• середа

    18 вересня, 2024

  • 18.7°
    Гроза

    Миколаїв

  • 18 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.7° Гроза

«Ми вже не можемо бути суто туристичними». Як живе та які плани на відновлення має Коблівська громада

Коблівська громада з початку великої війни знаходиться у відносній близькості до зони бойових дій на півдні. Її села зазнають менших ракетних обстрілів у порівнянні з іншими громадами області. Однак Коблівська громада знаходиться вздовж чорноморського узбережжя, тому перед нею виникає інша загроза — мінна небезпека. 

Як увесь цей час живе громада та які має плани на відновлення — у матеріалі «НикВести»

ПРАЦЮЄ ЛИШЕ НАЙСМІЛИВІШИЙ БІЗНЕС

З початку війни з громади виїхало лише 5% населення, розповіла «НикВести» секретар Коблівської сільської ради Світлана Талоха. Більшість людей навпаки приїхали до громади з більш небезпечних місць, додає вона. 

«Сказати, що більша частина поїхала ми не можемо, більша частина як раз приїхала, бо у нас стільки переселенців. Раніше їх було 3 – 3,5 тисячі людей. Зараз до двох тисяч, оскільки за останній тиждень кількість зменшилась», — розповіла вона. 

Найбільше в громаді постраждала інфраструктура приватного бізнесу, що знаходиться на території зони відпочинку, каже Світлана Талоха. Заклади страждають як від ракетних обстрілів, так й від детонації морських мін, що прибиває до берегу під час штормів.

«До тих, хто знаходиться у першій лінії, дістає вибуховою хвилею. Може зачепити й по 14 закладів, залежно від того, що саме прибʼє», — уточнює вона. 

Наслідки нічної атаки на Коблево вночі 19 липня

Окрім цього руйнувань зазнають й приватні будинки, каже Світлана Талоха та наводити прикладом російський обстріл громади 13 листопада 2023 року. Тоді внаслідок атаки було пошкоджено біля десяти житлових будинків, а також господарські споруди та гаражі. 

Так як узбережжя громади заміноване, розташований вздовж нього бізнес наразі не працює. «Тільки найсміливіші беруть на себе відповідальність і приймають якимось чином там людей», розповідає Світлана Талоха.

«У нас є місцевий товаровиробник вина у Коблево, але він так само з настанням війни призупинив свою діяльність. Спочатку не працював, потім відновлювався, а зараз вони працюють нестабільно. По-різному складається ситуація, системної роботи у них немає. Якісь спроби роблять, але ви ж розумієте, що попит впав», — розповіла секретар сільради.

Через таку ситуацію з бізнесом страждає й бюджет Коблівської громади, уточнила Світлана Талоха: «Приблизно більше 30% недовиконання сільського бюджету у зв'язку з тим, що бізнес у більшості не працює».

29 грудня 2022 року ворог завдав ракетного удару по зерновому складу ПРАТ «Прикордонник», розташованого у селі Рибаківка Коблівської територіальної громади

ВІЙНА ПІДТВЕРДИЛА: ОРІЄНТУВАТИСЯ ЛИШЕ НА ВІДПОЧИНОК — НЕПРАВИЛЬНО

Раніше туризм був основним драйвером місцевої економіки, однак війна показала, що громада не можу бути суто туристичною, каже секретар сільради. А тому, додає вона, наразі місцева влада шукає інші варіанти розвитку громади. 

«Наша громада була туристичною. Війна показала нам, що бути суто туристичними ми вже не можемо. Ми це знали й раніше, але час нам давав можливості, щоб шукати якісь інші варіанти. Сьогодні, безумовно, ми вже не можемо бути тільки туристичною громадою, через те, що став сезон і бізнес, а відповідно й бюджет сільської ради. Такого ми не можемо допускати, тому й до цього ми планували свою діяльність таким чином, щоб максимально залучати можливості створення робочих місць і розвиток інших напрямів бізнесу», — розповіла Світлана Талоха. 

Винзавод у Коблево до великої війни

Для цього громада працює над виготовленням генерального плану та програмою відновдення. Ця робота триває поступово ще з 2017 року. «Ніяке відновлення неможливе, якщо ти не робитимеш основних землевпорядних документів, які нададуть можливість потім приймати участь у всіх можливих грантових програмах», запевняє Світлана Талоха.

«Ми працюємо над створенням індустріального парку, закладаємо у програмі й такий напрямок як водозабезпечення. Війна підтвердила, що орієнтуватися лише на відпочинок — це неправильно. Ми плануємо сучасну громаду, де буде й вітроенергетика, й захисні споруди. Їх у нас, на жаль, немає, тому й страждають школи — працюють вже два роки онлайн. Хотілося б, щоб громада була цілком незалежна від будь-яких ризиків», — поділилася секретар сільради.

У КОБЛЕВО ПРАЦЮВАТИМЕ ОФІС ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАДИ

Наразі у Коблевому створюють Офіс відновлення та розвитку громади. «Це буде місце для акумулювання роботи з громадськістю, грантодавцями і усіма можливими фондами та органзаціями», пояснила Світлана Талоха. 

Це пілотний проєкт із створення Інтегрованої моделі відновлення та розвитку громади. Фінансуватиме його уряд Швеції в Україні.

«Коблівська громада обрана однією з шести пілотних в Україні. Офіс буде розміщено у сесійній залі Коблівської сільської ради та найближчим часом буде оснащене та облаштовано всім необхідним обладнанням, яке надасть ПРООН», — повідомили у громаді.

Громада вже має місто-побратим — Нерінга (Литва), розповіла Світлана Талоха. Рішення підписати договір про партнерство з Коблівською сільською радою та муніципалітетом Нерінга було прийнято ще у листопаді 2022 року під час засідання муніципалітету Нерінга.

«Вони нам допомагають з забезпеченням гуманітарної допомоги. Але так як у нас немає такого пошкодження інфраструктури, то звичайно вони зосереджують свою увагу на тих громадах, де є конкретні руйнування. Оскільки ми громада, яка потребує економічного струсу і росту, то ми обговорюємо вже більш концептуальні варіанти розвитку громади. Адже ви знаєте, що у нас й питної води у громаді немає», — розповіла Світлана Талоха.

Секретар Коблівської сільської ради Світлана Талоха

РЕМОНТ ВОДОГОНУ ТА ДИТЯЧОГО САДОЧКА

Однак вже зараз у громаді триває реалізація окремих проєктів. Наприклад, капітальний ремонт мереж водогону в селі Українка за 25,8 мільйонів гривень. Цей проєкт вирішили розпочати вже зараз, оскільки «терпіти було неможливо», каже Світлана Талоха. Реакція людей, додала вона, була неоднозначною.

«Будівництво під час війни категорично не сприймається людьми. У нас вже давно розроблений проєкт на реконструкцію водогону в населених пунктах, де їм вже по 50 років і більше. Ми навіть почали за власні кошти реалізацію такого проєкту в Українці — там, де вже неможливо було терпіти. Але це неоднозначно сприймається людьми: одні кажуть, що це добре, інші — що не треба цього робити», — розповіла секретар сільради.

Ще один проєкт — реконструкція дитячого садка «Сонечко» в Коблевому. На ці роботи витратять 44 мільйони гривень. Виконуючий обов'язки директора департаменту містобудування Миколаївської ОВА Світлана Григор'єва заявила, що від Коблівської громади до ОВА надійшло звернення з проханням виділити кошти на ремонт дитячого садку, тому що через війну минулі роботи по проекту не були завершені. 

Реконструкція дитячого садка «Сонечко» в Коблевому, архівне фото

«Там частково проведені роботи. Але в період війни значно підвищились ціни — там декілька разів перераховували кошторис і увесь час затягувались роботи через відсутність коштів. Завдяки тому, що ці кошти ніби як знайдені, роботи по-трохи ведуться. Укриття там не будуватимуть, воно там наявне. Там є підвал, який будуть трансформувати у споруду, що відповідає усім нормам і вимогам. Звичайно ж, буде відкриття», — повідомила секретар сільради Світлана Талоха. 

Чи будуть реалізовувати проєкти у громаді в 2024 році — поки невідомо, каже вона. Насамперед це пов'язано з рішенням забрати у громад військовий ПДФО, додала Світлана Талоха. Тому все залежатиме від стану бюджету Коблівської громади наступного року  

«Все залежить від наповнення бюджету, а на сьогодні ми усі розуміємо, що 2024 рік буде складніший ніж цей. Адже ПДФО у нас вилучають, хоча й обіцяють, що нібито вирівняють наші надходження. Але, знову ж, це обіцяють. Але як буде далі — ми не знаємо. Якщо будемо реалізовувати, то це будуть вже готові проєкти, які пройшли оновлення у кошторисі», — сказала Світлана Талоха. 

Юлія Бойченко, «НикВести»

Читайте також: