Результати діяльності ДАБК Миколаївської міської ради

Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Миколаївської міської ради був проведений аналіз результатів своєї роботи  за І квартал  2018, 2019 та 2020 років. 

За результатами аналізу можливо стверджувати, що Управління постійно перебуває в процесі розвитку та всі його ресурси направленні на посилення контролю у сфері містобудівної діяльності, у порівнянні з попередніми роками, кількість винесених постанов про накладення штрафів вагомо збільшилось, що  вказує на підвищення ефективної роботи управління державного архітектурно-будівельного контролю у м. Миколаєві  метою якого є: припинення, запобігання та профілактика вчинення правопорушень у сфері містобудівної діяльності.  

Вже у І кварталі 2020 року  притягнуто та накладено рекордну кількість штрафів на суб’єктів містобудування за правопорушення у сфері містобудівної діяльності, що у результаті зросли у 36 разів у порівнянні з 2018 роком.

Слід зазначити, що у 2020 році, фактично, держархбудконтроль здійснено з 1-го січня по 18 березня, у зв’язку з набранням чинності від 18.03.2020 постанови Кабінету Міністрів України «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» № 219 від 13.03.2020.

Ситуація щодо кількості виданих сертифікатів, які засвідчують прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта,  дещо, інша. 

У 2019 році суб’єктами містобудування, до управління, було подано 16 актів готовності за розглядом яких  видано 13 сертифікатів, а вже у 2020 видано 15 сертифікатів, з 25-ти поданих актів готовності.

Тому, можемо відстежити, що кількість виданих сертифікатів відносно поданих актів готовності у 2020 році, зменшилось, однак, це свідчить лише про те, що управління державного архітектурно-будівельного контролю Миколаївської міської ради, більш ретельно та відповідально ставиться до об’єктів, приймаючи в експлуатацію лише ті об’єкти, які дійсно  побудовані у відповідності до проектної документації та з дотриманням вимог будівельних норм, стандартів і правил.

Управлінням, також, було порівняно свої результати здійснення державного архітектурно-будівельного контролю з результатами ДАБІ у Миколаївській області за І квартал 2020 року.

На графіку № 2 наданий порівняний аналіз діяльності двох Управлінь, а тому постає питання, якщо повноваження управління державного архітектурно-будівельного контролю Миколаївської міської ради будуть передані, майбутнє створеній, Державній інспекції містобудування України:

Чи вдасться їй виконувати функції контролю на такому ж  необхідному рівні?

Смотреть полную версию