• Пятница

    20 сентября, 2024

  • 15°
    Ясное небо

    Николаев

  • 20 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 15° Ясное небо

Оксана Янішевська

Оксана Янішевська

Заместитель председателя Николаевской облгосадминистрации 2014 - 2016 гг.

До Дня пам’яті та примирення

Час настав. До Дня пам’яті та примирення ми вирішили викласти у мережу наш короткометражний документальний фільм «Вихідний».

І зараз ми можемо обговорювати, порівнювати і оцінювати ті події, що відбувалися на головній площі Миколаєва 9-го травня 2017 року.

За два роки змінилася не тільки країна, змінилися світосприйняття і відчуття людей. Тоді нам вдалося передати дух протистояння світоглядів, поколінь, символів. Ми змогли на прикладі Миколаєва дуже символічно показати, що відбувалося в країні, в яку прийшла війна і розділила людей на табори: тих, хто вірить в Україну і тих, хто ностальгує за радянщиною. І здається, що нам вдалося, вдалося в такі важкі часи вибудувати нову українську ідентичність. 

Дякую команді: Світлана Іванченко, Максим Руденко, Сергій Ходченко, Тарас Черниш, Олександр Бурмицький, Артем Кобець, Петро Цимбал за роботу над фільмом.

І особлива подяка режисерці Жанні Максименко-Довгич за те, що побачила і відчула атмосферу і важливість такого матеріалу у потрібний момент.

Крім того, дуже приємно, що за два роки «Вихідний» оцінили не тільки в Україні, але і закордоном:  

1-е місце в міжнародному короткометражному конкурсі фестивалю Dream city 2018 (Rivne International film festival);

2-е місце в конкурсі короткометражних фільмів фестивалю DocuBaku 2018 (Азербайджан),  

дипломант фестивалю "Відкрита ніч" 2018 (Київ);

брав участь конкурсній програмі фестивалів DocuDays UA 2018, Одеському міжнародному кінофестивалі 2018 та фестивалі Східно-Європейського кіно BEAST 2018 в Порту, Португалія та Lisbon Film Preview 2019 (Лісабон, Португалія); 

у позаконкурсній програмі брав участь у фестивалях WizzArt 2018 (Львів), GogolFest 2018 (Маріуполь), GoEast 2019 (Вісбаден, Німеччина).