249-й день війни: ЗСУ на півдні завдали 10 авіаударів по окупантах

Фото: Херсонський напрямок, Костянтин та Влада Ліберові

30 жовтня триває 249-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

За даними Оперативного командування «Південь», ЗСУ протягом 29 жовтня на південному фронті знищили 57 росіян. Українська авіація завдала десять авіаударів по скупченнях живої сили та військової техніки окупантів.

Там зазначили, що так українська авіація відповіла на здійснення росіянами 6 авіаційних ударів по точках розгортання протиповітряної оборони, опорних пунктах, районах зосередження живої сили та техніки.

Крім того, українські ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 190 вогневих завдань. У командуванні підтвердили, що російсько-окупаційні війська на півдні країни втратили:

  • 57 солдатів;
  • самохідну артилерійсько-мінометну установку «Нона»;
  • самохідні гаубиці «Акація» та «Мста-С»;
  • гаубиці «Д-20» та «Мста-Б»;
  • зенітні ракетно-гарматні комплекси «Тунгуска» та «Панцир-С1»;
  • танк;
  • 7 одиниць автобронетехніки.

Крім того, українські військові пошкодили ще один російський танк та 3 одиниці автобронетехніки.

Корабельне угруповання росіян у Чорному морі складає 10 кораблів, серед яких 3 надводні ракетоносії, озброєні 24 крилатими ракетами типу «Калібр». Також у морі перебуває один великий десантний корабель.

В ОК кажуть, що під приводом проведення підготовки до оборони у Новій Каховці російські військові проводять примусову евакуацію місцевого населення з вулиць, що знаходяться на узбережжі Дніпра. Такі заходи продовжуються по інших населених пунктах правобережжя.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


22:31 Війська РФ планують відводити артилерійські підрозділи з правобережної частини Херсонської області, щоб потім перекинути на інші напрямки, повідомляє Генеральний штаб ЗС України.

21:10 На півдні авіація Сил оборони завдала два удари по російських позиціях ППО, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали 70 завдань, повідомляє оперативне командування «Південь».

Втрати ворога в результаті завданих по ньому ударів дорозвідуються.

20:29 Жителям окупованих територій заборонили переводити годинники на зимовий час, повідомив мера Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, таким чином армія РФ, утримуючи українців у заручниках, «намагається відірвати їх від Батьківщини».

30 жовтня о 4-й годині за київським часом Україна перейшла на зимовий час: стрілки годинників перевели на одну годину назад. Зміна часу в Україні відбувається разом з усім Європейським союзом і більшістю країн Європи двічі на рік

19:34 Білорусі перебуває близько 4300 російських військових, 80% якого – мобілізований персонал, повідомив очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

За його словами, ці військові дуже обмежені в системах важкого озброєння: «Отже, можу сказати, що на нинішньому етапі загрози вторгнення з Білорусі немає. Але ситуація може дуже швидко змінитися, коли Росія втратить Херсон. Це боєздатне угруповання після виходу з-під Херсона частково буде передислоковано на запорізький напрямок, але частина їх може переміститися до Білорусі та створювати там загрозу».

18:46 Туреччина веде перемовини з РФ про повернення до «зернової угоди», пише Bloomberg. Там кажуть, що мають «підстави для оптимізму».  

У Туреччині підкреслюють, що координаційний центр у Стамбулі працює і вантажні кораблі із сільськогосподарською продукцією, які стоять у черзі, поступово проходять перевірку та вирушають далі. Однак нові танкери з України вже не відпливають.

18:03 Дві години тому (близько 16:00 30 жовтня) ЗСУ збили російський ударний вертоліт на Харківщині, — командування Повітряних Сил ЗСУ

17:38 Завтра, 31 жовтня, Миколаївська станція переливання крові чекає донорів I(-), II(-), III(-) та IV(-) груп. 

— Донорів з іншими групами та резусами ми також обов'язково приймемо!, — наголошує станція. 

Важлива допомога кожного, бо вона може врятувати чиєсь життя!

Донорів чекають з 08:00 до 13:00, Миколаїв, пров. Радіо, 2. При собі мати паспорт.

16:43 Демонтовані у Миколаєві кіоски почали використовувати для облаштування блокпостів

Розфарбувала один такий кіоск миколаївська художниця Альона Мартинава, яка є співавтором муралів у Миколаєві, зокрема: «Скарбниця нашого міста», «Птиця-захисниця» та «Вільне місто – вільна Україна».

15:16 Воїни ССО України під час розвідки місцевості зафіксували, як так звані «визволителі» забирають майно мирних людей в одному із захоплених населених пунктів. Мародери навіть не ховалися і тягали мішки з награбованим вулицями посеред білого дня.

14:38 Вандал з громадянством України малював «Z» на пам’ятках у Барселоні

Крім символу «Z», чоловік залишав на будівлях свастики та погрозливі тексти російською мовою. Вандал також фотографував свої написи та публікував фото в соцмережах.

Його затримали ввечері в п’ятницю, 28 листопада. З’ясувалося, що це 57-річний чоловік, який народився в Росії, але тривалий час жив на Донбасі і є громадянином України.

14:09 Щонайменше три кораблі Чорноморського флоту РФ були вражені безпілотниками 29 жовтня, зокрема флагман «Адмірал Макаров» — група волонтерів GeoConfirmed

13:01 «Укрзалізниця» з 5 листопада запустить з Києва до Кишинева «поїзд до перемоги» 

Кожен вагон поїзда розписаний українськими художниками та присвячений одному із тимчасово окупованих регіонів України.

  • З Києва до Кишинева рейс відправлятиметься о 17:02 з прибуттям у столицю Молдови о 10:38.
  • У зворотному напрямку – о 17:45 з прибуттям у Києві об 11:48.

12:32 Через постійні обстріли лише 26% миколаївців мають доступ до безпечної питної води, — опитування

Інші життєво важливі послуги у Миколаєві також нестабільні: лише 55% мешканців повідомляють, що мають опалення, 43% – гарячу воду. Про це свідчать результати вересневого дослідження Ipsos Ukraine Resilience Monitor.

12:04 Ілон Маск наказав розпочати скорочення у Twitter, пише газета The New York Times.

Він наказав провести скорочення по всій компанії, причому деякі команди будуть скорочені більше, ніж інші. Деяких менеджерів попросили скласти списки співробітників, які підлягають скороченню. Масштаб скорочень наразі визначити не вдалося.

Наразі у Twitter працює приблизно 7500 співробітників.

10:39 Ракетний удар по Запоріжжю зруйнував квартиру 23-річної Каті. Тут дівчина жила зі своїми дев’ятнадцятьма котами і пітоном.

Обстріл травмував пітона Лаймі – його рани довелось зашити. 

Нині дівчина переїхала та обживається у новій оселі разом із численними улюбленцями. 

Активісти гуманістичного руху «UAnimals» сказали BBC, що підрахувати точну кількість постраждалих домашніх тварин від початку повномасштабного вторгнення неможливо. Але, говорять, рахунок на десятки тисяч.

09:46 Інформація від районних військових адміністрацій щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за 29 жовтня:

Миколаївський район

Вчора, 29 жовтня, орієнтовно об 11:45 внаслідок ворожих обстрілів Мішково-Погорілівської громади пошкоджено споруду сільгосппідприємства. Постраждалих немає.

О 15:23, 29 жовтня, внаслідок обстрілів Галицинівської громади пошкоджено три житлових будинки та авто. Постраждалих немає.

Протягом доби ворог двічі атакував Очаківську громаду. Так, вчора, 29 жовтня, з 15:50 ворог завдавав удари по території аквазони та сьогодні, 30 жовтня, з 01:54 внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки та гаражі. Постраждалих немає.

Вчора, 29 жовтня, о 14:40 та зранку, 30 жовтня, о 04:07 Шевченківська громада зазнавала ворожих артилерійських ударів. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Баштанський район

Вчора, 29 жовтня, о 12:25 та сьогодні, 30 жовтня, о 00:44 тривали обстріли населених пунктів Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Також вчора, 29 жовтня, о 16:00 та сьогодні, 30 жовтня, о 05:45 обстрілів зазнала Широківська громада. Внаслідок чого зруйновано один житловий будинок, два будинки зазнали пошкоджень. Також зафіксовано влучання поза межами населеного пункту по дорогах та сільгоспугіддях.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

09:07 У Сеулі кількість загиблих під час святкування Геловіну збільшилась до 151. Ще 82 людини постраждали, 19 з них — у важкому стані. Крім того, влада Сеулу отримала 355 повідомлень про зниклих безвісти.

Президент оголосив п'ятиденний національний траур.

08:45 Полковник Роман Костенко, який з перших днів стоїть в обороні Миколаєва, публікував відео роботи зенітно-ракетного комплексу «Перун».

07:50 На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони близько 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб ЗСУ. Від ворожих обстрілів з реактивної та ствольної артилерії постраждали населені пункти Нікополь і Вищетарасівка Дніпропетровської області та Гаврилівка на Херсонщині.

За наявною інформацією, під час проведення заходів так званої «евакуації» з виправної колонії №90 міста Херсон окупанти вивезли ув’язнених. Територію зазначеного виправного закладу противник використовує для розміщення особового складу та військової техніки.

У населених пунктах поблизу міста Херсон ворог здійснює заходи з підготовки до оборони. Відзначено прибуття з міста Грозний до населеного пункту Каланчак близько сотні «росгвардійців».

На території міста Нова Каховка російські спецслужби активно прослуховують телефонні розмови цивільного населення.

В населеному пункті Велика Знам’янка Запорізької області противник продовжує розміщувати особовий склад у помешканнях місцевих жителів.

Смотреть полную версию