187-й день войны: россияне обстреливали Николаев из РСЗО, ВСУ отбили два вражеских штурма на Херсонщине

Миколаївщина, фото: Chloé Sharrock/«Le Monde»

29 серпня триває 187-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Протягом минулої доби росіяни двічі з реактивних систем залпового вогню «Смерч» нанесли удар по Миколаєву. Як наслідок – виникла пожежа на території елеватору, пошкоджено інші об’єкти інфраструктури. Людських втрат нема, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Надвечір по промисловій інфраструктурі Миколаєва вдарено з «Урагана». Втрат і суттєвих руйнувань нема.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ, повідомляє Генштаб. Вживає заходів щодо поповнення втрат.

Обстрілював із наявних артилерійських систем і танків інфраструктуру в районах населених пунктів Олександрівка, Прибузьке, Новогригорівка, Первомайське, Квітневе, Кобзарці, Яковлівка, Потьомкине, Трудолюбівка, Добрянка, Таврійське, Шевченкове, Любомирівка, Березнегувате. Для завдання ударів задіяв авіацію біля Новогригорівки та Андріївки. Активно діяли розвідувальні БпЛА окупантів.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:50 Сьогодні, 29 серпня, російська армія посиленно обстрілювала житлові квартали Миколаєва, аби психологічно зламати містян, поки українська армія веде контрнаступ в сусідній Херсонській області.

Таким чином ворожі удари по мешканцям Миколаєва охарактеризувала керівниця пресцентру ОК «Південь» Наталя Гуменюк в коментарі каналу «Дождь».

Представниця ЗСУ підкреслила, що росіяни випробовують на стійкість людей, які залишилися у Миколаєві.

— Миколаїв продовжує дратувати окупантів тим, що є фортецею на шляху захоплення південного узбережжя загалом. Стійкість і непохитність миколаївців дуже часто відчувається вогневим упором, але дуже часто психологічним. Масований ракетний удар застосовується ворогом не вперше як протидія наших активностей на цьому напрямку. Як тільки з боку наших військ відбувається активність вздовж лінії зіткнення, Миколаїв зазнає посилених атак, — наголосила спікерка армії.

Вона додала, що вбивство мирних українців є проявом безсилля.

— Це вияв безсилля в імітації сили, коли ракетними ударами намагаються тиснути на мирне цивільне місцеве населення, щоб поставити сили оборони в позицію винні, — пояснила Наталя Гуменюк тактику загарбників.

21:30 Пробиття першої лінії укріплень ворога в Херсонській області підтверджено офіційним представником Збройних Сил України.

Зокрема, про цей успіх розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк у коментарі телеканалу «Дождь».

На питання журналіста, чи підтверджується прорив першої лінії оборони ЗС РФ на Херсонщині, вона відповіла ствердно.

— Ми виснажили ресурси ворога, і завдяки цьому змогли прорвати першу лінію оборони, — пояснила спікерка Оперативного командування «Південь».

Вона також додала, що поспішні повідомлення про звільнення сел з-під російської окупації лише зашкодять наступу.

— До того моменту, поки військовослужбовці та спеціально навчені органи Збройних Сил не оголосять, не може жоден населений пункт вважатися звільненим. До оголошення Генштабом цього немає просто апріорі, тільки існує в інформпросторі деяких каналів, — наголосила Наталя Гуменюк.

21:10 Міністри закордонних справ ЄС розглядають можливість призупинення спрощення в’їзду для росіян у відповідь за агресивну війну проти України.

Про це пише Die Welt з посиланням на AFP.

Європейський дипломат анонімно підтвердив журналістам, що країни союзу розглядають призупиння угоди від 2007 року, яка спрощувала громадянам РФ отримання віз.

Такий крок є прямим наслідком піврічної війни, яку РФ веде проти української нації, додав він.

20:50 На тлі розпочатого українського контрнаступу на Херсонщині у росіян не вистачає сил, аби самим організувати атаку на цьому напрямку.

Про це пишуть німецькі ЗМІ з посиланням на оцінки Північноатлантичного альянсу.

Аналітики розвідувального центру НАТО прийшли до висновку, що Росія не зможе досягти значних територіальних здобутків в південних областях України.

— Росії бракує достатніх сил для успішного прориву на будь-якій осі. Зокрема, на півдні України російські збройні сили не в змозі проводити значні наступальні операції, — такі прогнози містяться у доповіді.

У альянсі також очікують, що Україна збільшить кількість вибухів на військових об'єктах ворога у Криму.

— Хоча ці атаки Криму є тактично і символічно примітними, Україна повинна була б слідувати за ними з наступ з метою досягнення значного... досягнення оперативного впливу, — підсумували у НАТО.

20:30 На цьому тижні у Миколаїв з офіційною місією заїде генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста Роберт Мардіні.

Про це повідомляє сама організація.

Керівник МКЧХ побуває на півдні Україні, аби перевірити роботу гуманітарної організації. Пан Мардіні зустрінеться з працівниками Українського Червого Хреста, а також з представниками місцевої та національної влади. У нього також заплановані зустрічі з членами родин військовополонених.

— У своїх зобов’язаннях пан Мардіні підтвердить нашу давню відданість допомозі всім жертвам міжнародного збройного конфлікту в Україні. Він також розповість співробітникам МКЧХ про виклики, з якими вони стикаються, — вказано у повідомленні.

20:15 Протягом дня 29 серпня Миколаїв інтенсивно обстрілювали російські війська. Станом на вечір відомо про двох загиблих та 24 поранених.

Про це повідомляє кореспондент «НикВести».

Росіяни повністю знищили ряд будинків у приватному секторі в одному з мікрорайонів Миколаєва, сусідні будинки зазнали часткових пошкоджень і руйнувань.

Також мер міста Олександр Сєнкевич повідомив про влучання у навчальні заклади. Інформація уточнюється.

За даними голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, по місту поцілили 12 російських ракет. Випущено росіянами було більше.

19:55 Адміністрація Заводського району Миколаєва провела торги на закупівлю послуги з прибирання та утилізації зношених автомобільних гумових шин.

Як пишуть «НикВести», на це витратять близько півмільйона гривень, свідчать дані системи публічних закупівель ProZorro.

Закупівлю з очікуваною вартістю в 921 тисячу 536 гривень адміністрація оголосила 10 серпня. 22 серпня відбувся аукціон. В торгах перемогло ТОВ «Новотор», яке запропонувало за свої послуги 515 тисяч гривень. Наразі опубліковано повідомлення про намір підписати договір.

19:35 Наступна зустріч Контактної групи по Україні у форматі «Рамштайн» відбудеться 8 вересня 2022 року.

Про це повідомляє сайт командування ВПС США в Європі та Африці.

Зазначається, що міністр оборони США Ллойд Остін проведе особисте засідання Контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн» в Німеччині.

— Остін знову запросив міністрів оборони і високопоставлених військових чиновників з усього світу для обговорення війни, що триває в Україні, та різних питань безпеки, з якими стикаються союзники і партнери США, – йдеться в повідомленні.

Попередня зустріч союзників відбувалася в  онлайн-форматі, на ній було оголошено про постачання ракетних систем залпового вогню HIMARS та інших озброєнь.

19:20 Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав союзників до створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони. ППО має покрити Німеччину і сусідні країни.

Про це повідомив у Twitter журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

— Німеччина з самого початку буде проєктувати цю майбутню протиповітряну оборону таким чином, щоб при бажанні могли бути задіяні наші європейські сусіди, – наголосив Олаф Шольц у своїй промові в Карловому університеті в Празі.

Він додав, система ППО буде також забезпечувати захистом Польщу, країни Балтії, Нідерланди, Чехію, Словаччину та скандинавські країни.

Раніше повідомлялося, що Адміністрація президента США Джо Байдена планує в прийдешні тижні оголосити довгострокову військову місію з підтримки України та призначити генерала, який відповідатиме за постачання допомоги й підготовку українських військових.

19:00 «Укрпошта» випускає першу благодійну марку «Пес Патрон» — кошти від її продажу підуть на машину для розмінування.

Про це 29 серпня повідомив глава «Укрпошти» Ігор Смілянський.

На машину потрібно зібрати понад мільйон євро, решта коштів піде на підтримку притулків для тварин по всій країні.

18:40 Премʼєр-міністр Швеції Магдалена Андерссон оголосила про виділення понад 46 мільйонів доларів військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Премʼєр-міністр Швеції не повідомила подробиць про військовий пакет, але сказала, що він буде такий, як за попередньої допомоги — протитанкова зброя, засоби індивідуального захисту та обладнання для розмінування.

— Ми будемо підтримувати Україну, поки йде війна, — додала Магдалена Андерссон.

Цивільна частина пакету включатиме закупівлі української пшениці, що передадуть країнам, які мають нестачу продовольства, і це допоможе підняти економіку України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який був на зустрічі з Андерссон, закликав Швецію надати країні гаубиці та снаряди.

— Поки йде війна, ми проситимемо ще зброї. Кожен євро, кожна куля, кожен снаряд має значення, — сказав Дмитро Кулеба журналістам.

18:20 У школах тимчасово окупованого українського Маріуполя 12 вересня пройде окремий антиутопічний «урок» – «Разговор о важном».

Школярів навчатимуть «как надо Родину любить», повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його даними, дітям хочуть нав'язати пропаганду, якою Росія «годувала» своїх громадян і намагалася нав'язати світу від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, маріупольським школярам планують у звичній для РФ манері «пояснити», чому їхнє місто вирішили «визволити».

— Урок, де будуть навчати «как надо Родину любить», «чому російські бомби, що знищили життя маріупольських дітей – це добро», а також «чому розтрощене місто та тисячі загиблих, у тому числі дітей – це визволення», – наголошує Петро Андрющенко.

Водночас для учнів 5-11 класів проведуть окремий «урок», присвячений війні, мета якого нібито: «Пробудження інтересу до вивчення вітчизняної історії та культури, виховання громадянськості та патріотизму, формування та конкретизація поняття «Батьківщина», усвідомлення власного ставлення до неї; формування уявлення про культурну та історичну єдність російського народу та важливість його збереження».

Ще однією задекларованою метою псевдопросвітницького уроку є «формування громадянської ідентичності та гордості за свою країну».

— І все б нічого, але є логічне питання: до чого тут український Маріуполь?, – наголошує радник мера.

18:01 Слідчий комітет РФ підтвердив смерть народного депутата-зрадника Олексія Ковальова, який в окупантів був «заступником голови адміністрації Херсонської області». За даними росіян, він загинув унаслідок вогнепального поранення.

17:41 Кількість поранених у результаті денного обстрілу Миколаєва  збільшилась до 11 осіб, ще двоє людей – загинули, повідомив Віталій Кім. 

17:01 Кількість загиблих у результаті денного обстрілу Миколаєва 29 серпня збільшилася до двох осіб, ще п'ятеро людей поранено, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

16:51 Середній рівень запасів газу в підземних сховищах Європи 29 серпня сягне позначки 80%.

Ця подія, без сумніву, матиме не лише технічну, а й велику політичну роль, зазначає Інтерфакс-Україна.

Дані про стан ПСГ, нормативи запасів у яких тепер регулюються законом, є одним з найважливіших економічних і політичних індикаторів для Євросоюзу, відображаючи здатність керівництва ЄС забезпечувати енергетичну безпеку.

16:38 Росіяни готуються завдати ще одного удару по Миколаєву. Містян закликають не залишати укриття.

Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Противник готується завдати ще удару. Прошу всіх і надалі залишатися в укриттях. Не рухайтесь на автомобілях, — повідомив Віталій Кім.

Він також розповів, що комунальні служби в Миколаєві під обстрілами почали прибирати завали та розчищати вулиці.

— Окупанти не розуміють, наскільки суворі Миколаївці, — зазначив із захопленням Віталій Кім.

16:25 Під час робочого візиту міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та голова Миколаївської обласної ради обговорили можливість будівництва житла на території однієї з громад Миколаївської області для евакуйованих людей, що втратили свої помешкання.

Про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва на офіційній сторінці у Facebook

Ірина Верещук також ознайомилась з роботою одного з найбільших гуманітарних штабів Миколаївщини (БФ «Світлі справи) та відвідала один з евакуаційних центрів, якій працює за програмою «Прихисток своїм».

16:11 Сьогодні вдень, 29 серпня, Миколаїв зазнав масованого обстрілу з боку російської армії. Через потрапляння у житлові будинки є загиблі, також загинув чоловік, який йшов вулицею під час обстрілу.

Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Окупанти обстрілюють і житлові будинки. Є загиблий перехожий та цивільні у будинках. Залишайтеся в укриттях. Журналістів прошу нічого не повідомляти — поспішати нікуди, перевіряйте ще раз очима інфу. Усі служби працюють, — зазначив Віталій Кім.

17:04 Кількість загиблих у результаті денного обстрілу Миколаєва 29 серпня збільшилася до двох осіб, ще п'ятеро людей поранено, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

15:55 У четвер, 28 серпня, до обласного центру Миколаївської області із робочим візитом приїхала Віце-прем’єр-міністр України та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Про це повідомляє пресслужба партії «Слуга народу». 

Під час візиту разом з головою Миколаївської облради та обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Ганною Замазєєвою, народними депутатами від партії Максимом Дирдіним, Олександром Пасічним, Ігорем Копитіним, депутатами Миколаївської облради Євгенієм Ігнатенко і Віталієм Порхуном, керівництвом ОВА та міста провели низку заходів, де обговорили нагальні питання регіону.

15:52 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що найближчими днями Німеччина відправить Україні зброю.

Про це повідомляє Reuters.

За його словами, окрім поставок передової системи протиповітряної оборони, радіолокаційних систем або безпілотників, Німеччина може взяти на себе відповідальність за надання артилерії та потужностей протиповітряної оборони.

15:40 Упродовж доби від агресії російських військ постраждали Миколаїв та вісім населених пунктів області – поліція збирає докази воєнних злочинів.

Про це повідомили у поліції Миколаївської області.

Сьогодні вночі під ворожим вогнем окупаційних військ перебували населенні пункти Котляреве, Висунськ і Червона Долина Березнегуватської, Широківської та Шевченківської громад. Відомо про руйнації житлових будинків, сільськогосподарських споруд. Детальна інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

15:20 Військові закликали дотримуватися інформаційної тиші в питаннях наступу ЗСУ на Херсонщині.

Про це під час брифінгу сазала начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

— Будь-яка військова операція потребує тиші. В умовах гібридної війни така реакція на новини з фронту — шкодить ЗСУ. Новина про наступ на південному напрямку є, вона надихнула українців. Але наразі треба усвідомлювати, що будь-які дії спочатку необхідно завершити, тільки тоді вони будуть результативними, — сказала Наталя Гуменюк.

15:05 У тимчасово окупованому місті Нова Каховка Херсонської області так звана місцева влада оголосила «евакуацію з робочих місць».

Про це повідомляє російське видання РИА Новости.

— У Новій Каховці оголошено евакуацію з робочих місць, люди йдуть у притулки, але робота з підготовки шкіл триває, сказав РИА Новости глава адміністрації, — йдеться у повідомленні пропагандистського ЗМІ.

14:52 Водопостачання в Миколаєві буде відновлено сьогодні до 17-18 години. Аварію на водозаборі з Дніпро-Бузького лиману ліквідовано, обладнання вже відремонтували.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Все поремонтували, воду запускаємо. Зараз наповнюємо наші резервуари. Вже о 5-6 вечора має поновитися водопостачання, — сказав він.

Мер наголосив, що водопостачання в деяких районах Миколаєва навіть не зупинялося.

14:39 Служба безпеки України ідентифікувала командира групи спеціального загону швидкого реагування «Ахмат» управління федеральної служби військ Національної гвардії РФ по Чеченській республіці, який безжально вбив п’ятьох цивільних у Бучанському районі на Київщині. Це майор поліції Мусаєв Ізнаур Ібрагімович.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Йому оголошено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних із умисним убивством.

14:25 Миколаївська обласна станція переливання крові закликала донорів з IV(+) та IV(-) групою крові завтра, 30 серпня, долучитися до здачі крові. Про це повідомляється на каналі закладу в Телеграм.

Там наголосили, що допомога донорів зараз вкрай необхідна.

Крім того, в подальшому потреби в донорській крові можуть збільшитися, зважаючи на наступальну операцію ЗСУ на півдні України.

Слідкуйте за щоденними оголошеннями обласної станції переливання крові. Ваша допомога може врятувати чиєсь життя!

Здати кров можна щодня за адресою: провулок Радіо, 2 з 8-ї години ранку.

14:10 Миколаївська область готова до наслідків, які може нести аварія на Запорізькій атомній електростанції. Голова  Миколаївської ОВА Віталій Кім запевнив, що пропрацьовано шляхи евакуації населення, а людям надаватимуть таблетки йодиду калію відповідно до показань Міністерства охорони здоров’я. Про це він розповів в ефірі національного телемарафону.

— Ми завжди повинні готуватися до будь-яких подій. У нас відбувалися навчання щодо можливих загроз. Тим паче, що у нас на території області є Южноукраїнська АЕС, ми маємо досвід і відповідні плани. Найближча точка від Запорізької АЕС до Миколаївської області 100 км. Багато що буде залежати від вітру та погоди. Але ми пропрацювали шляхи евакуації під час потенційної небезпеку», — сказав Віталій Кім.

13:58 «Сьогодні на Херсонщині ЗСУ вдарили по всьому, що рухається», — так головний редактор херсонського видання «Мост» Сергій Нікітенко прокоментував роботу українських військових.

В ефірі Радіо НВ він вказав, що сьогодні ЗСУ відпрацьовують по окупантам «як ніколи, максимально», через що ті «почувають себе особливо невпевниними»

— Сьогодні особлива ніч, особливий день. Українські воїни поцілили в декілька казарм в самому Херсоні: зруйнували казарму колишньої Нацгварції, де знаходилися росіяни. Вдарили по колишньому винзаводу. Це все в межах Херсону. Били в районі мостів, били в Каховці, в Новій Каховці, Бориславському районі, – каже він.

13:38 Наші читачі з Херсону повідомляють, що кілька днів тому окупанти масово скуповували у місті усі надувні плавзасоби: круги, матраци, навіть каченят.  

Зважаючи, що ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян та б'ють вже навіть по їх понтонним переправам, незабаром «второй арміі міра» знадобиться все придбане.

13:26 Керівниця об'єднаного пресцентру Сил охорони на оборони «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що ЗСУ розпочали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні України.

13:09 Очільник Миколаївщини Віталій Кім натякнув, що саме зараз розпочнуться якісь зміни, інформацію про які можна буде почерпнути в новинах, при цьому слід бути обережними та не піддаватися на ворожі інформаційні провокації.

«На що хочу звернути увагу саме зараз. Напевно будуть відбуватися певні зміни. І наше з вами завдання — боротися в інформаційному полі. Не піддаватися на провокації, а всю інформацію, я сподіваюсь, будете бачити з військових новин», – заявив Віталій Кім.

12:50 Голова ОВА Віталій Кім повідомив, що Миколаївська область готова до загроз, які може нести аварія на Запорізькій атомній електростанції.

Як зазначив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, пропрацьовано шляхи евакуації населення, людям надаватимуть таблетки йодиду калію відповідно до показань Міністерства охорони здоров’я.

«Ми завжди повинні готуватися до будь-яких подій. У нас відбувалися навчання щодо можливих загроз. Тим паче, що у нас на території області є Южноукраїнська АЕС, ми маємо досвід і відповідні плани. Найближча точка від Запорізької АЕС до Миколаївської області 100 км. Багато що буде залежати від вітру та погоди. Але ми пропрацювали шляхи евакуації під час потенційної небезпеку», — сказав Віталій Кім.

12:31 Мінфін хоче скасувати ПДФО для військовослужбовців — Миколаїв може втратити дві третини доходів.

Мінфін надіслав облдержадміністраціям лист, в якому повідомив, що спланував доходи місцевих бюджетів без урахування податку на доходи фізичних осіб з заробітних плат військових.

Миколаїв у такому разі може втратити дві третини від усіх надходжень в 2023 році.

У разі скасування ПДФО для військових, фактично, усі міста та громади України, в яких знаходяться військові частини, втратять мільярди гривень доходів. Якщо говорити про Миколаївщину, то значних втрат зазнає і місто Очаків.

Варто відзначити також, що Миколаївська область — друга в країні за кількістю військових частин.

12:16 Телеграм-канал "Миколаївський Ванек" з посиланням на свої джерела на Херсонщині повідомляє про руйнування понтонної переправи в районі села Львово, яке знаходиться вниз за течією Дніпра від Нової Каховки.

— Все, що було на переправі, потонуло,  йдеться у повідомленні.

11:45 Наразі Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Такі дані оприлюднив «Енергоатом» станом на 10:00 29 серпня.

Протягом останньої доби російські військові продовжували обстрілювати Енергодар і майданчик ЗАЕС. Нагадаємо, що в результаті поранення різного ступеня тяжкості отримали 10 мирних жителів Енергодара, четверо з них – працівники атомної станції.

— Два енергоблоки ЗАЕС, підключені минулого тижня до мережі після зупинки, стабільно виробляють електроенергію для потреб України. Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки поки немає. Разом з тим, через присутність на станції російських військових, їх зброї, техніки та вибухівки є серйозні ризики для безпечної роботи ЗАЕС. В результаті періодичних обстрілів інфраструктура станції отримала пошкодження, існують ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин, висока і пожежна небезпека,  повідомили в «Енергоатомі».

11:12 У британській розвідці заявили, що через проблеми, з якими стикається Росія у своїй війні проти України, міністр оборони Сергій Шойгу зараз ймовірно відсторонений.

Про це повідомили у повідомленні Міністерства оборони Британії.

— Російські офіцери та солдати, які мають власний досвід війни, ймовірно, регулярно висміюють Шойгу за його неефективне та відсутнє керівництво, оскільки прогрес Росії зупинився. Ймовірно, Шойгу довго намагався подолати репутацію людини, яка не має значного військового досвіду, оскільки більшу частину своєї кар’єри він провів у будівельному секторі та в Міністерстві надзвичайних ситуацій, – йдеться в повідомленні.

10:47 Війська РФ пізно ввечері 28 серпня завдали удару по тимчасово окупованому Енергодару. Відомо про 10 поранених, повідомляє мер Енергодара Дмитро Орлов.

Постраждалі отримали численні осколкові поранення різного ступеня тяжкості, двоє з них госпіталізовані у відділення інтенсивної терапії у важкому стані. Знищено та пошкоджено щонайменше 20 автомобілів.

Повідомляється, що таким чином окупанти «відпрацювали» свій сценарій напередодні приїзду місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Пряма загроза життю цивільного населення росіян не зупиняє.

10:30 Нардеп-колаборант Олексій Ковальов загинув від вогнепального поранення у голову від пострілу власної рушниці, пише російське опозиційне видання ASTRA.

За інформацією журналістів, тіло з вогнепальним пораненням у голову незаконно призначеного окупаційною «владою» «заступника голови уряду Херсонської області з питань сільського господарства» виявили в його будинку, у місті Гола Пристань на провулку Торговому. Поруч лежала помпова рушниця «Моссберг», яка офіційно була зареєстрована на самого Олексія Ковальова. Він загинув дома. Хто саме стріляв – невідомо.

Також невідомі ножем поранили громадянську дружину Олексія Ковальова. 38-річну жінку госпіталізовано до ЦРЛ Голопристанського району Херсонської області. Є також інформація, що вона померла в реанімації.

10:13 Російські окупанти будують понтонний міст впритул до пошкодженого українськими ударами Антонівського мосту у Херсоні. Довжина зведеного мосту сягає понад 620 метрів.

27 серпня супутник Planet Labs зафіксував процес будівництва переправи. Перші ознаки будівництва були помічені на знімках за 19 серпня. Про наміри Росії побудувати понтонний міст біля пошкодженого Антонівського 23 серпня повідомляла британська розвідка.

09:29 У неділю, 28 серпня, в селищі Любомирівка Шевченківської громади внаслідок обстрілів загинула людина. В селі Котляреве тієї ж громади одна людина зазнала важких поранень.

Як повідомляють в Миколаївській ОВА, 28 серпня ворог обстрілював громаду об 11:00, 13:00 та 13:25.

Зруйновано та пошкоджено житлові будинки. У селі Шевченкове через обстріли зазнало руйнувань приватне домоволодіння та загорівся житловий будинок. Постраждалих немає.

Також вчора, 28 серпня, внаслідок ворожого обстрілу селища Первомайське Первомайської громади частково зруйновано житлові будинки. Постраждалих немає.

Крім того, вночі, 29 серпня були артилерійські обстріли села Котляреве. Влучання у два житлових будинки й господарські споруди. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Ввечері, 28 серпня, о 17:20 ворог завдавав удари по Очаківу. Влучання переважно по території аквазони. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишається Березнегуватська громада. Так, 28 серпня, близько 17:10 було обстріляне селище Березнегувате. Вранці, 29 серпня, близько 06:30 обстрілювали село Висунськ. Внаслідок обстрілів є пошкоджені житлові будинки. Інформація щодо постраждалих відсутня.

Протягом минулої доби були обстріли Широківської громади. Вночі, 29 серпня, близько 02:00 обстрілів зазнало село Червона Долина. Пошкоджені житлові будинки та сільгоспбудівлі в домогосподарствах. Також були обстріли за межами села Поляна. Постраждалих немає.

Вранці, 29 серпня, тривають обстріли Широківської громади. Інформація щодо пошкоджень і постраждалих уточнюється.

09:02 Місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила на Запорізьку АЕС. Експерти прибудуть на станцію через декілька днів, повідомив у Twitter голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

— Настав день, місія МАГАТЕ підтримки та допомоги ЗАЕС зараз у дорозі. Ми повинні захистити безпеку найбільшого ядерного об’єкта в Україні та Європі, — зазначив він.

Рафаель Гроссі наголосив, що пишається можливістю очолити експертів, які прибудуть на ЗАЕС пізніше цього тижня.

08:37 Кабмін планує удвічі збільшити компенсацію за прихисток переселенців, розповіла міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук під час візиту до Миколаєва 28 серпня.

Компенсацію від держави за програмою «Прихисток» для осіб, які розмістили переселенців, планують збільшити з 450 до 900 гривень.

Вона також зазначила, що за участю народних обранців було напрацьовано низку законодавчих ініціатив про допомогу Миколаївщині та іншим прифронтовим областям, де ведуться бойові дії. Їх планують розглянути найближчим часом.

08:10 Росіяни двічі протягом минулої доби намагався провести штурмові дії в напрямку Високопілля - Потьомкине. Успіху не мали та з втратами відійшли, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Мапа: DeepState

Разом з тим, ворожі гелікоптери та штурмова авіація тричі атакували наші позиції вздовж лінії зіткнення. Без втрат.

07:36 Авіація ЗСУ нанесла 8 ударів по опорних пунктах та скупченню ворожої живої сили, озброєння та техніки в районі Нововознесенського, Благодатівки, Новопетрівки, Любомирівки, Іванівки, Вавилового на Херсонщині.

Також, як повідомляють в ОК «Південь», ракетно-артилерійськими підрозділами відкореговано кількість окупантів на правому березі Дніпра — мінус 41.

Також знищено:

  • 2 безпілотних літальних апарати
  • танк Т-72, РСЗВ «Ураган»
  • зенітно-гарматний ракетний комплекс «Панцир-С1»
  • самохідну артилерійсько-мінометну установку «Нона-С»
  • станцію радіоелектронної боротьби,
  • 6 одиниць авто-бронетехніки.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Смотреть полную версию