Згорів сарай, гори і хата!

Євген Вербін, голова Новоодеської РДА

Властива людині потреба в якомусь розширенні і прагненні до "кращого", жадоба бачити минуле і майбутнє як наявне, а ідеали як здійснені, спонукає її до створення уявлень, уособлень, образів, які б викликали не стільки розуміння і думки, скільки певні почуття і стан, тим самим заповнивши прогалини в знанні і компенсувавши відсутнє за рахунок особливого синтезу. Постійно спонукувана хотіннями, бажаннями, ідеалами людина віддає перевагу "ймовірно неможливому" щодо "можливого", але "банального".

Вимисел здебільшого пов'язують з фантастичним, а останнє — із неможливим і незвичайним. Ця традиція бере свій початок ще від Аристотеля, а закінчується, як виявилося на пленарному засіданні депутатів Новоодеської районної ради. Саме тут голові РДА Вербіну Є. В. довелося добряче піднапрягтися і згадати більшу частину української усної народної творчості. «Чули дзвін, та не знали, де він», - саме це прислів’я стало фішкою поки ще діючого голови району.  

25 жовтня 2016 року відбулося пленарне засідання районної ради, яке швидко перетворилося на театр одного актора головну роль в якому, як завжди, зіграв пан Вербін. Не змінювали цього разу свої амплуа і його вірні помічники: голова районної ради Заболотний М.М., керуюча справами Чубук І.М. та ін. Спостерігали за грою акторів 12 депутатів, представники ЗМІ та ще 30 запрошених. Охочі повторити захоплюючі виступи аматорів, відтворити монологи «на біс», вели аудіо запис.

Збентежило працівників райради питання одного з присутніх депутатів чи пройшов звіт голови РДА по комісіям. Звична, здавалося б законна процедура викликала масу невдоволення з боку голови районної ради. Мовляв, навіщо його скрізь зачитувати, коли він розміщений на сайті райдержадміністрації, на якому не так давно повідомлялося про несумісну з реальністю нагороду Є. В. Вербіна медаллю Президента України. Та про це пізніше.

Далі шквал образ з боку голів РДА та райради звалився на присутніх депутатів. А все через те, що їх більшість запропонували зачитати звернення їх 13 колег про висловлення недовіри діючому голові, щодо вчинення ним неправомірних дій, як держслужбовця, керівної особи та врешті-рештпредставника діючої влади в Україні. Попри те, що дане звернення було оприлюднене в Кабміні, Верховній Раді, Облраді та Облдержадміністраціїне отримавши підтримки серед присутніх, його з величезною неохотою зачитав Заболотний М. М. і в Новоодеській районній раді.

У ході запеклої дискусії пан Вербін все ж таки наважився піти ВА-Банк і взяв слово. Із нерозбірливого монологу стало відомо, що зі списків нагороджених медаллю Президента його безжальною рукою викреслила голова облради Москаленко В.В., а людина, яка підтримала її в цій справі з Адміністрації Президента давно звільнена. І насправді медаль є, вона зберігається у сейфі відділу кадрів Новоодеської РДА та чекає слушної нагоди найближчим часом повернутися до власника. Проте заступник голови ОДА , зокрема у листі на депутатський запит № 4465/01 05 47/3-16 від 24.10.2016р. повідомляє наступне: «Ураховуючи відсутність Вербіна Є. В. в Указі Президента України «Про нагородження відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років незалежності України» від 19.08.2016 № 336/2016 облдержадміністрацією (лист від 10.10.2016 №2087/14-05-1/6-16) повернуто вищезазначену відзнаку на ім’я Вербіна Є. В. до Орденської комори Державного управління справами Адміністрації Президента України».

Та ще більше прищемило голову Новоодеської РДА за болюче місце питання доступу до державної таємниці. За його словами дана інформація –  теж страшний наклеп:

— Насправді, це звична процедура, коли управління СБУ проводить перевірку адміністрацій. Мене позбавили цього доступу тимчасово, через незначну банальність – відсутність пропускного режиму, а саме через невстановлений турнікет і двох поліціянтів при вході. Наразі доступ мені відновили, - каже Вербін Є. В. 

А т.в.о. голови ОДА своїм листом від 04.10.2016 № 490 стверджує зовсім інше, що «допуск до державної таємниці голові Новоодеської РДА Вебіну Є. В. скасовано розпорядженням начальника управління СБУ України в Миколаївській області 11 серпня 2016 року».

Але і це ще не все. На пленарному засіданні районної ради, яке як зазначалося відбулася 25.10.2016р. голова РДА «розриваючи на грудях рубашку» стверджував, що при зустрічі із новопризначеним губернатором ОДАСавченком, той особисто пообіцяв розібратися в проблемах Вербіна та повернути йому медаль, хоча знайомитися з Олексієм Юрійовичем, голова району наважився лише 28.10.2016р. Певно повноваження Євгенія Валерійовича значно більші, ніж ми собі уявляємо. «Звільнив» працівника Адміністрації Президента, заочно «вирішив» питання з головою ОДА.

Вкотре громада Новоодещини в обуренні. А на засіданні сесії обласної ради депутати підтримали пропозицію щодо звільнення Вербіна Є. В. із займаної посади.

Усім відомо, що з корупцією так само важко боротися, як і з алкоголізмом. Тому депутати Новоодещини всіх рівнів готові підставити плече допомоги губернатору області в питаннях наведення порядку в рідному районі та місті, а також у проведенні відсторонення від керівних посад корумпованих можновладців. 

Петро Ковальчук, депутат Миколаївської обласної ради

Смотреть полную версию