Два роки роботи парламенту та чим живе країна

РП – Вадим Іванович! Парламенту, що обирався після Майдану вже два роки. Ми, як суспільство, покладали на нього великі сподівання. Що вдалося і що не вдалося зробити за цей час?

В.Підберезняк ‒ Перед нами стояло завдання реформувати країну. Заради цього ми уклали коаліційну угоду, в який були прописані необхідні реформи. Зрозумійте, і Росія, і її п’ята колона, і олігархи, особливо, які пов’язані з Росією – не зацікавленні у реальних змінах, у побудові нормальної європейської держави в Україні. Вони всіляко розхитують ситуацію, намагаються перевиборами привести у парламент все більше проросійських сил та завадити тим реформам, які почалися і мають шанси на успіх.

РП – Але в коаліцію раніше входила і «Батьківщина». Чому, тепер, ви по різні боки?

В.Підберезняк – Те, як поводила себе і поводить зараз Юлія Тимошенко – це спроба використати складну ситуацію і народ у власних цілях. Нічого іншого! «Борчиня з тарифами» Тимошенко та її «Батьківщина», давно пригортає увагу до її послідовно антиукраїнської політики. Тимошенко ще від осені 2015 року фактично об’єдналася в проросійську «Об’єднану опозицію» з «Окупаційним блоком». Її фракція голосує синхронно з ОБ, відмовляється дати оцінку пропутінській активності Надії Савченко. Сама Тимошенко не вилазить з ефірів проросійського каналу «Інтер» - хоча ще кілька років тому називала власників і журналістів каналу рупором корумпованих олігархів. За даними з регіонів, організовувана нібито «Батьківщиною» кампанія протестів профспілок на практиці фінансується місцевими штабами «Опоблоку», а представники цих двох нібито ворожих партій спільно виступають на антиурядових мітингах.

РП – Але ситуація в економіці дійсно складна.

В.Підберезняк – Так, але причиною цього, в першу чергу, є війна. Чомусь, про це багато хто забуває, що в нас іде війна і ми витрачаємо мільярди гривень. Крім того, економічна криза спричинена Януковичем і олігархами. Більшість з яких досі у справі та за допомоги Росії намагаються розхитати ситуацію.

Дивіться, з початком холодів та опалювального сезону розпочалася масована операція російських спецслужб щодо дестабілізації влади та повернення країни під російський вплив. 15-16 листопада відбувалися проплачені вуличні акції з різних соціальних питань. Зрозуміло, що учасники акцій є «масовкою», в т.ч. найнятою через посередників, які забезпечували «Антимайдан» і тітушок взимку 2014 року. Активісти «Народного фронту» цими днями неодноразово фіксували випадки набору «масовки» в кількох регіонах України. Можливо, ці імітації протесту поки розраховані не на український народ, а для російської пропаганди всередині РФ і на Заході.

РП – Тоді, як Ви оцінюєте діяльність Надії Савченко?

В.Підберезняк ‒ На сьогодні – вже зрозуміло: спецоперація Кремля із втручання в українську політику почалася ще на парламентських виборах - коли в список «Батьківщини» включили начебто ув’язнену Надію Савченко. Чому я так думаю?! По-перше, в полон вона потрапила через те, що не виконала наказ свого командира, а хлопців, що тоді пішли її визволяти ‒ загинули через неї. По-друге, чомусь зі всіх українських полонених та заручників тільки саме до неї пускали адвокатів, телебачення, терпіли її витівки. По-третє, Савченко після звільнення слово в слово повторює тези Путіна. Бере участь у сумнівних перемовинах з окупантом. Тому, як я ставлюся до людини, яка на фронті підставляє під кулі своїх побратимів та у мирному житті підіграє ворогам України?!

До речі, 11 листопада Савченко виступила на мітингу «Партії Життя» - персонального політичного проекту Вадима Рабіновича. Щоб ви знали, він є нелегальним торгівцем зброї та колишнім депутатом від Партії Регіонів. А тепер, він строїть з себе палкого борця «за мир» ціною капітуляції України. Тоді ж, 2014 року, інша російська агентеса Столярова використовувала канал Льовочкіна «Інтер», щоб вести путінську пропаганду й розкручувати ручних кремлівських політиків: Капліна, Добродомова, Борислава Березу.

Скажу, що «Народний фронт» давно вимагає від СБУ та прокуратури нейтралізації п’ятої колони, притягнення до відповідальності московських агентів у ВР, ліквідації кремлівського впливу на телеканали в Україні. Ми неодноразово зверталися щодо цього до Служби Безпеки України та Генпрокуратури. Через бездіяльність правоохоронців «регіонали» й посібники терористів сидять у парламенті України, а не в тюрмі.

РП ‒ Вадим Іванович, давайте, дійсно поговоримо про дії парламенту за ці два роки. Зараз коаліція складається, по суті, з двох партії БПП та «Народного фронту». Як відбувається ваша взаємодія?

В.Підберезняк – Складно відбувається. Є колеги, з якими ми плідно працюємо, а є такі що не ходять на засідання чи вирішують тільки особисті питання. Нехай, вони самі відповідають за свою діяльність перед людьми. Я можу сказати тільки за нашу фракцію «Народного фронту» - нам не соромно перед людьми. Ми сама дисциплінована фракція і у цих умовах намагаємося приймати корисні для держави закони. Ось, наприклад, нещодавно з ініціативи «Народного фронту» був проголосований пакет законів «Про дорожній фонд». Це наддасть місцевим громадам кошти на ремонт та будівництво автошляхів.

«Народний фронт» ‒ головна державницька і реформаторська політична сила. Арсеній Яценюк - прем’єр безпрецедентно реформаторського уряду, лідер з твердою позицією, який в умовах війни утримав економіку від колапсу й забезпечив швидке відновлення обороноздатності. З самого початку і зараз ми ‒ найактивніша парламентська фракція, яка «проштовхує» ключові реформи й захищає інтереси військових та оборони. За два роки Верховної Ради: ухвалено 160 законів за ініціативи Уряду Арсенія Яценюка та 153 - за ініціативи «Народного фронту». Це з 530 ухвалених парламентом за цей період. За цей час фракція «Народного фронту» неодноразово визнавалася найбільш дисциплінованою та найбільш реформаторською.

Це не мої слова, такі висновки зробив VoxUkraine, а Комітет виборців України своєю чергою дослідив, що «Народний фронт» на 82% виконав свою передвиборчу програму, посівши, таким чином, перше місце серед усіх парламентських партій.

РП – А чим зараз займається Арсеній Яценюк? Поговорюють, що він втік…

В.Підберезняк ‒ Наші люди чуткам вірять сильніше, ніж офіційним джерелам (посміхається – ред.). Арсеній Яценюк, на відміну від нашої країни, користується повагою у європейських країнах, в Америці. Політики цих країн вважають Яценюка серйозною людиною, яка не пов’язана з олігархами і яка, дійсно, розпочала серйозні реформи.

Зараз відбувся візит Арсенія Яценюка до Берліну. Він спрямований на зміцнення антипутінської коаліції та підтвердження зовнішньополітичного курсу України після президентських виборів у США. Відбулися зустрічі Яценюка з федеральним канцлером Меркель та державним секретарем МЗС Німеччини Маркусом Едерером.

РП ‒ Чому ж нам, тоді не дають безвізовий режим?

В.Підберезняк ‒ Дипломатією і зовнішньою політикою в Україні керує Президент - Верховна Рада ухвалює лише ключові рішення. Але «Народний фронт» вважає, що Україна може й повинна тиснути на західних партнерів для захисту своїх ключових інтересів.

Україна іще за прем’єрства Яценюка виконала всі вимоги Євросоюзу щодо Асоціації, Зони вільної торгівлі та безвізового режиму. Зокрема, 30 жовтня відбулося перше в історії України публічне декларування доходів високопосадовців. Арсеній Яценюк підготував і підписав Угоду про Асоціацію. Фракція НФ підтримувала відповідні законопроекти в парламенті - і це інколи було непросто.

Треба розуміти, що російська пропаганда всіляко намагається перебрехати й заплутати тему безвізу та Асоціації з ЄС, щоби довести, що Євромайдан і вся євроатлантична інтеграція України - даремні й провалені. Але це неправда. Правда в тому, що путінський режим страшенно боїться безвізу України з ЄС, вступу України до ЄС і НАТО.

Питання безвізу з Україною принципово вирішене. Залишається лише затвердити це рішення в Європарламенті й Раді ЄС. Також, треба сказати: переважна більшість законів, ухвалених Верховною Радою для безвізу - потрібні самій Україні, хоча ці закони не завжди є першочерговими в умовах.

РП ‒ На останок, давайте, поговоримо про діяльність Уряду і бюджет на наступний рік

В.Підберезняк – Продовжується запропонована ще Урядом Яценюка програми субсидій для українців, та також має розширюватися програма «теплих кредитів». Нас непокоїть, що ця та інші реформи Яценюка в енергетиці – на межі згортання. «Народний фронт» наполягатиме на форсованій боротьбі за енергоефективність ЖКГ, на подальшому зміцненні енергетичної незалежності України. За ініціативи нашого міністра освіти Лілії Гриневич Кабмін вирішив надати пільги для отримання вищої і професійної освіти дітям учасників бойових дій та дітям - вимушено-переміщеним особам.

Дуже важливою темою для нас перед прийняттям бюджету залишається закон про спецконфіскацію. Це законопроект про механізм спецконфіскації грошей Януковича. Профільний комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя розглянув та рекомендував ухвалити за основу цей законопроект. Він був розроблений спільною групою депутатів, Мінюсту, експертів Єврокомісії  та внесений Кабміном.

Частина грошей, вкрадених Януковичем, зараз знаходяться в «Ощадбанку»  на рахунках 42 офшорних компаній у вигляді грошей та державних цінних паперів. Там понад 40 мільярдів гривень. Відповідно до рішення суду і рішення попереднього Уряду вони арештовані. Тепер треба їх повернути до доходів Державного бюджету. В парламенті існує міжфракційна група, яка лобіює інтереси Януковича і його пособників. Її основу складає «Об’єднана опозиція» Опоблоку і Батьківщини. До цієї неформальної групи «друзів Януковича» входять члени інших фракцій та позафракційні депутати. Голосування щодо цієї важливої ініціативи покаже, хто в парламенті працює на Януковича і Кремль.

Крім того, «Народний фронт» вимагає щороку істотно збільшувати видатки на оборону й нацбезпеку, зокрема, - щороку збільшувати рівень зарплат військовим, - як це робив Уряд Яценюка. Ми впевнені, що переможемо і зовнішнього ворога, і побудуємо країну мрії!

«Рідне Прибужжя»

Смотреть полную версию