Хроника войны, 143 день: ночью в Николаеве прогремели взрывы

МНУ ім. Василя Сухомлинського після ракетних ударів, фото: Світлана Вовк

16 липня триває 143-я доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

В ніч з 15 на 16 липня в Миколаєві знову було чутно потужні вибухи. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється.

На Південнобузькому напрямку війська РФ вели повітряну розвідку за допомогою БпЛА, повідомляє Генштаб.

Обстрілювали з артилерії райони населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Мурахівка, Квітневе, Оленівка, Степова Долина, Олександрівка і Таврійське.

Також ворог намагається відновити роботу портів на тимчасово окупованому узбережжі Азовського моря, для організації вивезення захопленого майна морським шляхом.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:10 Надвечір 16 липня було затримано колишнього голову СБУ Криму Олега Кулінича за підозрою у держзраді (ст. 111 КК України), повідомляє «Страна» з посиланням на власні джерела. 

Олег Кулініч очолював управління АРК до березня 2022 року. Президент Володимир Зеленський зняв його з посади після повномасштабного вторгнення Росії.

«Операція проводилася головним управлінням «Д» СБУ. Також залучили ДБР на фінальному етапі. На затриманні був присутній перший заступник голови СБУ Василь Малюк», — повідомило «Стране» джерело у правоохоронних органах.

21:28 Спроби росіян підключити електрику в Маріуполі закінчуються пожежами, а для гасіння немає води, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Він опублікував фото пожежі, яка сталася зранку сьогодні, 16 липня.

«Маріуполь. На зараз. Лівобережний район. Спроби підключити електрику за будь-яку ціну дають очікуваний результат», — відзначив він.

Петро Андрющенко нагадав, що вчора «через експеременти» виникла пожежа в будівлі дитячого садочку №42. А днем раніше була пожежа в будівлі школи №69.

«Про приватні будинки взагалі краще промовчати. Ефективність тушіння стрімко рухається в бік нуля, тому що навіть воду автівки мчс змушені набирати в річках. Поки дійде до реального відновлення, вони або втоплять місто, або спалять», — зазначив радник мера.

20:10 В ОК «Південь» розповіли, що ЗСУ просуваються на Херсощині.

«На Херсонському напрямку ми просуваємося, можливо, не так швидко, як хочеться тим, хто подає позитивні новини, але, повірте, ці кроки дуже впевнені. І саме для того і робляться вони в тиші, в певній таємничості, щоб закріпитися на тій території і потім оголосити про свої перемоги», — зазначила начальниця прес-центру сил охорони і оборони оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

19:30 На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по лінії зіткнення, повідомляє Генштаб у вечірньому звіті.

Завдавав авіаційних ударів в районі Потьомкиного. Зберігається загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

18:45 ЄС надіслав більше грошей Росії за газ і нафту, ніж Україні на допомогу, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус

«Готується сьомий пакет санкцій. Кому це цікаво? ЄС наразі надіслав експоненціально більше грошей Росії за закупівлю нафти, газу та вугілля, ніж відправив Україні на допомогу», — сказав він.

17:45 РФ намагається відстежити маршрути, якими Україна отримує зброю з Європи, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони

«Агенти країни-окупанта отримали завдання виявляти та відстежувати маршрути, якими йде постачання зброї до України. Для визначення схем доставляння та кількості зброї, яку, для відбиття російського вторгнення передають захисникам України країни-партнери, російські військові аташе в країнах Європейського союзу закритими каналами зв’язку отримали наказ активізувати вербування співробітників поліції та громадян причетних до транспортування зброї», — йдеться в повідомленні

Повідомляється, що у прикордонних з Україною регіонах, спецслужби РФ намагаються використовувати представників місцевих громад та проросійських активістів.

У розвідці візначають, що європейці, отримавши від росіян пропозиції про співпрацю, тут же звертаються до поліції та органів безпеки.

16:42 Суд арештував майно депутата-колаборанта Олексія Ковальова для його подальшої конфіскації на користь держави, повідомляє Державне бюро розслідувань.

Зокрема арештовані частки фігуранта в статутних капіталах трьох юридичних осіб, а також його банківські рахунки. Загальна вартість корпоративних прав становить понад 4,7 мільйона гривень.

«Однією з юридичних осіб, 100% статутного капіталу якої арештовано, є ТОВ «ТРК «Інтеррадіо» — український інформаційно-розважальний телеканал «4 канал», — зауважили в ДБР.

16:12 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний записав відеозвернення до дітей Миколаєва, який постійно потерпає від обстрілів російських окупантів.

 
— Дітки з Миколаєва, тримайтеся, сонечки. Ми вас любимо. І захищаємо. Ви — наше майбутнє, — сказав Валерій Залужний.

Він записав звернення в момент, коли ставив автограф на марках «Русскій воєнний корабль... всьо!», які продадуть на благодійному аукціоні на підтримку Миколаївської обласної клінічної лікарні.

15:31 Росіяни почали підвозити боєприпаси безпосередньо на передову, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Через знищення українськими артилеристами ворожих складів боєкомплекту в тилу, росіяни тепер працюють з коліс — тобто більше не зберігають боєприпаси на складах, а одразу везуть на фронт машинами», — заявив він.

14:50 За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 17 людей, повідомила голова облради Анна Замазєєва.

Усі постраждалі доставлені у наші медичні заклади і отримують необхідну допомогу. Дітей серед них немає.

Загалом, станом на сьогоднішній ранок, в миколаївських лікарнях знаходиться 321 громадянин, що постраждав від атак окупантів на Миколаївщину. Ще 66 постраждалих отримали допомогу амбулаторно

14:21 Активізація бойових дій на сході України може свідчити про закінчення «оперативної паузи», яку Росія оголосила після захоплення Лисичанська у Луганській області, вважають аналітики Інституту дослідження війни (ISW).

Протягом попередньої доби російські війська здійснили низку обмежених наземних штурмів відразу на п'яти напрямках: на північний захід від Слов'янська, на південний схід від Сіверська, вздовж дороги Т1302 Бахмут-Лисичанськ, на південний схід від Бахмуту та на південний захід.


В ISW не виключають, що росіяни можуть вдатися до іншої тактики і чергуватимуть короткі паузи з посиленням бойових дій на кілька днів, перш ніж відновлять повномасштабну наступальну операцію.

«Десятиденної оперативної паузи недостатньо для повного відновлення російських сил для широкомасштабних наступальних операцій. Але від російських військових, схоже, постійно вимагають відновити та продовжити наступальні операції, не чекаючи розумного відновлення достатньої бойової сили», — пишуть аналітики.

13:49 Кабмін України виплатить борги 13 тисячам студентів за навчання за контрактом у другому півріччі, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет

Йдеться про студентів, які зареєстровані на територіях бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації. На це держава виділила 86,8 мільйона гривен.

13:06 Помічниця прокремлівського пропагандиста Кирила Стрємоусова з Херсону отримала 5 років ув'язнення, повідомляє Служба безпеки України.

Жінка координувала інформаційно-підривну діяльність агентурної мережі, створеної колаборантом на користь спецслужб РФ.

Перебуваючи на Прикарпатті, вона «розганяла» через інтернет гасла на підтримку загарбників і активно поширювала дописи, в яких закликала до відновлення СРСР.

Для максимального охоплення жінка адмініструвала анонімні акаунти в декількох соцмережах, у тому числі заборонених в Україні. Вона використовувала різні псевдоніми, а зі своїм «куратором» спілкувалась через закриті канали зв’язку.

Її публікації активно репостили інші учасники пропагандистської мережі для проведення інформаційних диверсій проти нашої держави.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження і затримали зловмисницю в Івано-Франківську. Під час обшуків у неї виявили паспорт громадянки РФ та комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності.

12:30 Дівчина з Миколаєва розгорнула український прапор та заспівала разом з Rolling Stones.

Легендарний британський гурт The Rolling Stones продовжує висловлювати свою підтримку Україні на публічних заходах. Вчора у Відні відбувся концерт, який зібрав 56 тисячну аудиторію слухачів.

На концерті разом із гуртом виступав хор із Києва, серед них була випускниця миколаївської гімназії №2 — Тетяна Вареник, яка тримала прапор України, пише «Шиповник».

11:20 У Нікополі рятувальники дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих через ворожий обстріл, ще одна жінка у лікарні, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Резніченко.

Загалом по місту було випущено 53 ракети з «Градів».

10:45 Українські військові зупинили спробу ворога заволодіти автошляхом між Лисичанськом та Бахмутом, повідомив  голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Росіяни ставлять за мету захопити стратегічно важливий для них автошлях вже понад два місяці, але контроль над декількома кілометрами цієї дороги їм встановити досі не по силах.

Українські захисники щільним вогнем зупинили ці спроби ворога, який вимушений був посунутися назад.

Окупаційні війська продовжують наносити артилерійські удари з наступними спробами штурму, завдають ракетні та авіаудари.

«Вони обіцяли «асвабаждение», а самі вбивають на Луганщині життя. Нівечать домівки та інфраструктуру, вбивають людей. А тим, хто вцілів, але втратив все, нічого не іншого залишається, як розпочати все з нуля. Тільки вже далеко від рідної домівки. Протягом 15 липня по населених пунктах та навколо них ворогом завдано чотири ракетні удари, здійснені три артилерійські атаки та ще п’ять – тривалих мінометних обстрілів», — написав він.

10:11 Російські окупанти вночі завдали ракетного удару по місту Чугуїв (Харківська область). Внаслідок атаки є руйнування, троє людей загинули, ще стільки ж поранені.

За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова три людини загинули — двоє чоловіків 60 та 68 років, жінка 70 років. Ще трьох людей медики госпіталізували до лікувальних установ.

В результаті ударів зруйнований житловий багатоквартирний будинок, пошкоджені школа, магазин будівельних матеріалів. На місцях влучань працюють всі профільні служби, рятувальники продовжують розбір завалів.

09:30 Окупанти вранці 16 липня вдарили з «Градів» по житлових кварталах Нікополя. Зафіксовані Прильоти 15 ракет, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Внаслідок обстрілу пошкоджено 12 п'ятиповерхових будинків, школу та будівлю ПТУ. Одна жінка поранена, зараз вона знаходиться в лікарні.

Попередньо, двоє людей перебувають під завалами зруйнованих квартир. На місці працюють рятувальники — розбирають руйнування і шукають людей.

08:56 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 16 липня:

Зранку, 16 липня, орієнтовно о 04:00, ворог вкотре обстріляв Миколаїв. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Вчора, 15 липня, орієнтовно з 09:00 до 10:00 були обстріли в смт Первомайське Первомайської громади. Пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури та сільськогосподарського призначення. Також зафіксовано влучання в лісосмугу, канал, поля.

Вчора, 15 липня, протягом 18:30 - 19:00 зафіксовано обстріли села Лимани Галицинівської громади. Пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, внаслідок чого село залишилося без електро- газопостачання. Також пошкоджено два житлові будинки. На вечір більшій частині абонентів електропостачання відновили.

Вчора, 15 липня, з 09:30 по 21:00 з певною періодичністю були обстріли у Широківській громаді. Зруйновано один житловий будинок, пошкоджено - три. Двоє поранених.

Вчора, 15 липня, обстрілів зазнало с. Олександрівка Володимирівської громади. Влучання були переважно по відкритим територіям. Постраждалих немає, у шести приватних будинках частково пошкодженні покрівлі та вікна.

Сьогодні, 16 липня, орієнтовно о 04:00 були обстріли в Інгульській громаді. За попередньою інформацією постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

08:30 Одесі під час повітряної тривоги пролунав вибух, зайнялась пожежа. Ракета влучила в склад. На місці працюють рятувальники, повідомив речник ОВА Братчук.

В Оперативному командуванні «Південь» повідомили, що удар відбувся з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95, з напрямку Ставропілля.

07:55 Президент України Володимир Зеленський прокоментував обстріли Російською Федерацією двох найбільших вишів в Миколаєві, а саме Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова та Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського.

«Міністр доповів мені щодо удару російської армії по Миколаєву сьогодні вранці. Зруйновані корпуси двох інститутів – педагогічного та кораблебудівного. Немає таких слів у нормальній людській мові, які можуть охарактеризувати, до якого стану деградувала російська держава. Це ж подвійний злочин – знищувати саме педагогічні інститути, щоб і закладу освіти не було, і нових освітян не могли навчити», - сказав Володимир Зеленський.

Він зазначив, що Україна обовʼязково відновить все, що вони зруйнували. Кожен із понад двох тисяч освітніх закладів – усі дитячі садочки, всі школи, інститути, університети. 

«А головне – ми збережемо нашу людяність і нашу цивілізованість. А от російське суспільство з такою кількістю вбивць і катів залишиться скаліченим на покоління, причому з власної ж вини», - сказав президент.

07:15 На Херсонщині місцеві мешканці вимушені виживати без медикаментів, продуктів харчування, газо-, водо- та електропостачання. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

Внаслідок постійних обстрілів на Херсонщині все частішими стаються польові пожежі. Локалізувати та ліквідувати їх повністю на деокупованих територіях вкрай важко, а на тимчасово окупованих територіях росіяни навмисно не дозволяють це робити.

Окупанти продовжують знищувати склади з зерном, сільськогосподарську техніку та сонячні електростанції. Аби врятувати хоч частину врожаю, люди працюють на техніці під обстрілами.

Смотреть полную версию