Скільки нас?

Експерти громадської організації «Миколаївщина – надійний партнер» на підставі інформації, наданої Головним управлінням статистики у Миколаївської області провели аналіз демографічної ситуації у регіоні. Пропонуємо до уваги деякі цікави факти та висновки нашого аналізу у цьому стислому матеріалі. 

Наведені статистикою відомості, як і раніше, доводять, на жаль, на сумний висновок – кількість населення у Миколаївської області продовжує зменшуватися. За п’ять місяців поточного року населення  області зменшилось на 3348 осіб, з 1 мільйона 141 тисячі 324 до 1 мільйона 137 тисячі 976 осіб, тобто, на 0,29%. І серед адміністративно-територіальних одиниць області виключень немає. Тенденція на зменшення чисельності населення наявна у абсолютно всіх містах і районах.  Втім, такий висновок є актуальним вже давно і він є справедливим для країни в цілому та для більшості, але не для всіх, регіонів вже багато років.

Другий сумний висновок – якщо говорити строго – Миколаїв не можна називати півмільйонним містом. З чисто формального погляду, населення обласного центру станом на 1 травня 2018 року складає 485 тисяч і 64 мешканця. Тобто, до п’ятисот тисяч не дотягуємо майже 15 тисяч. І, як у всіх інших містах і районах області, кількість жителів Миколаєва має тенденцію на зменшення. 

Третій висновок – жінок, в цілому, більше, ніж чоловіків. Аж на 84 тисячі та 65 осіб. У процентному співвідношенні від загальної кількості населення це виглядає так 46,31/53,69 на користь жінок. При чому, чим старше вікова група, тим більше це співвідношення на користь жінок. У групі 65 років і старше кількість жінок перевищує кількість чоловіків майже у двічі, в той час, як у наймолодших вікових групах чоловіків навіть більше. Втім, так статистика притаманна багатьом країнам, особливо на теренах колишнього СРСР.

Четвертий висновок – вікова структура населення Миколаївської області, на жаль, поки що має регресивний характер. Доля населення старшого віку переважає над долею населення меншого віку. Умовно працездатне населення складає 65,68% від загальної кількості. Люди, віком від 60 років і старше – 20%, а ось віком до 17 – всього 18,23%. Така картина притаманна саме регресивній динаміці зміни кількості населення. А регресивна динаміка, це – перевищення кількості померлих, над кількістю народжених, продовження старіння населення, зростання долі людей пенсіонного віку, над кількістю людей працездатного віку. І, якщо не відбудуться якісь радикальні зміни, то така динаміка, на жаль, збережеться найближчі 20-25 років, поки ситуація з перекосом людей старшого віку не вирівняється природним способом. 

Отже, основний, невтішний висновок щодо населення Миколаївської області: нас меншає і ми старіємо, на жаль.

Насправді, це дуже погано з точки зору перспективи як економічного зростання, так і соціально-економічної ситуації взагалі. Швидко змінити ситуацію, на нашу думку, може різке зростання рівня народжуваності та/або відповідні міграційні процеси. 

В той же час, ми маємо приклади регіонів України з позитивною динамікою чисельності населення. Перед усім – це Київ та деякі інші великі міста. Така динаміка обумовлена, перед усім, трудовою міграцією. Людей з інших регіонів приваблює високий рівень заробітків, розвинута інфраструктура та більш високий рівень комфорту взагалі – наявність житла, зручний транспорт, наявність різноманітного відпочинку. Звичайно, Миколаєву дуже важко конкурувати тут зі столицею, але нічого не робити та опускати руки теж не можна. Якщо не буде людей – не буде нічого, ані економіки, ані прибутків, - нічого. Слід розуміти, що за людський ресурс, а це, насправді – найважливіший ресурс за всіх часів, відбуваються справжні змагання між містами та регіонами. До речі, на полі цих змагань зараз з’явився новий гравець – ОТГ. Але, судячи із статистики, ОТГ Миколаївської області поки що не зрозуміли переваг та важливості ефективної демографічної політики. Сподіваємось, ця ситуація незабаром зміниться на краще.

Станіслав Мартиросов, заступник голови ГО «Миколаївщина – надійний партнер»

Смотреть полную версию