на вивіз сміття раз на тиждень. Сміття накопичується нами (причому згідно усіх правил у пакетах) і вивозиться. Чому інспекція зафіксувала це, як порушення. Я цього не розумію. Як порадите працювати далі? Побудувати поруч сміттєпереробний завод і вивозити туди сміття кожну годину. Фотографії госпзони — це внутрішній дворик працюючого підприємства. Ми ж не стерильна біолабораторія. Але на прохання і згідно припису РЛП ці недоліки нами усунені», — зазначив він.

Нагадаємо, що про плани щодо перевірки Держекоінспекція повідомила у липні цього року.

До цього у лютому 2023 року жителі Коблівської громади обурилися будівництвом паркану на території регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», що на Миколаївщині. Після чого стало відомо, що в’їзд транспорту на територію парку обмежили за погодженням профільної комісії Миколаївської обласної ради. Такий крок, за словами голови комісії Алли Ряжських, дозволить зберегти природу ландшафтного парку. Водночас доступ до цієї території залишається відкритим. 

Оскільки через мінну загрозу морські узбережжя Миколаївської області заборонені для відвідування, новою туристичною локацією став Тилігульський лиман та розташований поряд ландшафтний парк, повідомив у червні 2023 року очільник ОВА Віталій Кім. Зокрема, там відкрили нову туристичну локацію — спортивно-рекреаційну зону «Tiligul Club».

Водночас у червні екологиня Інна Тимченко попередила про потенційне знищення унікальної природи на Великій Українській косі у Тилігульському лимані через неорганізований туризм. Після чого профільна комісія облради рекомендовала обмежити в’їзд автотранспорту на територію парку «Тилігульський».

Також нагадаємо, що у травні цього року працівники ландшафтного парку помітили у верхів’ях Тилігульського лиману червонокнижного птаха — коровайку.

Варто зазначити, що проєкт зонування регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», розробка якого почалася ще в 2018 році, досі не затверджений. Зробити це неможливо через відкриту кримінальну справу.

Читайте також: