• четвер

    26 вересня, 2024

  • 18.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 26 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.1° Похмуро

У Миколаєві планують відкрити центр протезування, який щомісяця виготовлятиме до 40 протезів

Перший віце-мер Віталій Луков та замначальника управління охорони здоров'я міськради Микола Бережник. Фото: «МикВісті»Перший віце-мер Віталій Луков та замначальника управління охорони здоров'я міськради Микола Бережник. Фото: «МикВісті»

Міськрада планує придбати будівлю на території лікарні №4, для облаштування протезно-ортезної майстерні.  

Про це на брифінгу 25 вересня, розповів перший заступник міського голови Віталій Луков, пишуть  кореспондент «МикВісті».

Нещодавно місто відвідала німецька компанія Horus Prosthetics GmbH, яка спеціалізується на виготовленні протезів для нижніх кінцівок. Німецькі спеціалісти успішно протезували дев’ять українських військовослужбовців за трохи більше ніж добу. Компанія підтвердила якість своїх виробів і подарувала місту обладнання для виготовлення протезів.

— Ми побачили, що це наш шанс створити умови для якісного протезування для миколаївців без необхідності їхати в західні області. Важливо, щоб наші люди могли залишатися поруч зі своїми сім’ями на етапі протезування і мали доступ до подальшого обслуговування протезів на місці, — зазначив Віталій Луков.

Для розміщення протезного центру в міській раді хочуть придбати приватну будівлю на території міської лікарні №4. За словами першого віце-мера Віталія Лукова, споруда перебуває в гарному стані, оснащена автономним опаленням і водопостачанням. 

— Ця будівля не потребує значних капіталовкладень і вже оснащена всім необхідним. Інші приміщення в місті або надто далеко від лікарні, або потребують великих витрат на ремонт. Тому відкриття центру на базі лікарні №4, яка з 2023 року є реабілітаційним центром для постраждалих від війни, є найкращим варіантом, — зазначив заступник міського голови.

За попередніми прогнозами, центр може запрацювати вже на початку наступного року.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Микола Бережник додав, що з жовтня німецька компанія планує приїхати до Миколаєва для навчання лікарів та техніків роботі з новим обладнанням.

— Ми вже маємо двох медичних працівників лікарні №4, які готові пройти навчання. Крім того, двоє військових, які отримали протези від німецьких фахівців, висловили бажання також пройти навчання і долучитися до роботи в центрі, — зазначив Микола Бережник.

Влада Миколаєва розраховує, що центр зможе виробляти до 40 протезів щомісяця.

За словами Миколи Бережника, нині в Миколаєві діє лише одна приватна майстерня, яка виготовляє близько 10 протезів на рік.

— Справа в тому, що єдина державна протезувальна майстерня в місті Миколаєві була продана на аукціоні. Зараз в Миколаєві державної установи, яка виготовляла протези, не існує. Є приватна одна фірма, яка виготовляє, по нашим даним, до 10 протезів на рік. Якщо ми беремо чергу, то це сотні, якщо не тисячі (людей – прим.). На цьому обладнанні німецькі фахівці, маючи досвід, зробили за дві доби 9 протезів. Якщо наші фахівці пройдуть навчання, то швидкість протезування буде точно на 10 протезів на рік. Ми сподіваємося, що кількість протезів, яку ми будемо виготовляти буде доходити до 30-40 протезів на місяць, – сказав він. 

Як відомо, 22 травня 2024 року Фонд держмайна продав на аукціоні єдиний майновий комплекс «Миколаївського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства» за 7,15 мільйона гривень. 

Нагадаємо, що у березні 2024 року начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай повідомляла, що на базі однієї з лікарень Миколаєва може зʼявитись ще одне реабілітаційне відділення, де військові зможуть безкоштовно скористатися послугою протезування. Аналогічні відділення вже відкриті на базі міських лікарень №4 і №5 Миколаєва.

Читайте також: