Погляд у минуле на шляху до майбутнього

до 10-ої річниці Інституту Державного Управління 

Чорноморського національного університету імені Петра Могили

Ювілей – завжди нагода повернутися в минуле, осмислити сучасне і спланувати майбутнє. Це стосується й окремої особи, і громади, надто, коли йдеться про громаду наукову. Напередодні 10-річчя Інституту варто озирнутися в історію, цих 10 років, і спробувати зрозуміти, про що люди думали тоді, як створювали свою alma mater, з чим пов’язували свої надії, сподівання, що мають у своєму доробку сьогодні.

До спогадів ми запросили директора Інституту у 2006-2009 роках Фуртатова Віктора Софроновича

– В.С., як все відбувалось?

Багато часу минуло, але все наче вчора відбувалось, того вересневого дня ми зібралися разом ректор Л. Клименко, завідувач тоді ще кафедри державного управління МДГУ ім. Петра Могили М. Багмет, як раз в той період ми побачили гостру необхідність у підготовці магістрів державного управління саме у нашому ВУЗі, кафедра вже була не в змозі забезпечити якість та кількість фахівців, тому ми звернулись з листом до тоді ще Головдержслужби України з проханням підтримати нас у цих починаннях. Варто зауважити що велику підтримку ми отримали і від міського Голови В. Д. Чайки та В.В. Апанасевича тоді начальника Управління Головдержслужби України у Миколаївській області, обидва до речі багато років були незмінними членам ДЕК у цьому ж Інституті.

Але час спливав. Інститут розростався. У 2009 р. директором було призначено народного депутата України ІІ скликання, державного службовця І рангу, нині доктора наук з державного управління, професора Ємельянова Володимира Михайловича. Під його керівництвом почалася активна розбудова Інституту. Йому ми і надаємо слово.

– В.М., Розкажіть про це докладніше…

Хочу сказати що в Могилянці я з перших кроків її існування. Завжди поєднував політичну кар’єру з науковою, яку до речі до цих пір активно розвиваю на прикладі нашого Інституту. Але повернемося у 2009 рік. Очоливши Інститут я одразу поставив для себе та всього колективу головну мету: Ніколи не зупинятися на досягнутому. 

Що ми мали в інституті на той час: 2 кафедри і декілька навчальних аудиторій та жодного кандидата чи доктора наук з профільної спеціальности «Державне управління». За 2 роки ми змогли створити власне наукове видання науково-методичний журнал «Наукові праці» серія «Державне управління» якій було затверджено Постановою Президії ВАК України від 22.12.2010р.), де публікують свої наукові доробки всі хто цікавиться питаннями державного будівництва. Ми розуміли що поряд з Інститутом потрібно відкривати власну «кузню» кадрів у галузі державне управління. Сказано, зроблено. У наступному 2011 році нашими спільними зусиллями у Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили Постановою Президії ВАК України відкрито спеціалізовану Вчену Раду Д 38.053.03 з правом прийому до розгляду та проведенням захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук з державного управління за спеціальностями: 25.00.02 – механізми державного управління; 25.00.04 – місцеве самоврядування яка діє і до нині.За період існування спеціалізованої ради захищено понад 20 докторських та 40 кандидатських дисертацій з державного управління, з ціеї чисельності 4 доктори та 7 кандидатів наук на сьогодні продовжують працювати в рідному навчальному закладі, займаючись науковою та викладацькою роботою та є штатними працівниками інституту. Таким чином в умовах жорстокої конкуренції ми вибороли своє місце на право підготовки не тільки магістрів але й науково-педагогічні кадри не лише для Південного регіону а й для всієй країні. 

– Як забезпечені сьогодні Ваші працівники?

Це болюче але й водночас приємне питання. Майже всі хто захистив за ці 5 років кандидатську або докторську дисертації в нашій спецраді, працюють в стінах рідного Інституту, деякі навіть влаштувалися працювати за кордоном. Варто зауважити що і у важкі для Інституту часи ми намагалися зберегти наш колектив, який зараз дружно працює на кафедрах Інституту та університету. Власними зусиллями запустили сайт нашого Інституту.

-– Які міжнародні зв’язки має Ваш Інститут?

Тут нам є чим похвалитися і чим пишатися. Протягом 2008-2010 навчальних років Інститут співпрацював з доктором наук з державного управління Гюнтером Вальценбахом (Університет Західної Англії, м. Брістоль, Велика Британія). У рамках співпраці доктор Вальценбах здійснив по три тижневі візити до ІДУ кожного навчального року. Інститут у 2008-2009 навчальному році на конкурсній основі виграв співпрацю з Програмою академічних стипендій. За результатами активної та плідної діяльності ІДУ також було обрано до даної співпраці протягом 2009-2013 навчальних років.

Програма академічних стипендій є частиною Програми підтримки вищої освіти. Метою Програми є допомога державним вищим навчальним закладам на пострадянському просторі у реформуванні змісту і методів викладання суспільних та гуманітарних наук.  Необхідною умовою участі кафедри у програмі ПАС є наявність на ній щонайменше двох викладачів із західним магістерським або докторським ступенем та значної кількості викладачів, що мають робочий рівень володіння англійською мовою. 

Але й і на цьому ми не зупинились. У 2012 році спільними зусиллями Інституту державного управління та Університету імені Адама Міцкевича було засновано наукове видання іноземною мовою «Public Policy and Economic Development», яке за рішенням Окружного суду м. Познань (Польща) у 2014 р. внесено до Реєстру газет та журналів та має статус міжнародного видання яке висвітлює соціальні, політичні, економічні питання розвитку суспільства та держави. На сторінках видання публікують свої статті науковці не лише України але й Польщі, Канади та інших країн світу. Наказом Міністерства освіти і науки України у 2014 році цей журнал включений в Перелік науково-методичних фахових видань з державного управління, в якому можуть бути опубліковані матеріали дисертаційних досліджень на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук (PhD).

В період 2013-2015 років Інститут також плідно співпрацює з Університетом імені Адама Міцкевича в м. Познань (Польща), в рамках цього співробітництва відбувався активний обмін студентами та аспірантами. 

– З чим Ви розпочали новий навчальний рік? 

Новий навчальний рік розпочали у новому форматі, у червні створена нова випускова кафедра "Менеджменту та адміністрування", а на базі реорганізованої кафедри «місцевого самоврядування регіонального розвитку та політичної аналітики» створено кафедру "Публічного управління та адміністрування". Фактично ми створили базу для підготовки магістрів у новому напрямку за спеціальностями 073 «Менеджмент» та 074 «Публічне управління та адміністрування» спеціалізації: «Державна служба» «Місцеве самоврядування». У цьому ж році здійснили другий набір першокурсників на спеціальність «Менеджмент», де до речі майже 50 відсотків студентів навчаються за державним замовленням та отримують стипендії.

Окрім денної форми навчання сьогодні активно йде навчання і на заочному відділені. У цьому навчальному році значно зросла кількість бажаючих навчатися на заочній формі, таких у нас понад 180 осіб з різних регіонів країни, як за контрактом так і на бюджетній основі.

Безумовно що це далеко не все що зробив і робить наш дружній колектив. 

А для тих хто хоче здобути якісну освіту європейського рівня, стати сучасним управлінцем, ми запрошуємо до навчання у нашій alma mater.

Інститут Державного Управління Чорноморського національного університету імені Петра Могили


Смотреть полную версию