169-й день войны: ВСУ ударили по скоплению россиян в Николаевской и Херсонской областях

22:47, 11 августа, 2022
Миколаїв після обстрілу 4 серпня, фото: Костянтин Ліберов

11 серпня триває 169-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Як повідомляє Генштаб, на Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій і недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

Ворог здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Миколаїв, Українка, Прибузьке, Лимани, Степова Долина, Благодатне, Веселий Кут, Кобзарці, Біла Криниця, Твердомедове та Осокорівка. Завдав авіаударів неподалік Андріївки, Новогригорівки, Білої Криниці, Мирного, Великого Артакового та Лозового.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:48 Актори «Дизель Шоу» записали звернення на підтримку Миколаєва 

Єгор Крутоголов, Євген Гашенко, Олександр Бережок та Юлія Мотрук за основу відеозвернення взяли вірш з інтернету, який дещо змінили. Проте актори сподіваються, що після публікації відео поет відгукнеться і вони зможуть вказати авторство.

У відео відомі миколаївці розповіли про нинішнє життя в місті і всі випробування, яких зазнали мешканці Миколаєва Доповнили відеозвернення учасники «Дизель Шоу» кадрами воєнних злочинів росіян у Миколаєві та показали страшні наслідки бомбардувань. 

«Там будинки, лікарні горять! Там на місто ракети скидають! Миколаївці майже не сплять, їх фашисти підступно вбивають!», – декламує Єгор Крутоголов.

22:35 Черговий випуск миколаївських новин від команди єНовини

21:50 У Садовому Первомайського району місцевий мешканец підозрюється у виправденні збройної агресії РФ проти України.

Розслідуванням займається Первомайська окружна прокуратура.

Чоловік похилого віку перед односельчанами вихваляв дії російської армії.

— Також при спілкуванні зі знайомим висловлювався на підтримку країни-агресора, глорифікуючи досягнення влади РФ, — з матеріалів слідства.

Йому оголосили підозру за частиною 1 статті 436-2 Кримінального кодексу України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників)

Підозрюваному загрожує ув'язнення до трьох років.

21:30 Північноатлантичний альянс має збільшити свої сили, які присутні у чорноморському регіоні.

Колонку про це написав генерал-лейтенант Норвегії Арне Борд Далхауг, який командував бригадою Nord, а пізніше займав місце начальника штабу оборони.

Досвічений офіцер підкреслює, що якщо зараз нічого не робити, то у майбутньому норвежці зазнають жорстокість, яку зараз переживає український народ.

— Росія щодня здійснює військові злочини, особливо на окупованих територіях. Тортури, свавільні страти та зґвалтування є звичним явищем, яким хваляться росіяни. Це те, з чим сьогодні межує Норвегія. Більшість людей у Норвегії усвідомили, що російські війська та російська окупація таким же чином з’являться на нашій території. Можливе вторгнення до Норвегії будуть робити не хороші «росіяни», — пише він.

Офіцер наполягає, що члени НАТО повинні приділяти більше увагу регіону Чорного моря.

— Кордон НАТО до Чорного моря має бути значно вдосконалений з точки зору оборони завдяки присутності сил союзників на землі, — зробив акцент Арне Борд Далхауг.

Генерал-лейтенант додав, що згідно новій концепції оборони, Норвегія не повинна давати Росії навіть шанса окупувати хоча б частину своїх території, бо там одразу почнуться військові злочини проти цивільних.

21:10 Американські військові бачать паралелі положення українських сил в Херсонській області з битвою 1777 року епохи революції у США, після якого нова нація виграла війну за незалежність.

Про це бачення The Wall Street Journal розповів полковник, викладач у Військовому коледжі армії США Джоел Гіллісон.

Офіцери припускають, що навіть обмеженний успіх ЗСУ на херсонському напрямку зрушить баланс у цій війні на користь захисників від російського вторгнення.

— Навіть маленька перемога може сприяти зміцненню підтримки та дати надію українцям, які все ще перебувають у Херсоні, — підкреслив полковник, додавши, що це буде нагадувати перемогу колоністів у битві під Саратогою в 1777 році під час подій революції у США.

Під час цього бою американське ополчення отримало першу перемогу над британськими військами, після чого Франція почала надавати фінансову і військову підтримку США.

— Якщо українці зможуть захопити в пастку кілька рот загарбників, це стане кошмарним сценарієм для росіян, — наголосив генерал-майор армії США Роберт Скейлз.

20:50 Усі 30 коней із миколаївської школи верхової їзди за 5 поїздок будуть переправлені з обстрілюваного міста до більш безпечної Одеси.

Про це повідомляє портал Horsetalk.

У Федерації кінного спорту України (UEF-CF) журналісти дізналися, що Одеський іподром погодився надати прихисток тваринам після того, як російські ракети вибухнули неподалік школи.

За 5 поїздок туди й назад 30 коней будуть вивезені з Миколаєва, на транспортування вже зібрали достатню кількість грошей.

— Війна вже занадто довга, і всі резерви вичерпані. Все більше власників коней і конюшень потребують гуманітарної допомоги та підтримки, — додали у Федерації кінного спорту України.

При цьому Федерація кінного спорту США вже передала українським колегами ветеринарних препаратів на суму понад 100 тисяч євро.

20:30 Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва, під патронатом якої працює один з найбільших гуманітарних штабів регіону (БФ «Світлі справи») поділилася, як проходить один зі звичайних волонтерських днів. 

Про це вона розповіла у своєму дописі на офіційній сторінці Facebook.

— Сьогодні зранку, волонтери «Світлих справ» відправили до Вознесенська черговий вантаж. 1000 продуктових наборів від WFP (допомога ООН) будуть роздані мешканцям Вознесенська на 4 точках видачі. 

Готуємо до відправки ще й 2000 продуктових наборів від WFP для очаківців. Як повідомляла раніше, нещодавно, в Очакові теж відкрили спеціалізований пункт видачі БФ «Світлі справи». Малозабезпечені верстви населення та ВПО вже отримали там майже 2000 наборів з гуманітарною допомогою. 

Також 17-ти кілограмові продуктові набори від WFP з крупами, макаронними виробами, олією та консервами щоденно видаємо мешканцям Миколаєва та області на наших точках видачі у різних районах Миколаєва, – повідомила Ганна Замазєєва.

20:10 Італійські бронемашини MLS SHIELD, куплені волонтерами ГО «Справа Громад» та Фондом Порошенка, вже на східному фронті.

Про це повідомив Петро Порошенко, який особисто передав їх десантникам 79-ї окремої десантно-штурмової бригади на Донеччині, повідомляє пресслужба партії «Європейська солідарність».

Українські бійці під час прийому техніки не приховують емоцій: «Я думаю, це надія на успішне майбутнє. На перемогу над загарбниками. Ця машина буде сприяти нашій перемозі»

19:50 РФ готує інформаційну акцію по дискредитації президента України.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки.

— Адміністрація президента рф погодила створення нової структури, афільованої з російськими спецслужбами. Її головним завданням стане втілення інформаційної «акції», спрямованої на дискредитацію президента України Володимира Зеленського у країнах Західної Європи, — розповіли в розвідці.

Згідно з задумом авторів «акції», буде створено та оприлюднено фейковий майданчик (сайт) так званого «Фонду Зеленського» на якому буде розміщено пропозицію до іноземних громадян та установ, долучитися до його «діяльності».

— Планується створення та подальша публікація «асортиментної лінійки Фонду» та реєстрація його на торговельних майданчиках Європи. Роботу організаційної структури Фонду у країнах Європи планується розбудовувати за принципом «мережевого маркетингу». Це, на думку організаторів, дасть змогу активно поширювати зазначену інформацію у європейському медіапросторі, — йдеться у повідомленні.

19:30 НКРЕКП ухвалила постанову «Про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем», яка дає зелене світло постачанню біометану у газотранспортну систему України.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України. 

Із відповідним депутатським зверненням до комісії та Уряду зверталися зокрема і народні депутати України — члени комітету з питань аграрної та земельної політики. За словами очільника комітету Олександра Гайду рішення комісії потрібне аграріям, адже саме відходи аграрного виробництва є якісною сировиною для переробки в біогаз.

— За прогнозами ЄБРР ми можемо виробляти до 10 млрд. кубометрів біометану. А отже опалювати свої виробництва, як це роблять на птахофермах Європи та транспортувати вироблений газ в газотранспортну/ газорозподільну системи країни, – зазначає Олександр Гайду.

19:10 У рамках посиленої контрдиверсійної зачистки прифронтових районів Харківської області за тиждень було викрито понад 60 колаборантів, які співпрацювали з російськими окупантами.

Про це у четвер, 11 серпня, повідомили у Службі безпеки України.

Зловмисники, серед яких були колишні правоохоронці, збирали розвіддані щодо розташування Сил оборони та стратегічно важливих об'єктів критичної інфраструктури.

Отримані відомості ЗС РФ використали для масованих ракетно-артилерійських обстрілів регіону.

До завдань поплічників окупантів входила також підготовка до активних диверсійних дій, включаючи вибухи на території Харкова.

Крім того, вони займалися поширенням у соцмережах кремлівської пропаганди та різних антиукраїнських фейків, метою яких було виправдання російської агресії.

18:52 До 13 тисяч колишніх білоруських військових та працівників ОМОНу підписали згоду на участь у війні проти України, повідомили у Генштабі ЗСУ. 

Утім в американському Інституті вивчення війни вважають ймовірність прямої участі Білорусі у війні в Україні низькою — через те, що ця участь може вплинути на стабільність і навіть виживання режиму Лукашенка.

18:19 У російському полоні перебувають понад 130 жінок з «Азовсталі» — військовослужбовиці, прикордонниці та медичні працівниці, які розраховують на те, що держава за них боротиметься.

— У нас з Азовсталі 131 жінка. Серед них є ті, які служили в полку "Азов", серед них військові медики, серед них є прикордонниці, серед них – 36-та бригада морпіхів, серед них – нацгвардійці, серед них є Збройні сили та інші формування. Також 33 медиків, яких вважають не комбатантами за Женевськими конвенціями. Це теж ті, хто знаходилися на Азовсталі. Також це понад 400 прикордонників. Це буде багато людей, які зараз чекають, що ми про них не забудемо. Ми будемо про це говорити, — сказала під час брифінгу віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, яку цитує Укрінформ.

17:58 Сьогодні приблизно о 15:22 на території ЗАЕС було виявлено димову хмару. Як повідомляють підписники, станом на зараз задимлення на атомній електростанції продовжувжується. 

17:11 Комунальники відремонтували покрівлю житлового будинку, що постраждав від ракетного обстрілу Миколаєва 17 червня, повідомляє міська рада.

16:52 Російська зброя «неефективна» та «застаріла», йдеться у звіті Міноборони України, який опинився у розпорядженні The Times. Згідно з документом, бронетехніка та вертольоти не можуть протистояти вогню зі стрілецької зброї.

У звіті згадується, що отримана ЗСУ у боях російська зброя ненадійна і не відповідає сучасним вимогам.

Зокрема, вертоліт Ка-52 Алігатор, який в РФ називають «літаючим танком», може бути уражений патронами калібру 7,62 мм. Хоча в Москві стверджують, що його броньована кабіна має витримувати влучення куль калібру 12,7 мм.

16:41 Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s знову відкривається в Україні. Ресторани мережі не працювали від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитрао Кулеба в Facebook.

— Вітаю рішення компанії McDonald’s відновити роботу ресторанів в Україні. Спочатку це буде Київ і західна частина нашої країни, — написав Дмитро Кулеба.

16:27 Солона вода з річки Південний Буг, якою зараз вимушені користуватися мешканці Миколаєва, руйнує магістральні та будинкові водопровідні мережі. Наразі найшвидшим способом налагодження нормального водопостачання залишається — деокупація Херсону.

Про це в інтерв’ю виданню «Заборона» розповів міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Ця солона вода завдає нам численних проблем. Окрім того, що роз’їдає наші магістральні мережі, вона ще знищує будинкові мережі. Тобто багато труб починають текти. Деякі люди знімають відео і кажуть: «Дивіться, яка у нас жовта вода». Це насправді через їхні труби всередині будинку. Ми качаємо усім однакову воду. Не може бути в одних біла, а в інших — жовта. Це просто внутрішньобудинкові мережі, які ця вода руйнує. Якщо не користуватися ними часто, то, звичайно, вода жовтіє від іржі, — розповів Олександр Сєнкевич.

16:09 На порядку денному Ради Безпеки ООН має стояти лише одне питання — про негайне виведення окупантів із ЗАЕС та їхню відповідальність за скоєні злочини.

Про це заявив політичний експерт Валентин Гладких на своїй сторінці в Facebook, коментуючи ініціативу Росії скликати засідання Радбезу ООН у зв'язку з обстрілом Запорізької АЕС в Енергодарі.

— Мотив Росії щодо скликання Радбезу ООН очевидний: вона буде намагатися звинуватити Україну в обстрілі Запорізької АЕС, спробувавши використовувати МАГАТЕ в своїх цілях. Яке може бути засідання Ради Безпеки ООН, яке скликається державою-агресором? Саме ця держава-терорист зараз тримає в заручниках весь персонал Запорізької АЕС, розмістила на території станції бронетехніку і війська. Рада Безпеки ООН повинна скликатися тільки з одним порядком денним: повна демілітаризація станції, виведення окупаційних військ з її території, повернення цього об'єкта Україні та притягнення до відповідальності винних у скоєних злочинах, — заявив Валентин Гладких.

15:53 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав армію РФ та Збройні сили України негайно припинити будь-які військові дії в безпосередній близькості від Запорізької атомної електростанції. Він наголосив на необхідності демілітаризувати периметр навколо АЕС.

Про це йдеться в заяві Антоніу Гутерріша, опублікованій на сайті ООН.

— Я закликав усіх зацікавлених осіб проявити здоровий глузд і розум і не вживати жодних дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку чи безпеку атомної станції — найбільшої у своєму роді в Європі. На жаль, замість деескалації протягом останніх кількох днів надходили повідомлення про подальші глибоко тривожні інциденти, які, якщо вони триватимуть, можуть призвести до катастрофи. Я закликаю збройні сили Російської Федерації та України негайно припинити будь-які військові дії в безпосередній близькості від станції та не завдавати ударів по її об’єктах чи околицях, — йдеться у заяві.

15:41 Вибухи на території військового аеродрому «Саки»  біля Новофедорівки в окупованому Криму стали нищівним ударом для росіян. Що може свідчити про найбільшу втрату авіації РФ за день з часів Другої світової війни.

Про це видання CNN.

Науковий співробітник Азіатського інституту Гріффіта та колишній пілот ВПС Австралії Пітер Лейтон дослідив супутникові знімки Planet Lab, які зафіксували авіабазу Саки до і після вибухів.

15:26 У Херсонській області впали електроопори, які ведуть від Каховки до Чаплинки, у бік анексованого Криму.

Про це повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань, а також нам підтвердили у військовій цивільній адміністрації.

— Не знаю, як це пояснять окупанти. Може, «втомленістю металу», але вони впали тому, що нам так треба, — зазначив Сергій Хлань.

15:03 Через тиждень в Естонії набуде чинності рішення, за яким у країну не пускатимуть росіян із виданими Естонією шенгенськими візами за кількома винятками.

Про це на пресконференції за підсумками засідання уряду розповів міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, повідомляє ERR.

Естонія вже не видає туристичні візи росіянам, однак теперішнє рішення означає, що в’їхати в країну не зможуть і громадяни Росії з чинними шенгенськими візами.

— Через тиждень застосовуватиметься санкція до шенгенських віз, виданих Естонською Республікою. Санкція означає, що візи залишаться дійсними. Однак на власників віз будуть накладені санкції при в'їзді до Естонії, тобто їм буде заборонено в'їзд до Естонії, — сказав Урмас Рейнсалу.

14:46 Російські загарбники на 24 серпня готують у Маріуполі псевдосуд над українськими військовополоненими.

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі телемарафону.

— Нашу перлину (камерна філармонія, – прим.), де відбувалися виключно культурні події, перетворюють на місце «вистави» під назвою судилище над нашими військовополоненими, яких, на жаль, дуже багато в тюрмах, що їх окупанти створили навколо Маріуполя, — зазначив мер.

14:32 Російська армія умисно запускає крилаті ракети над українськими АЕС, таким чином продовжуючи ядерний тероризм. Обстрілючи Запорізьку АЄС, Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію. Її наслідки можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

Про це заявив президент України Володими Зеленський під час виступу на конференції північноєвропейських союзників з підтримки України.

— Ми переконані, що траєкторія крилатих ракет, якими Росія обстрілює Україну, не випадково пролягає над українськими АЕС. Все це прояви російського ядерного тероризму. Росія стала державою терористом і тримає фактично в заручних атомні станції й шантажує усіх ймовірною катастрофою, — заявив Володимир Зеленський.

14:20 Авіакомпанія Wizz Air відновлює рейси до Росії, незважаючи на продовження військової агресії Росії проти України.

У коментарі бізнес-виданню ZAWYA директор Wizz Air Abu Dhabi Майкл Берлуїс розповів, що рейси виконуватимуться щодня з 3 жовтня 2022 року.

Причиною такого рішення у компанії називають попит клієнтів.

14:07 Російська версія про те, що трагедію в Оленівці влаштували українські сили, найімовірніше, є вигадкою. Експерти вважають, що якби стріляли з HIMARS, то наслідки були б сильніші.

Про це йдеться у розслідуванні CNN.

Журналісти проаналізували відео та фото з місця події, супутникові знімки до і після нападу, а також опитали судово-медичних експертів та фахівці зі зброї. Вони роблять висновок, що російська версія подій про те, що ЗСУ вдарили з HIMARS по місцю утримування українських полонених, найімовірніше, є вигадкою.

14:01 Очільник МЗС Латвії Едгар Ринкевич заявив, що громадяни Росії не повинні відвідувати Європу, поки РФ продовжує свою агресію в Україні.

— Поїздки до Європи чи будь-якої іншої цивілізованої країни для росіян - не спадкове і божественне право, а привілей, яким не можна користуватися, доки Росія продовжує свою агресію, — написав він.

Він закликав чинити тиск на громадськість РФ, зупинивши видачу віз.

— Один із кроків, щоб зупинити Росію, — те, що широка громадськість відчує наслідки санкцій та заборони на поїздки, — зазначив дипломат.

13:54 Данія додатково виділяє 110 мільйонів євро на військову підтримку України.

Про це на церемонії відкриття Конференція північноєвропейських союзників з підтримки України у Копенгагені сказала прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, повідомляє Укрінформ.

— Щодня українці платять непосильну ціну за безжальність Путіна… Ми вражені героїзмом та стійкістю захисників та народу України. Ваша стійкість непереможна, але ви не можете вистояти в цій нерівній війні самотужки. Ми всі повинні продовжувати надавати та збільшувати підтримку України зброєю, тренуваннями, розмінуванням, фінансово. І сподіваюсь, що ми зможемо тут сьогодні узгодити ще більше внесків, і, звичайно, Данія готова виконати свою частину. Сьогодні ми можемо оголосити про новий вклад у розмірі 110 млн євро на зброю, оснащення та тренування, — сказала Метте Фредеріксен.

13:53 Окупанти атакували «Смерчем» портову інфраструктуру Миколаївщини, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Там додали, що ворог не має суттєвих змін в складі та положенні сил, бойові дії веде по займаному рубежу оборони.

13:35 В Ryanair заявили, що ера авіаквитків за €10 закінчилася 

За словами очільника найбільшого в Європі лоукостера Майкла О’Лірі, авіакомпанія більше не пропонуватиме рейси за найнижчими цінами через різке зростання вартості палива. 

Він додав, що Ryanair протягом наступних років відмовиться від розрекламованих тарифів, таких як квиток за €1 або за €9,99.

13:09 Сім'ям військових РФ, які загинули на війні в Україні, приносять похоронки, надруковані у 1974 році.

Фотографію однієї з таких похоронок опублікував російський журналіст Дмитро Колезєв.

— По-перше, це може означати, що до таких втрат ніхто не був готовий і сучасні бланки швидко скінчилися (тут добре б подивитися на держзакупівлях, а скільки бланків замовлено до друку, але все ж таки тепер засекречено). По-друге, це жахливий символ — молодих хлопців відправили воювати за повернення СРСР, і похоронки на них приходять прямо звідти, з Радянського Союзу, — написав Дмитро Колезєв.

12:31 У четвер, 11 серпня, сейм Латвії затвердив заяву щодо цілеспрямованих військових атак Росії проти мирного населення в Україні, визнавши насильство Росії проти цивільних тероризмом, а Росію державою-спонсором тероризму.

У заяві парламенту міститься заклик до країн ЄС негайно призупинити видачу туристичних і в'їзних віз громадянам Росії та Білорусі

— Росія протягом багатьох років підтримувала та фінансувала терористичні режими та організації різними способами - прямо та опосередковано - як найбільший постачальник зброї для режиму Асада в Сирії та як виконавець, наприклад, отруєння родини Скрипалів або збиття рейсу MH17. Зараз Росія застосувала таку ж безжалісну, аморальну та незаконну тактику в Україні, оскільки вона використовує неточну та міжнародно заборонену зброю та боєприпаси і з непропорційною жорстокістю завдає ударів по цивільних особах та громадських місцях,  підкреслив Ріхардс Колс, голова комітету закордонних справ латвійського парламенту.

11:35 Незламні українці, Путін на горщику, російські мародери: миколаївський художник Вадим Пустильник зображує воєнні сюжети у своїх картинах

Фотографії картин опублікувала на своїй сторінці у соцмережах миколаївська видавчиня Ірина Гудим. Наразі експозиція такої онлайн-виставки нараховує 22 картини, проте матиме продовження, нові роботи будуть поступово додаватися, розповіла Ірина Гудим кореспондентам «Суспільного».

Сам художник підкреслює відзначає, що на війну не може піти через вік та стан здоров’я, тож вирішив підтримувати боротьбу так, як вміє найкраще.

«На війну я не можу піти, вік не той, буду там тільки заважати. Я колись був у Чорнобилі ліквідатором, мені дісталося. То ж я вирішив, що треба робити те, що вмію найкраще, а зараз ідеї звалюються самі собою з неба», — розповів він.

Інші роботи можна подивитися за посиланням.

10:56 Минула доба була 22-ю за весь час повномасштабної війни, коли росіяни не обстрілювали Миколаїв, повідомив мер Олександр Сєнкевич в ефірі національного телемарафону.

Останній обстріл був близько 1:40 10 серпня. Він додав, що обстріли, котрі містяни могли чути вчора, відбувалися за Миколаєвом.

10:11 2 людини загинули, 7 поранені (зокрема, 13-річна дівчинка) внаслідок нічних обстрілів у Нікополі. Пошкоджено 40 багатоповерхівок, повідомив губернатор Дніпропетровської області Валентин Резніченко.

09:44 За минулу добу росіяни двічі обстріляли Балабанівський ліс — знищено 14,5 га території.

Як повідомили у Головному управлінні ДСНС України у Миколаївській області, перша пожежа виникла зранку 10 серпня на площі 4,5 гектара. Вдруге зайнялося о 14:40, горіло 10 га лісу.

09:10 Українські військові знищили вже 43 тисячі російських окупантів.

8:35 У Донецьку стався витік аміаку. Вночі у Калінінському районі Донецька стався вибух у пивзаводі. Поки його причини невідомі.

Внаслідок вибуху виник викид аміаку. Наразі витік хімікатів вдалося зупинити, проте місцевих мешканців просять закрити вікна та не виходити на вулицю.

7:45 ЗСУ знищили ще три командних пункти росіян на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Протягом минулого бойового дня авіацією ЗСУ було нанесено 6 ударів. Двічі забезпечено роботу штурмової авіації по опорному пункту і осередку живої сили, озброєння та техніки ворога в Бериславському районі.

Двічі бомбардувальники атакували 2 склади боєприпасів і ще один осередок техніки в Баштанському районі.

Двічі гелікоптерами уражено опорний пункт та скупчення живої сили, озброєння та техніки ворожого війська.

При намаганні ворога проводити повітряну розвідку в Миколаївському районі, безпілотний літальний апарат «Елерон-3» був збитий зенітно-ракетним підрозділом.

За результатами відпрацювання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, втрати ворога складають:

  • 41 окупант
  • 3 гаубиці «Мста-Б»
  • 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Остаточні результати дорозвідуються.

В районі Новокам’янки нами нанесено вогневий удар по командному пункту 126 окремої бригади берегової охорони берегових військ ВМФ РФ, а біля Червоного Маяка нашими зусиллями 49 ворожа армія лишилася без свого пункту управління. В Іщенці уражено командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 76-ої десантно-штурмової дивізії, а в районі Барвінку – склад боєприпасів.

07:17 Російські масовані постійні обстріли українських міст, зокрема і Миколаєва, доводять необхідність збільшення міжнародної військової допомоги Україні, заявив президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до українського народу ввечері 10 серпня.

— Збройні Сили України, наша розвідка та наші правоохоронні органи не залишать без відповіді сьогоднішні російські обстріли Дніпропетровщини. Цей черговий прояв російського терору, як і удари по Миколаєву та Харкову, вкотре доводить, що потрібно збільшувати військову допомогу Україні. Що потужнішою буде наша зброя і що більшою буде дальність її застосування, то швидше закінчиться ця жорстока війна. Що більше буде втрат в окупантів, то швидше ми зможемо звільнити нашу землю й гарантувати безпеку України, - вважає український президент.

22:47, 11 августа, 2022
View full version