• понедельник

    7 октября, 2024

  • 18.1°
    Переменная облачность

    Николаев

  • 7 октября , 2024 октября

  • Николаев • 18.1° Переменная облачность

230-й день войны: в Украине ликвидируют последствия обстрела, ВСУ уничтожают россиян в Херсонской области

11 жовтня триває 230-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку противник посилив обстріли з танків та артилерії різних типів, повідомляє Генштаб.

Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Новокиївка, Правдине, Мирне, Тернові Поди, Любомирівка, Широке, Киселівка, Червона Долина, Благодатівка, Давидів Брід та Нова Кам’янка.

Поки російські терористи вчора обстрілювали цивільні об’єкти та енергетичну інфраструктуру, наші захисники продовжували нищити ворога на Херсонщині. Протягом дня ліквідували понад 170 окупантів, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:30 У вівторок, 11 жовтня, російські окупанти обстріляли кілька населених пунктів Запорізької області. Внаслідок атаки загинули семеро людей, є поранені, повідомляє заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко у Telegram.

За його словами, війська РФ за допомогою РСЗВ та артилерії обстріляли місто Оріхів та селище Степногірськ.

— Внаслідок жорстоких обстрілів загинуло семеро людей і ще стільки ж травмовано. Відповідні служби вже працюють над усуненням наслідків обстрілів, — розповів він.

20:45 Відбувся черговий обмін військовополоненими. Додому повернулося 32 українських захисника.

В рамках роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими з полону вдалося визволити 32 оборонця. Троє з них — офіцери, 28 осіб — солдати, один — матрос.

Звільнені з полону оборонці належать, зокрема, до 72, 24 та 58 окремих механізованих бригад, 26 окремої артилерійської бригади, 36 окремої бригади морської піхоти, 10 окремої гірсько-штурмової бригади, 109 окремого гірсько- штурмового батальйону.

Наймолодшому зі звільнених воїнів — 22 роки, найстаршому — 51 рік.

19:46 Президент України Володимир Зеленський закликав до симетричної відповіді на дії Росії на рівні всієї «Групи семи» та демократичного світу. Про це він сказав під час виступу на саміті країн G7.

— На рівні всієї «Групи семи» й усього нашого демократичного світу маємо відповідати симетрично: коли Росія атакує енергетичний сектор і енергетичну стабільність наших країн, треба заблокувати санкціями її енергетичний сектор, зламати стабільність російських доходів від торгівлі нафтою та газом, — сказав Володимир Зеленський.

— Потрібна жорстка цінова стеля для експорту нафти й газу з Росії – нуль прибутку для держави-терориста. Саме такі кроки можуть наблизити мир: вони спонукають державу-терориста задуматись про мир, про невигідність війни, — сказав Володимир Зеленський.

19:00 Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявив, що Іран не мав змоги самостійно виготовляти дрони-камікадзе «Шахід-136», які він постачає Росії, а та їх використовує для атак по Україні.

Як повідомив він в ефірі Радіо Свобода, ті компоненти, які вдалося оглянути українській стороні після збиття цих дронів, говорять про те, що вони мають стосунок до інших країн.

— Іранці самостійно ці речі (дрони-камікадзе, – прим.) збирати не могли. Там є певні компоненти певних країн. Ми зараз розбираємося, в який спосіб вони там опинилися і чому країна, яка була під санкціями, мала спроможність купувати ті речі, які 100 відсотків відносяться до військово-промислового комплексу, – розповів секретар РНБО в коментарі програмі Свобода Live.

18:22 Російські окупанти звели дві понтонні переправи в районі села Дар’ївка Херсонської області

Це підтверджує супутниковий знімок Planet Labs за 11 жовтня, якй опублікували «Схеми». Поруч зі зруйнованим раніше силами ЗСУ Дар’ївським мостом супутник зафіксував дві понтонні переправи, які окупанти використовують для перетину річки Інгулець. Одна з цих переправ знаходиться впритул до Дар’ївського мосту, а інша – на відстані у понад сотню метрів.

Остання, схоже, зведена окупантами на заміну тій, що була раніше і яку також знищили ЗСУ ракетними ударами, ще 5 вересня. 

Експлуатація самого Дар’ївського мосту була «зупинена» Збройними силами України ще раніше – 26 серпня, про що повідомляли в оперативному командуванні «Південь».

18:14 Під час масованої ракетної атаки у першій половині дня, ворог випустив по півдню України 16 крилатих ракет, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Зокрема, три «Калібри» і 13 модифікованих Х-55, а також спрямував два дрони-камікадзе по об'єктах критичної інфраструктури.

Нашою авіацією та підрозділами ракетно-артилерійських військ за цей час також виконано 190 вогневих завдань: нанесено удари по пункту розгортання ЗРК «Бук-М2» в Херсонському районі та по зосередженню озброєння та техніки в Миколаївському.

17:41 Росія замовила в Ірану 2400 безпілотників-камікадзе Shahed, повідомив президент України Володимир Зеленський з посиланням на військову розвідку. 

— Я дякую усім, хто допоміг нам вже зараз забезпечити нашу систему ППО, що дозволяє знешкоджувати частину російських ракет і безпілотників. Але! Одних тільки шахідів Росія замовила в Ірані 2400 — за даними нашої розвідки, – сказав він, виступаючи на саміті Великої сімки по відеозвʼязку у вівторок, 11 жовтня.

16:51 У Миколаєві запрацював чат-бот Mykolaiv Help, який допомагає мешканцям та гостям міста знайти корисну інформацію щодо гуманітарної допомоги, усунути аварійну ситуацію чи вирішити іншу проблему. Щоб надіслати звернення достатньо зайти зі смартфону у Telegram або Viber та відповісти на прості питання.

Про це повідомляє пресслужба «Агенції розвитку Миколаєва».

— Ми звикли до того, що більшість комунікацій ведеться в смартфоні. Міський чат-бот не є виключенням. Після авторизації користувача в сервісі усі заявки про допомогу зводитимуться в єдину систему міського колцентра і не залишаться непоміченими. Крім того, користувач може бачити статус свого звернення. Це не лише зручно, а ще й економить наш час на дзвінки та написання листів, — розповів Євген Гомонюк, комунікаційний менеджер проекту.

16:36 У Києві сьогодні, 11 жовтня, не застосовують аварійні відключення електроенергії, оскільки ситуація з електропостачанням стабілізована. Однак вони можливі в наступні дні.

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

— У разі потреби для балансування енергосистеми за розпорядженням головного диспетчера державної енергокомпанії НЕК «Укренерго» графік аварійних відключень буде застосований, — зазначили в прес-службі.

16:24 У Києві сьогодні, 11 жовтня, не застосовують аварійні відключення електроенергії, оскільки ситуація з електропостачанням стабілізована. Однак вони можливі в наступні дні.

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

— У разі потреби для балансування енергосистеми за розпорядженням головного диспетчера державної енергокомпанії НЕК «Укренерго» графік аварійних відключень буде застосований, — зазначили в прес-службі.

16:05 У Миколаєві відкрили чергову точку видачі очищеної води. Облаштували її на базі ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

Про це повідомляє Миколаївська міська рада. 

Пункт видачі води має зручний автомат, який є утепленим і безперебійно може працювати в мінусову температуру.

Встановлення модульної станції зворотного осмосу потужністю 1 тонна на годину стало можливим завдяки підтримці міжнародних партнерів. 

15:49 Команда народного депутата України, представника Координайційного штабу з питань поводження з військовополоненими Ігоря Копитіна розробила спеціальний чат-бот у месенджері Телеграм для сбору інформації про тих, хто потрапив до російського полону.

Про це повідомив сам Ігор Копитін.

— Як представник Координайційного штабу з питань поводження з військовополоненими, знаю, що велика частина роботи Штабу  — прийом та опрацювання інформації від родин українських військових, що потрапили у полон. Тому ми зробили чат-бот у телеграмі, який дозволить нам швидше збирати та обробляти всю важливу інформацію, потрібну для формування списків тих, хто потрапив у полон, їх пошуку та підготовки процедур обміну, — пояснив він.

15:38 В Україну повернули ще 37 дітей, яких наприкінці серпня окупанти примусово вивезли на територію Росії.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

— Додому повернулися ще 37 депортованих окупантами дітей. Наприкінці серпня малих примусово вивезли з Харківської області до російського смт Кабардинка (біля Геленджика), незважаючи на те, що всі мають батьків, — розповіли у відомстві.

15:04 Служба безпеки України закликає українців не знімати та не поширювати відео ворожих «прильотів».

Про це повідомляє пресслужба СБУ в соцмережах.

— Ваш «невинний» запис може бути використаний не тільки російськими пропагандистами, а й російськими військовими – які, побачивши наслідки своїх ударів, можуть завдати їх повторно і точніше. Саме так сталося із цим чоловіком, який поділився з друзями власним відео атаки дронів-камікадзе, де було чітко видно масштаби ураження об’єкта критичної інфраструктури, – йдеться у повідомленні. 

15:03 Станом на 13:30 11 жовтня російська армія завдала два масовані ракетні удари по містах та об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України. Загалом противник здійснив 28 пусків крилатих ракет, силами ППО знищено 33 повітряні цілі, включаючи безпілотники.

Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

— Противник застосував високоточну зброю – крилаті ракети повітряного базування типу Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95мс, крилаті ракети морського базування типу «Калібр», іранські БпЛА-камікадзе «Shahed-136», — йдеться у повідомленні.

14:51 Сили оборони України продовжують звільняти окуповані території на південному напрямку. Розвиток ситуації перебуває під українським контролем.

Про це в ефірі телемарафону повідомила спікер Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

— Ми продовжуємо повертати території, ми продовжуємо відтісняти ворога на Херсонщині. Він уже змінює свої рубежі оборони на глибші, – сказала Наталя Гуменюк.

14:37 Російські війська повторно атакували Ладижинську теплову електростанцію (ТЕС) у Вінницькій області. Внаслідок удару є постраждалі.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці підприємства.

Повідомляється, що удар прийшовся на той момент, коли на станції працювали рятувальники.

— Є постраждалі. За попередньою інформацією, 6 осіб. Постраждалим було оперативно надано медичну допомогу, вони доставлені до лікарні. Серед поранених працівників компанії немає, — йдеться у повідомленні.

14:20 Сьогодні, 11 жовтня, починаючи з ранку силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» знищено над Миколаївщиною 8 крилатих ракет типу «Калібр», Х-101 та безпілотник оперативно-тактичного рівня, над Одещиною - 5 крилатих ракет.

Загалом збито 13 ракет, повідомляє командування.

14:09 До Білорусі надходять іранські дрони-камікадзе Shahed-136, які в російській армії перейменовані на «Герань-2». Станом на 10 жовтня на територію країни завезли 32 таких безпілотники, до 14 жовтня планують завезти ще 8.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Також Білорусь надає окупаційній армії матеріально-технічні засоби та боєприпаси зі своїх складів. Зокрема, на залізничну станцію «Кіровська» в Криму прибув залізничний ешелон із боєприпасами.

13:52 Наступного року Україна потребуватиме щонайменше 38 мільярдів доларів зовнішнього фінансування.

Про це повідомив глава Національного банку Андрій Пишний.

— Наступний рік буде непростим. 38 мільярдів доларів — загальна потреба у фінансуванні. Його залучення — це спільна справа для всіх урядових організацій, над якою ми будемо працювати, – зазначив він.

13:37 Народний депутат Ігор Копитін та начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирил Буданов обговорили відкриття філії Координаційного центру поводження з військовополоненими у Миколаєві.

Про це Ігор Копитін повідомив у своєму Телеграм-каналі.

Народний депутат від партії «Слуга Народу» Ігор Копитін є представником Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими і допомагає повернути наших захисників додому. На зустрічі з начальником Головного управління розвідки Кирилом Будановим вони обговорили відкриття філії Координаційного центру поводження з військовополоненими у Миколаєві.

— Це дозволить працювати оперативніше, бути у більш тісному контакті з родинами наших військовополонених та пришвидшувати вирішення питань з обміну, – пояснив деталі Ігор Копитін. 

13:24 В Україні за березень-вересень 2022 року інфляція становить 18,3%.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

«Споживчі ціни у вересні 2022 р. зросли на 1,9% порівняно з серпнем. В річному вимірі інфляція прискорилась з 23,8% до 24,6%. В вересні 2021 р. була зафіксована інфляція у 1,2%. За 7 місяців війни (за березень-вересень) інфляція становила 18,3%», - йдеться в повідомленні.

13:10 Телеграм-канал «Миколаївський Ванек» за менш ніж п'ять годин забрав 5 мільйонів 600 тисяч гривень на пікапи та вантажівки для українських захисників на південному фронті.

Цей збір було оголошено за проханням генерал-майора Дмитра Марченко, який з перших днів повномасштабного вторгнення РФ керував обороною Миколаєва.

На шість пікапів було зібрано 1 мільйон 398 тисяч гривень, решта – на вантажівки для бійців 406-ї окремої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова та 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

12:59 У Києві з 11 жовтня вводяться графіки почергового електропостачання. Очікується, що тривалість відключень не буде перевищувати 4 годин.

Про це повідомляє Київенерго.

У компанії звертаються до клієнтів з проханням не вмикати потужні електроприлади (пральні машини, бойлери, кондиціонери, електрочайники тощо) під час вечірнього піка споживання з 17:00 до 22:00.

«В разі необхідності - вмикайте їх в нічні години, коли споживання значно знизиться», - йдеться в повідомленні.

12:21 У Києві та Київській області споживачі скоротили витрати електроенергії на 26,5 відсотків у вечірні години порівняно зі звичайним осіннім днем, заявила національна компанія «Укренерго» увечері 10 жовтня.

«Загальна потужність електроприладів, які споживачі добровільно (понад величину примусового обмеження) не вмикали в цей період, дорівнює потужності більше 93 тисяч електрочайників або 46 тисяч пральних машин. Це допомогло не перевантажувати працюючі електромережі та дозволило диспетчерському центру «Укренерго» збалансувати енергосистему в найкритичніший момент доби», – повідомила пресслужба компанії.

12:04 Сполучені Штати вважають, що Росія планувала масовані авіаудари по Україні ще до вибуху на Кримському мосту.

Про це в коментарі CNN заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

— Найімовірніше, це було те, що вони планували протягом досить тривалого часу. Це не означає, що вибух на Кримському мосту міг прискорити деякі з їхніх планів, – сказав Джон Кірбі.

За його словами, атаки такого масштабу не могли бути сплановані за кілька днів.

Кірбі також не зміг сказати, чи остаточно Путін перейшов від стратегії програшної війни на полі бою до кампанії з підриву морального духу цивільного населення і завдання руйнівної шкоди українським містам та інфраструктурі.

12:00 Виснажують населення і вираховують локацію ППО, — голова Миколаївської ОВА про тривалу ракетну загрозу по Україні

— Радіти зарано, зараз великий відсоток ракет збивають наші ЗСУ. Але є кілька варіантів: росіяни тримають у підвалах населення спеціально і випускають партіями ракети, щоб тривога була довго, щоб морально виснажити. Інший варіант - вони вираховують нашу ППО, літають, щоб врадити масово. Це ми теж розуміємо. Ну і третій (варіант, - прим.) — вони просто нелогічні ідіоти, що теж, скоріше за все, вірогідний варіант розвитку подій, - сказав Віталій Кім.

11:50 Окупанти продовжують перекидати на територію Білорусі дрони-камікадзе «Shahed-136», повідомляє Головне управління розвідки МО України.

До Білорусі надходять іранські дрони-камікадзе «Shahed-136» (в армії рф перейменовані на «Герань-2»). Станом на 10 жовтня на територію країни було завезено 32 зазначених БПЛА, до 14 жовтня планується завезти ще 8.

Також Білорусь надає окупаційній армії матеріально-технічні засоби і боєприпаси зі своїх складів. Зокрема, на залізничну станцію «кіровська» в Криму прибув залізничний ешелон з боєприпасами – 12 вагонів/492 тони, який був відправлений з 43 арсеналу зберігання ракет та боєприпасів зс білорусі (ДОБРУШ, Гомельська область).

Найближчим часом заплановано переміщення 13 ешелонів з озброєнням та військовою технікою (219 платформ), боєприпасами (28 вагонів) та військово-технічним майном з арсеналів та баз зберігання зс Білорусі.

11:33 Мер Дніпра Борис Філатов повідомив, що у місті менше ніж за добу відремонтували дорогу, куди влучила російська ракета.

11:08 Повітряні сили України знищили 4 ворожі крилаті ракети Х-101 (Х-555) на півдні

«Ворог продовжує атакувати Україну високоточною зброєю.

Близько 7 ранку 11 жовтня з району Каспійського моря працює стратегічна авіація окупантів – ракетоносці Ту-95 та Ту-160. По території України було випущено ракети типу Х-101/Х-555», - йдеться у повідомленні.

Близько 9.00 чотири ракети знищено силами та засобами повітряного командування «Південь».

До бойової роботи по крилатих ракетах задіяно авіацію, зенітні ракетні війська, а також мобільні вогневі групи Повітряних Сил ЗС України.

10:41 Міська влада Вознесенська на Миколаївщині повідомляє про ворожу ракету у напрямку міста.

10:28 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляє про черговий запуск ракет

«Схоже, новий командир російської армії переграв в дитинстві в red alert. Краще б книжки читав», — зазначив Кім.

10:08 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що в регіоні спрацювали засоби протиповітряної оборони.

«З попереднього пуску ППО ЗСУ відпрацювало на п'ятірку (Одеська/Миколаївська)», — написав Кім.

10:00 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.10.

09:45 422 дитини загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні, повідомляє Офіс Генпрокурора

Станом на ранок 11 жовтня 2022 року більше ніж 1227 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 422 дитини загинуло та понад 805 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 407, Харківській - 252, Київській - 116, Миколаївській - 76, Чернігівській - 68, Луганській - 64, Запорізькій - 68, Херсонській - 57, Дніпропетровській - 30.

10 жовтня внаслідок обстрілу окупантами м. Слов’янська Донецької області травмовано 12-річного хлопчика. 

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2614 закладів освіти. З них 313 зруйновано повністю.

09:15 У понеділок, 11 жовтня, орієнтовно з 10:00 до 10:40 росіяни обстрілювали села Широківської громади.

Внаслідок ударів загинула одна жінка, три житлові будинки зазнали пошкоджень, повідомили в Миколаївській ОВА.

Близько 16:00, 10 жовтня, та о 04:30, 11 жовтня, обстріли лунали за межами населеного пункту. Влучання у сільськогосподарські угіддя. Постраждалих немає.

Також двічі за день, 10 жовтня, ворог вдарив «Градом» та важкою артилерією по Куцурубській громаді з території Кінбурнської коси. Влучання по відкритих територіях та полях. Постраждалих немає.

08:50 На світанку 11 жовтня над Миколаївською областю Сили оборони збили 5 російських дронів-камікадзе іранського виробництва «Shahed-136», повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

Ще три безпілотники було збито над Одещиною.

08:20 Вранці 11 жовтня була здійснена атака на Ладижинську ТЕС двома дронами-камікадзе «Shahed-136», повідомив Сергій Борзов, голова Вінницької ОВА.

07:45 Нашою авіацією нанесено 4 удари по противнику, в тому числі по його системах ППО. Поблизу Дудчан і Червоного, на Бериславщині нашими підрозділами протиповітряної оборони збито 2 безпілотних шпигуни «Орлан-10» та російський штурмовик Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії виконали 205 вогневих завдань.

Відомі на даний час втрати ворога дорівнюють:

  • 174 окупанти
  • 2 гаубиці «Мста-Б»
  • 12 одиниць авто-бронетехніки
  • 2 танки
  • 2 міномети
  • 2 склади боєкомплекту.

Пошкоджено 5 одиниць броньованої техніки та крупнокаліберну гармата «Гіацинт-Б».

Читайте также: