• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.1°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.1° Ясне небо

Збірна України не поїде на чемпіонат світу з дзюдо через допуск росіян, серед них — військовий

Збірна України не братиме участі у юніорському Чемпіонаті світу з дзюдо через допуск російських спортсменів, серед яких є, зокрема, і чинний військовослужбовець.

Про це повідомила Федерація дзюдо України.

— Міжнародна федерація дзюдо, як завжди, в останній момент допустила до чемпіонату світу серед юніорів в нейтральному статусі сімох російських спортсменів, один з яких діючий військовослужбовець. Тож збірна України відмовилась від участі в світовій юніорській першості, — зазначив президент Федерації дзюдо України Михайло Кошляк.

Чемпіонат світу серед спортсменів до 21 року відбуватиметься з 4 по 8 жовтня в місті Одівелаш (Португалія).

Михайло Кошляк наголосив, що поки Росія веде війну проти України командам країн-агресорок не місце у світовому спорті.

За його словами, історія з нібито «нейтральними» атлетами — «якийсь фейк», адже весь цивілізований світ розуміє, що під «нейтральністю» ховаються спортсмени країни, яка веде криваву війну проти України.

— Будемо чекати на остаточне рішення щодо участі росіян та білорусів в Олімпіаді 2024 від Міжнародного олімпійського комітету. Сподіваємось, здоровий глузд переможе, — додав він.

Нагадаємо, миколаївська шаблістка Ольга Харлан на старті чемпіонату світу з фехтування в Мілані (Італія) перемогла росіянку Анну Смирнову. Після змагання представниця України відмовилася потиснути руку росіянці, яка, своєю чергою, подала протест через брак «прояву поваги» з боку українки. За це Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала Харлан з чемпіонату світу. Після інциденту спортсменка записала відеозвернення, в якому подякувала українцям за підтримку.

Однак 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав Ользі Харлан автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024. МОК висловлює їй підтримку і виділяє квоту на Олімпіаду через те, що вона не мала можливості завоювати її на чемпіонаті світу, а пізніше Всесвітня федерація фехтування призупинила її дискваліфікацію.

Крім того, президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев розкритикував та закликав до відставки голову технічного директорату чемпіонату світу-2023 Дітера Ламера, який опинився у центрі скандалу з дискваліфікацією Ольги Харлан.

Пізніше, в одному з інтерв’ю Ольга Харлан розповіла, що російських спортсменів повернули на Олімпійські ігри тому, що Міжнародний олімпійський комітет вважає їх дискваліфікацію — дискримінацією.

Читайте також: