Хроника войны, 154-й день: ВСУ освободили еще два села в Херсонской области

27 липня триває 154-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ, повідомляє Генштаб. Ворог, для ведення повітряної розвідки, активно використовує БпЛА.

Здійснив систематичні обстріли біля Осокорівки, Трудолюбівки, Токаревого, Киселівки, Партизанського, Кавказа, Лозового, Прибузького, Поляни та Лупаревого. Завдав авіаударів біля Любомирівки та Новомиколаївки.

Противник вів штурмові дії в районі Білогірки, успіху не мав, відійшов.

ЗСУ звільнили два села у Херсонській області, повідомляють в Оперативному командуванні «Південь».

Авіацією було нанесено 4 удари по росіянам із застосуванням штурмовиків, бомбардувальників та гелікоптерів. Уражено 4 опорних пункти ворога в районі Андріївки, Білогірки і Благодатного.

Таким чином, Андріївку звільнено і остаточно зачищено від російських окупаційних військ. Як і Лозове, де наші війська кількома днями раніше надійно закріпили свої позиції.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:40 Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозвернені повідомив, що Антонівський міст у Херсоні обов'язково буде відновлено, проте вже нашою владою.

— Щодо Антонівського мосту в Херсоні та інших переправ в області. Звичайно, всі вони будуть відбудовані, але вже нами. Робимо все для того, щоб в окупантів не залишалося жодних логістичних можливостей на нашій землі. Хоч які б вони мали плани – ми їх зламаємо. І будемо звільняти нашу територію воєнними, дипломатичними та всіма іншими доступними інструментами, поки не вийдемо на законні кордони України, – каже Володимир Зеленський.

22:06 Російська армія перевезла в Херсон два цементні заводи, щоб укріпити оборону, каже ексголова Міноборони Андрій Загороднюк.

За українськими даними, росіяни намагаються встигнути зробити глибоко ешелоновану оборону на Херсонщині, аби втримати контрудар ЗСУ.

— Росія має ще багато вогневої техніки великої дальності. Вони підсилили Херсон рубежами бронетанкової оборони. Вони привезли в місто два цементні заводи, щоб виготовляти бронебетонні блоки, — розповів Андрій Загороднюк.

21:18 У Польщі запустили велику кампанію зі збору коштів на військову допомогу для України, перший з яких – 3 гелікоптери для евакуації поранених

Купувати будуть гелікоптери українського виробника AviaGrade – щоб спростити майбутню логістику й технічне обслуговування, а також підтримати українську економіку. 

Всього потрібно зібрати 8,1 мільйони злотих за 35 днів. Перші 3 тисячі злотих вже перерахували, внески зробили 17 доброчинців.

20:14 Уряд затвердив перелік 420-ти державних підприємств, які будуть передані до управління Фонду держмайна для подальшої приватизації та для ліквідації.

Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Міністерства економіки.

Таким чином відбудеться наступний етап тріажу — поділ чергової групи державних активів на життєздатні і такі, що наносять збитки, існують виключно на папері та не можуть зацікавити інвесторів.

66 ДП отримають нових власників в рамках так званої «малої» приватизації. Залучивши інвестиції, там буде відновлено або модернізоване виробництво, в тому числі й експортно орієнтоване, створені нові робочі місця. Це стане частиною економічної відбудови країни.

354 держпідприємства будуть ліквідовані або реорганізовані. В більшості випадків це юридичні оболонки, за якими немає потужностей для поновлення роботи.

«Уряд розглядає приватизацію, як ефективний засіб прискорення економічного зростання. Приватний власник здатен швидко налагодити процеси на підприємстві і знову здійснити його перезапуск. А кожен працюючий бізнес сьогодні – це посилення української економіки. Всередині країни існує великий запит на приватизацію та готовність інвестувати в колишні держпідприємства, якщо за інвестором будуть закріплені та гарантовані права власності. Одночасно ми поставимо крапку в історії з радянським спадком тисяч ДП, які через безгосподарність деградували до такого стану, що далі функціонувати вже не здатні», — йдеться в повідомленні.

19:52 На Херсонському напрямку рух опору ліквідував групу окупантів та здобув умовні позначення, шифри та мапи ворога.

Про це повідомляється на сайті Сил спеціальних операцій «Центр національного спротиву».

 
 

— Маємо гарні новини з Херсонщини, і йдеться не лише про Антонівський міст. Представники групи опору ліквідували групу ворога й отримали цікаву документацію. Що ж, в росіян за прогнозами попереду одні дощі з градом, адже матеріали передані іншим підрозділам ЗСУ. Нижче лише частина захопленої документації, — йдеться в повідомленні.

 
 

19:36 На сьогоднішній день для 84% українців жодні територіальні поступки не є припустимим. Лише 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

Про це свідчать результати опитування, проведеного КМІС.

У порівнянні з травнем настрої населення практично не змінилися.

У всіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Навіть серед жителів Сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 77% проти поступок (готові на поступки — лише 16%), а серед жителів Півдні - 82% проти поступок (готові — лише 10%). Соціологи звертають увагу, що в період з травня до липня на Сході з 68% до 77% стало більше тих, хто проти будь-яких поступок (в інших регіонах істотних змін не було).

Серед респондентів, які до 24 лютого проживали на території, які після 24 лютого була окупована, і які виїхали до території, підконтрольній Уряду України, лише 17% виступають за територіальні поступки. Натомість 82% вважають, що жодних територіальних поступок не має бути.

Серед російськомовних українців 76% проти територіальних поступок (підтримують — 14%). Серед російськомовних росіян також переважна більшість— 68% — виступають проти будь-яких поступок (підтримують - 19%).

— Результати опитування засвідчують, що попри можливе наростання втоми, ускладнення соціально-економічної ситуації, важкі бої і терористичні атаки українці зберігають згуртованість у питанні, що агресору не можна йти на поступки. Якщо метою терору обстрілами є налякати українців і примусити до миру, то можна констатувати черговий провал Росії і чергове свідчення тотального нерозуміння українського суспільства, — зазначив соціолог КМІС Антон Грушевський.

За його словами, результати дослідження показують, що консенсус щодо неможливості поступок має місце серед населення всіх регіонів і серед різних лінгво-етнічних категорій.

— Хоча Росія (та безвідповідальні українські політики, «журналісти» та «експерти») намагалася нав’язати «розкол» українському суспільстві за різними лініями, але нині і жителі Заходу, і жителі Сходу, і українськомовні жителі, і російськомовні жителі, і етнічні українці, і етнічні росіяни мають спільний погляд на неможливість територіальних поступок агресору, — додав Антон Грушевський.


19:19 Депутат Миколаївської міськради Сергій Кантор запропонував колегам не розглядати на засіданнях комісій і сесії питань, які не є нагальними та не стосуються життєзабезпечення Миколаєва в умовах війни.

Таку думку він озвучив під час засідання бюджетної комісії, яке відбулося в режимі онлайн 27 липня, пишуть НикВести.

Сергій Кантор

Сергій Кантор також хоче зупинити дію програм або пунктів міських програм, які не стоються  забезпечення життєдіяльності міста в період воєнного стану.

— Вважаю за доцільним те, що дію програм, які були розроблені до повномасштабної війни, все, що не стосується критичної інфраструктури і нагальних питань міста Миколаєва в реальній ситуації взагалі не розглядати. Те, що було до 23 лютого — вже не повториться. Тому я пропоную призупинити всі програми, всі пункти, що не стосуються забезпечення життєдіяльності міста в період воєнного стану. Все, крапка. Це моя пропозиція, — сказав Сергій Кантор.

Голова комісії Федір Панченко дав доручення апарату ради зробити виписку з протоколу засідання щодо даної пропозиції та надати її на розгляд міському голові. Також Сергій Кантор відзначив, що сам сформулює таку пропозицію та винесе її на розгляд колег.

18:40 На півдні ЗСУ ліквідували ще 51 окупанта, повідомили (https://youtu.be/GRK-MKP9xrY) в Оперативному командуванні «Південь».

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 150 вогневих завдань, за результатами яких закріплено наш вогневий контроль над транспортними артеріями на окупованих територіях, а окупаційні війська зменшено на 51 окупанта, ще 2 гаубиці «Мста-Б», 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки, а також склад боєприпасів у Солдатському.

17:30 Ексмера Херсону, який вже три місяці знаходиться в полоні, викрали після погроз Стремоусова.

Окупанти й досі не повідомили родині колишнього мера Херсону Володимира Миколаєнка про його місце знаходження. Викрали його після того, як він відмовився співпрацювати з колаборантом Стремоусовим, пише «Медійна ініціатива за права людини».

МІПЛ зазначає, що Кирило Стремоусов, призначений росіянами головою окупаційної «адміністрації», міг отримати від своїх кураторів завдання перетягнути Миколаєнка на бік Росії і на початку квітня дзвонив колишньому меру Херсона.

Ту розмову частково чула дружина Миколаєнка — Марина.

«Стремоусов запитав щось типу: «Чого ти не хочеш зі мною поспілкуватися?». Мій чоловік каже: «Тому що я — українець, і те що ти робиш, неприпустимо». Стремоусов відповідав: «Ну тоді підвал». А чоловік йому: «Краще підвал, ніж з тобою мати справу», — розповіла вона.

Також росіяни обдурили Офіс омбудсмена, коли там готували списки на обмін, сказавши, що він вже вдома.

16:55 Поляки виділили на допомогу українцям, які втекли від війни Росії, до 10 мільярдів злотих (понад 2 мільярди доларів).

Такою є оцінка Польського економічного інституту, повідомляє rp.pl.

Поляки з перших днів війни були залучені до допомоги біженцям з України. Масштаби цієї участі та її матеріальну цінність важко оцінити через її переважно незареєстрований характер. Проте Польський економічний інститут запитав про це поляків у спеціальному опитуванні. Результати дослідження показали, що 77% поляків взяли участь у різних формах підтримки українців - від фінансових та матеріальних переказів, волонтерської діяльності до надання людям своїх будинків та квартир

16:42 Вчора, 26 липня, захищаючи небо України, загинув Герой України Олександр Васильович Кукурба, 1994 року народження.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням інформацію Нижньовербізької сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області.

16:24 У турецькому місті Стамбул відкрився Координаційний центр щодо експорту українського зерна, яке блокувалось російськими військами. Мета центру – забезпечити безпечне відвантаження зерна з трьох українських портів.

Про це пише The Guardian із посиланням на заяву міністра оборони Туреччини Хулусі Акара. Нині в українських портах на експорт очікують 25 тонн зерна. 

16:05 Мери українських міст, лідери суспільної думки, волонтери, письменники, правозахисники спортсмени та інші звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням «відновити конституційні права» керівника Штабу Територіальної Оборони Дніпра Геннадія Корбана, у якого нещодавно був вилучений паспорт громадянина України під час його намагання перетнути кордон. Серед підписантів листа — міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Про це повідомив мер Дніпра Борис Філатов, опублікувавши текст звернення до президента.

15:53 Херсонська обладміністрація підтвердила, що Антонівський міст уцілів після удару ЗСУ, однак пересуватися ним неможливо. 

Як повідомлялося, у портах «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» відновлена робота у зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна.

виконувач обов'язків голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій в Telegram.

— Міст не зруйновано, але через завдані руйнування ним пересуватися неможливо. Цим самим ЗСУ зруйнували логістичні й транспортні шляхи окупантів, — зазначив Дмитро Бутрій.

15:40 У портах «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» відновлена робота у зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна.

Про це повідомляють Військово-Морські сили Збройних сил України

— У зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна, відновлено роботу в портах «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний». Вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування, — ідеться у повідомленні Військово-Морських сил Збройних сил України.

15:25  Збройні сили України протягом найближчих двох тижнів мають дістатися до російських установок С-300, які уже п’ятий тиждень щодня обстрілюють Миколаїв. 

Так вважає голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, про що заявив сьогодні, 27 липня, під час брифінгу в Українському медіа центрі.

— Так, нас обстрілюють щодня вже п’ятий тиждень. Був знищений дивізіон С-300, і ми знаємо, де ще знаходяться установки, які зараз обстрілюють Миколаїв. Ми над цим працюємо, Збройні Сили України просуваються. Я думаю, найближчий тиждень - два ми зможемо дібратися до цих установок, які щодня обстрілюють Миколаїв.

З літаками, які використовують ракети типу «повітря - земля» ми мало чого можемо зробити, окрім ППО, тому нічого не можу сказати. А що стосується наземних установок - я думаю тиждень - два, і буде результат, - сказав Віталій Кім.

15:10 Парламент призначив нарордну депутатку від «Слуги народу» Ольгу Совгирю на посаду судді Конституційного суду.

Про це повідомив нардеп від партії «Голос» Ярослав Железняк.

«За» проголосували 293 депутати (на рейтинговому голосуванні Совгиря набрала 292).

По фракціях: «Слуга народу» — 220 голосів, «Євросолідарність», «Батьківщина», «Голос» — по 0, «Платформа за життя та мир» — 15, «За майбутнє» — 14, група «Довіра» — 18, «Відновлення України» — 14, позафракційні —12.

14:54 Чинний законопроект «Про медіа», який у 2020 році вніс народний депутат Микита Потураєв, містить багато положень, які суперечать європейським цінностям.

Про це йдеться у відкритих листах Президента Європейської федерації журналістів Майї Север до керівництва Європейської Комісії та українського Уряду, повідомили в Національній  спілці журналістів України.

Як зазначили в НСЖУ, зокрема, персонального листа із застереженнями до законопроекту «Про медіа» скеровано до  віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної.

14:45 Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім стверджує, що влада зробить усе, щоб забезпечити можливість безпечного вивозу з миколаївських портів зерна для його подальшого експорту, якщо таке рішення буде прийнято власниками вантажів.

Про це Віталій Кім розповів сьогодні, 27 липня, під час брифінгу в Українському медіа центрі, - пишуть НикВести.

— Ми дочекаємось, коли поїдуть перші каравани з Одеси, Чорноморська та Южного. Якщо це буде працювати, то ми будемо рахувати щодо цін, і це рішення буде прийматися власниками вантажу, який знаходиться на зберіганні в морських портах Миколаївщини. Якщо економічно буде доцільно — вони будуть вивозити. З нашого боку, ми докладемо усіх зусиль, щоб це було можливо зробити без усіляких перешкод. Ми чекаємо, як буде розвиватися ця можлива угода про експорт зерна, про коридор, - сказав Віталій Кім.

14:30 В рамках програми релокації бізнесу 692 підприємства переміщено із зони активних бойових дій в безпечні регіони України. З них вже 477 компаній відновили свою роботу.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Загалом на платформі цифрової взаємодії для допомоги в релокації зареєстровано 1763 заявки від підприємств, які хочуть перемістити свої потужності. Наразі 326 компаній знаходяться на етапі переїзду - для них здійснюється пошук локації або способу транспортування.

14:13 Так званий «глава» окупаційної адміністрації Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що ЗСУ таки влучили в Антонівський міст, а також у залізничний міст через Дніпро у Херсоні.

Про це він повідомив він в ефірі російського телеканалу.

— Ціллю ракетного обстрілу виявився Антонівський міст і трохи вище за течією є ще залізничний міст, туди також дві ракети прилетіло, – заявив Володимир Сальдо.

13:55 Вранці 27 липня окупанти поцілили в одне з лісових урочищ під Миколаєвом. Внаслідок влучань трапилася пожежа.

Про це повідомили в військовій комендатурі оборони Миколаєва.

Пожежу хвойного настилу ліквідовано на площі 2 тисячі квадратних метрів. До гасіння залучався черговий караул 1 ДПРЧ 2 ДПРЗГУ ДСНС України у Миколаївській області.

13:47 Вранці 27 липня окупанти поцілили в одне з лісових урочищ під Миколаєвом. Внаслідок влучань трапилася пожежа, повідомили в військовій комендатурі оборони Миколаєва.

Пожежу хвойного настилу ліквідовано на площі 2 тисячі квадратних метрів. До гасіння залучався черговий караул 1 ДПРЧ 2 ДПРЗГУ ДСНС України у Миколаївській області.

13:33 З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації, станом на 27 липня, на Миколаївщині пошкоджено або повністю знищено 8023 цивільних об’єктів (+78 за добу).Про це повідомили в Миколаївській обласній державній адміністрації.

Переважна більшість з них — це об’єкти житлового фонду — 5172.

53 медичних закладів, 299 навчальних закладів, 124 закладикультури, 98 об’єктів промислових підприємств, об’єкти життєзабезпечення: газо – 721, електро – 526, водо – 28, теплопостачання – 91, інші невійськові об’єкти – 911.

Наразі в області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у населених пунктах, які постраждали внаслідок війни. Натепер без газопостачання всього 7027 споживачів.

12:58 У результаті сьогоднішніх обстрілів пошкоджень зазнали близько 10 багатоповерхових будинків. У них частково вибиті вікна, побиті балкони, повідомив  міський голова Олександр Сєнкевич.

Наразі працівники адміністрації району та департаменту ЖКГ оглядають пошкодження. Усім, кому необхідно, буде видана плівка та ОСБ-плити.

Також пошкоджені торговельні павільйони на одному з ринків і дачні садиби.

За даними обласної військової адміністрації, сьогодні зранку близько 6:20 російські снаряди влучили у промислову зону та ремонтне підприємство.

Загиблих чи поранених внаслідок обстрілів немає.


12:13 За минулу добу на Миколаївщині нарахували 21 ракетний на 28 артилерійськх обстрілів. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— За минуло добу у нас був 21 ракетний обстріл та 28 артилерійських. Без жертв, дві цивільні особи зазнали поранення. Що стосується місць, де це було - об’єкти інфраструктури, як зажди. Деякі були підприємства транспорту, знищили частину електропостачання, але ми відновлюємо, більшу частину відновили, протягом трьох годин відновимо електропостачання мікрорайону Варварівка. Тепер що стосується доби, якщо казати загалом - ситуація контрольована, ЗСУ готуються до контрнаступу, проводять попереднє вогневе ураження, доволі ефективно. Ми бачимо це з новин, у тому числі і по Антонівському мосту, — сказав Віталій Кім.

12:09 Генерал-майор Дмитро Марченко, який командував обороною Миколаєва на початку повномасштабної війни РФ проти України, тепер буде займатися посиленням роботи з партизанами у Миколаївській та Херсонській областях. Про це розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Генерал Марченко повертається для посилення взаємодії військової адміністрації на Збройних Сил України. Він відряджений саме для посилення роботи з партизанами, у тому числі в Херсонській області, та з військовою адміністрацією по багатьох питаннях. Ширше розкривати не буду, але є у нього завдання,я ке він буде виконувати на території Миколаївської та Херсонської областей, - сказав Віталій Кім.

11:31 Вже більше 40 тисяч російських родин зможуть обміняти синів на «Лади».

11:20 У Офісі президента, на тлі ударів ЗСУ по Антонівському мосту, закликали окупантів залишити Херсон. Поки ще є така можливість.

10:50 ЗСУ відбили наступ росіян у районі Білогірки.

Протягом дня ворог здійснив спробу відновити втрачене положення шляхом проведення контратаки в напрямку Брускінське — Білогірка, повідомили в ОК «Південь».

Протягом доби по ворожа авіація нанесла по наших позиціях чотири удари. Ранком 26 липня – двічі парою ударних Ка-52. Без наших втрат.

Опівдні трійка Ка-52 в районі Ольгіного, маючи намір атакувати наші підрозділи, нанесла ураження по своїх. За що на зворотному шляху була атакована засобами протиповітряної оборони рашистських військ. Таким чином, ворог черговим жестом доброї волі позбавив себе одного ударного Ка-52. Наших втрат не допущено.

10:05 Українські військові завдали точкових ракетних ударів по Антонівському мосту в Херсоні, вони були філігранними. Про це повідомив речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону.

— Робота нашої артилерії настільки делікатна і ювелірна, що вона більше спрямована на деморалізацію ворожого війська, — сказала вона.

Наталя Гуменюк додала, що ЗСУ тримають під вогневим контролем стратегічно важливі для ворога логістичні та транспортні шляхи.

09:41 Інформація від Миколаївської ОВА (https://t.me/mykolaivskaODA/1907) щодо ворожих обстрілів на території області:

Вчора, 26 липня, о 10:25 внаслідок ворожих обстрілів в с. Шевченкове Шевченківської громади виникла пожежа господарчої будівлі та частково зруйновано житловий будинок. Постраждалих немає.

Внаслідок обстрілів, 26 липня, у с. Котляреве Шевченківської громади горіли поля ячменю та пшениці. Постраждалих немає.

Після ворожих обстрілів, вчора, 26 липня у с. Стара Богданівка Радсадівської громади виникло загоряння сухої трави.

Також, 26 липня, у с. Лимани Галицинівської громади відбулося займання пшеничного поля.

Вночі, 27 липня, орієнтовно о 02:50 обстрілів зазнало селище Весняне Веснянської громади. Внаслідок чого виникла пожежа господарчої будівлі. Також пошкоджено біля восьми приватних житлових будинків та дві легкові автівки.

Вчора, 26 липня, орієнтовно о 16:00 обстрілів зазнало с. Широке Широківської громади. Зруйновані мережі електроопор та було влучання в домогосподарство. Постраждалих немає.

Також орієнтовно о 02:00, 27 липня, були обстріли поза межами с. Широке. Постраждалих немає.

Тривають обстріли територій та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади по лінії розмежування. Так, 26 липня у смт Березнегувате внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків виникло загоряння сухої трави.

Також протягом минулої доби під вогнем опинилися с. Лепетиха та с. Кавказ Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих відсутня. Пошкоджені житлові будинки.

09:03 Зранку, 27 липня, близько 06:20, Миколаїв знову було обстріляно. За попередньою інформацією потрапляння були у промислову зону та ремонтне підприємство. Також пошкоджено будівлю та приватний автотранспорт. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється, повідомили в ОВА.

08:35 Колаборант Кирило Стрємоусов, призначений росіянами заступником голови окупаційної адміністрації на Херсонщині, підтвердив ураження Антонівського мосту Збройними силами України.

Про це він розповів кремлівським пропагандистам з «РИА Новости».

Рух мостом наразі перекрито. Також зрадник заявив, що по мосту начебто стріляють «американські спеціалісти».

— Як ви бачите, рух по мосту перекритий. Дійсно, вночі був нанесений черговий удар. Як раз таки «Хаймерсами». Ми ще раз заявляємо, що це не стріляють українські націоналісти, а американські спеціалісти. Але я повторюсь, що істерика в укроЗМІ, що результат цієї війни вирішився на цьому мосту — це просто блеф. Ті, хто стріляв по мосту, просто трішки ускладнили життя мирному населенню Херсонської області, — сказав він

08:11 На Херсонщині росіяни збили свій гелікоптер, після того як він атакував власні позиції, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Відзначається, що опівдні трійка Ка-52 в районі Ольгіного на Херсонщині, маючи намір атакувати наші підрозділи, нанесла ураження по своїх. За що на зворотному шляху була атакована засобами протиповітряної оборони російських військ.

«Таким чином, ворог черговим жестом доброї волі позбавив себе одного ударного Ка-52. Наших втрат не допущено», — відзначили в ОК «Південь».

07:55 Протягом доби нашими ракетно-артилерійськими підрозділами підтримувався вогневий контроль основних транспортних артерій тимчасово окупованих територій Херсонщини. В загальній сумі виконано 300 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 89 окупантів
  • танк Т-62
  • самохідна гаубиця «Мста-С»
  • «Мста-Б»
  • мінометний комплекс «Сані»
  • 2 одиниці броньованої техніки
  • 6 одиниць автомобільної техніки.

Також в Білогірці знищено склад ворожих боєприпасів.

7:27 Ввечері, 27 липня, херсонські Telegram-канали повідомили про знищення Антонівського мосту, однак російські ЗМІ заперечують цю інформацію.  

Після того, як сьогодні ввечері у багатьох областях України було оголошено повітряну тривогу, херсонські пабліки почали повідомляти про можливе знищення Антонівського мосту.  

Після цього в призначеній Росією «адміністрації» Херсонської області повідомили, що Антонівський міст не отримав пошкоджень. За словами представника адміністрації, українські війська втретє за добу намагалися завдати удару по Херсону, але ППО перехопило всі ракети.

Смотреть полную версию