Проблема відновлення: як живуть миколаївці, домівки яких зруйнувала Росія

За два роки великої війни Росія зруйнувала у Миколаєві чимало житлових будинків. Теплі і затишні оселі містян перетворилися на холодну купу бетону. Вже сьогодні постало питання демонтажу та відновлення зруйнованих обстрілами квартир. Однак цей процес виявився дещо довшим та складнішим, ніж очікувалося. Яскравим прикладом цього стали чотири будинки, в які влучила ворожа ракета: Адміральська 32, Крилова 54, Погранична, 43 та Заводська, 35.

Чим відрізняються ці ситуації, чому мешканці відмовляються від демонтажу та що відбуватиметься з будинками далі — читайте у матеріалі «НикВести»

ПАНЕЛЬНІ БУДИНКИ НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ВІДНОВЛЕННЮ?

Одним з будинків, що потребує відновлення стала багатоповерхівка на Крилова, 54.  Ворожий удар там стався у вересні 2022 року, а за рік постало питання відновлення будинку. Для цього Департамент житлово-комунального господарства міської ради замовив технічну експертизу пошкодженої будівлі, висновок якої сьомий під'їзд багатоповерхівки треба демонтувати.

З такою позицією не погодились жителі дому, тому відмовилися надавати свою згоду на демонтаж та замовили власне технічне обстеження. Наразі миколаївці тільки очікують на її результати. «Більшість квартир вціліли», каже мешканка будинку на Крилова, 54, Людмила Осіпішина. 

«Висновок про демонтаж сьомого під’їзду і ремонт шостого не підтверджений розрахунками. Більшість квартир вціліли, вони у нормальному стані. Крім того, обидва під’їзди — це один суцільний блок зі спільним фундаментом. Один від одного вони відділяються лише міжкімнатними стінами. У нас навіть балкони спільні. Як можна розібрати один під’їзд, не пошкодивши інший?», — пояснила «Укрінформу» представниця ініціативної групи зі збереження будинку Людмила Осіпішина.

Директор ДЖКГ Миколаєва Дмитро Бездольний

Однак враження, що будинок вцілів, лише поверхневе, запевняє директор Департаменту ЖКГ Дмитро Бездольний: «Якщо дивитися на нього ззовні, то видно руйнування тільки верхніх поверхів. Всередині там по одному зі стояків — обвал перекриття до п'ятого чи четвертого поверху. Тобто голі стіни і далі провал. Його зовнішній стан не такий хороший, як може здаватися». 

Проте, каже він, якщо експертиза буде якісною і покаже, що будинок підлягає відновленню, то єдине, що зможе зробити департамент — замовити проєкт на відновлення будинку і пропонувати донорам реалізувати його.

«Але вартість реалізації буде дуже недешева. Багато хто, не розуміючи тонкощів, каже, що відновити дешевше ніж будувати. Це не так. Тому що для того, щоб відновити, треба спочатку розібрати і потім вже побудувати», — додав Дмитро Бездольний

Однак відновлення багатоповерхівки на Крилова, 54 ускладнюється тим, що це панельний будинок, каже Дмитро Бездольний: «Панельні будинки по Україні не відновлюються. Там навіть було на законодавчому рівні прийнято, що забороняло це». 

До цього президент України Володимир Зеленський пропонував розглянути можливість прибрати по всій країні панельні будинки під час післявоєнного відновлення України.

«Якщо вже так сталося і в нас війна, то чи не варто розглянути можливість прибрати по всій країні панельні будинки, особливо на зруйнованих територіях?», — сказав Володимир Зеленський.

Водночас Верховна Рада навіть прийняла у першому читанні законопроєкт  №6458 «Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Саме згідно нього панельні будинки підлягають демонтажу. Однак, пояснюють ініціатори законопроєкту, перед цим жителі мають отримати нове житло.

«Знесенню багатоквартирних будинків передує надання квартири в іншому багатоквартирному будинку у разі отримання забудовником згоди на відселення. В іншому випадку надається інша рівноцінна квартира в майбутньому будинку, а на час будівництва відселення до маневрового житлового фонду», — пояснюють ініціатори законопроєкту.

Саме тому жителі панельного будинку Крилова, 54 наразі мають можливість отримати житлові сертифікати, згідно постанови №600 про порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна. 

«Вже зараз люди можуть отримувати компенсацію. Кількість звернень людей по зруйнованим будинком постійно зростає. Якщо місяць тому було 70 звернень, то на сьогодні їх вже 120. Більше того, по Миколаєву вже є прийняті рішення про видачу сертифікатів», — каже заступник директора Департаменту ЖКГ Ігор Набатов

ШАНС НА ВІДНОВЛЕННЯ ДЛЯ ПОГРАНИЧНОЇ

Відмовились надавати свою згоду на демонтаж й жителі будинку на Пограничній, 43, де зруйновано два під'їзди. «Більша частина будинку вціліла, а департамент ЖКГ вводить в оману основну масу жителів, тиснучи на їх рішення про демонтаж», кажуть мешканці будинку. 

«Людей ввели в оману. Департамент провів підміну понять. На підставі рішень виконкому Миколаєва було вказано, що у 3 та 4 підʼїздах необхідно зняти аварійні конструкції, розібрати зруйновані квартири за відповідними номерами і прибрати третій та п'ятий поверхи. Ми писали звернення в кінці травня на ім'я мера з проханням відновити будинок, бо більша частина його ціла. З 36 квартир, що не придатні для проживання, 23 квартирі цілі. Якщо під час перших зустрічей з ДЖКГ було тільки озвучено про сертифікати, то потім почали тиснути, і люди деякі замислились, і сказали, що краще взяти сертифікати. До цього майже 5 власників були категорично не згодні на сертифікати. Це виходить, що в той час, як в такій тяжкій ситуації ми потребуємо житло, вони ставлять на будинку хрест і пускають людей жебракувати? Їм що треба, розібрати дім, щоб фундамент побачити? А спутитись в підвал не можна для цього, по цоколю подивитись? Жодне перекриття в нас над підвалом не тріснуло. Їм просто потрібен дешевий будівельний матеріал. Цілі плити і блоки можна ж розпилити. Керівництво міста мало мінімізувати ту трагедію, яка сталась, піти людям на зустріч у питанні відновлення, а не заманювати їх сертифікатами і зіштовхувати людей одного проти іншого», — розповідає мешканка будинку Тетяна Гончарова.

Без згоди мешканців демонтувати під'їзди неможливо, каже заступник директора Ігор Набатов: «Якщо у нас є хоча б одна відмова, то ми не маємо права чіпати будинок. Наприклад, верхній поверх — відмова. Квартира ж не буде висіти у повітрі».

Фото: Миколаївська міська рада

Саме через це ситуацію також збираються вирішити шляхом видачі миколаївцям житлових сертифікатів. Відповідне рішення прийматиме комісія міської ради з розгляду питань щодо надання компенсації за зруйноване майно, каже він. 

«Процедура така: спочатку подали заяву, її задовольнили, отримали житловий сертифікат, після цього анулювали право власності на попередній об'єкт нерухомості і реалізували своє право на отримання об'єкта нерухомості у рамках житлового сертифікату. Відтак кількість власників (квартир у зруйнованих будинках, — прим.) поступово зменшується. Відповідно ми повинні отримати згоду (на демонтаж, — прим.) власників, а якщо їх у якийсь момент стало нуль, то тоді й власників як таких немає і ми спокійно реалізуємо свої повноваження», — повідомив Ігор Набатов.

Водночас директор Департамента ЖКГ Дмитро Бездольний не бачить перепон для отримання житлового сертифікату мешканцями зруйнованих квартир будинку на Пограничній: «Вже є техзвіт, який говорить, що він непридатний для проживання і підлягає демонтажу. Цього достатньо». 

Однак ситуація з будинком на Пограничній, 43 все ж дещо відрізняється від Крилова, 54. Насамперед «тут є варіації, тому що будинок цегляний», каже Ігор Бездольний. А отже — відновити будинок можливо, однак напевно це стане зрозумілим після того, як зруйновані частини демонтують, а після виконають додаткове обстеження фундаменту будівлі. Це допоможе зрозуміти, чи дозволяє стан фундаменту зводити на його основі нові квартири, пояснює Дмитро Бездольний. 

«Кінцева крапка буде поставлена після демонтажу. На даний час гарантувати відновлення ми не можемо», — уточнив він і додав, що у разі позитивної відповіді — надалі вже можна говорити про розробку проєкту з відновлення будинку та виконання відповідних робіт. 

ВИСНОВОК ЕКСПЕРТА: БУДИНОК НА АДМІРАЛЬСЬКІЙ МОЖНА ВІДНОВИТИ

Ще одна будівля, яку донедавна планували знести, став житловий будинок у центрі Миколаєва — по Адміральській, 32. Російська ракета влучила туди в ніч проти 20 липня 2023 року. Вже наступного дня заступник міського голови Анатолій Петров заявив, що 70% будинку неможливо реконструювати і триповерхову будівлю планують повністю знести.

Однак водночас він пояснив, що у подальшому будинок все ж буде відбудовано — для цього залучать кошти зі співпраці з міжнародними донорами, а також державного та місцевого бюджетів.

«Першочергова візуальна оцінка була такою, що однозначно половину будинку треба демонтувати. Ви там були і напевно бачили, що там окрім шматочка стіни від однієї частини нічого не залишилось. Окрім цього, оскільки будівля стара — перекриття там дерев'яні і усе разом не завалилося тільки з тієї причини, що квартири були двоповерхові і деякі з мешканців укріплювали собі перекриття залізними балками», — пояснив директор Департаменту ЖКГ Дмитро Бездольний.

Однак мешканці будинку не погодилися з такою оцінкою міської влади і вирішили замовити власну експертизу. «Висновок експерта — будинок можна відновити», повідомив заступник директора Ігор Набатов. 

«Це пошкодження другої категорії: від 41% до 80%, що відповідає дійсності. Єдине — технічно змовчали стосовно того під'їзду, який зруйнований. Але фраза «капітальний ремонт» передбачає, що треба відновити зокрема й цей під'їзд», — пояснив Ігор Набатов

Мешканці будинку припускають — на відбудову будинку знадобиться до 2 років часу. Наразі дім мають законсервувати, встановивши перед цим над зруйнованими другим та третім підʼїздами тимчасовий дах.

«Дім можна відновити. Наразі нам ДЖКГ майже всюди зашило вікна, грубо кажучи, усі дірки. Його треба зараз законсервувати, для цього треба встановити тимчасовий дах над другим і третім блоком, перший вцілів. Ми вже домовились, що наступного тижня має прийти підрядник, встановити дах. Потім йде процедура пошуку проектанта, це вже від фінансів залежатиме, договір з проектантом на відновлення, і вже потім після отримання проекту та кошторису, виконком має затвердити його і прийняти рішення про фінансування. Перший під'їзд, який був зруйнований, будуть відновлювати з нуля. Це займе десь до двох років. Я спілкувався з ДЖКГ, ми з ними все погоджували, процес від них активно триває, працюємо в тісному контакті», — розповів житель дому Віктор Загоруй.

Роботи з консервації обʼєкта збираються виконати до кінця цього року, запевняє Ігор Набатов. 

З проханням встановити над зруйнованим будинком покрівлю мешканці звернулись ще два місяці тому. Вони попросили зробити це на період холодів, щоб не допустити повного руйнування будівлі.

«Зараз йде осінньо-зимовий період, буде дощ, сніг, мороз. Будинок може зруйнуватись ще більше. Ми написали звернення з приводу того, аби нам допомогли закрити дах, лише це питання. Ми ж не просимо відновити будинок, ми просимо зробити дах — 480 квадратних метрів на два під'їзди. Ви ж знаєте, які у нас зими, це найстрашніше для відкритої перекладки, до того ж, під температурним впливом це небезпечно. Дім зруйнується, якщо не буде даху. Хоча б тимчасовий, хоча б плівкою накрити», — повідомив Віктор Загоруй.

Надалі Департамент ЖКГ має намір вирішити питання відновлення будинку наступного року — розробити проєкт та знайти фінансування, каже директор Дмитро Бездольний: «За наявності фінансової можливості ми можемо замовити проєктування. Є запит від державного агентства розвитку, від іноземних донорів стосовно міських проєктів, які не можуть реалізувати. Що може від себе зробити місто? Замовити проєкт і намагатися «продати» його агентству розвитку держави або донорам для подальшої реалізації». 

ДЕМОНТАЖ ПІД НУЛЬ

Наразі у місті триває демонтаж зруйнованого росіянами будинку на Заводській, 35. Удар по території житлового сектору стався в квітні 2022 року. Тоді через атаку та потужність вибухової хвилі було пошкоджено три будинки навколо: за адресами 35/1, 35/3, 35/5. Через страх залишитись ні з чим тривалий час деякі мешканці не давали згоду на знос, однак на початку жовтня відбулося загальне зібрання, на якому жителі отримали останній підпис на дозвіл демонтувати будинки

Попри це рішення, деякі жителі продовжували лишатись в квартирах до моменту повного відключення комунальних послуг, розповідають батьки мешканця будинку Павла: «За рік до війни наш син купив квартиру в цьому домі. До останніх днів він перебував тут, допоки в будинку не відключили світло, тоді він орендував собі інше житло. Під час прильоту він був в будинку, прийшов тоді з роботи, відпочивав, спав. Зараз ніхто тут вже давно не живе, окрім безхатченків. Тут взагалі така краса була, люди собі жили життя. Була така тиша, рідко, коли шумів потяг. Дуже гарно було. Будинок хоча і був старий, але йому тут дуже подобалось жити».

Через деякий час після прильоту навколо дому і в середині кожної квартири з'явилися розкидані речі місцевих: одяг, фотографії, предмети побуту. Територія заросла травою і амброзією. Батьки Павла розповіли, що після події ніхто не охороняв будинок, тому майно з кожної квартири було розкрадено, а в самій будівлі поселились безпритульні.

Наразі там вже тривають роботи з демонтажу будівель: там працює техніка підрядної організації, яка збирає відходи руйнації і потім доставляє їх у спеціально відведене для цього місце на міському полігоні. 

«Там триває повний демонтаж. Люди отримуватимуть компенсаційні сертифікати. Відновлення там не планується. Це той район, де неодноразово були скарги від мешканців, що заважає розташований поряд термінал, шум. Тому люди просто купуватимуть собі житло в інших місцях», — пояснив директор Департаменті ЖКГ Дмитро Бездольний

У цьому матеріалі ми узагальнили досвід боротьби жителів за відновлення низки багатоквартирних будинків у Миколаєві, які були зруйновані обстрілами з боку російських військ, зокрема:

  1. 7- й підʼїзд багатоповерхівки по вулиці Крилова, 54, який був пошкоджений 30 вересня 2022 року. Його планують або демонтувати, як це пропонує влада, або відновити, як хочуть деякі мешканці, які вже замовили відповідну експертизу;
  2. п’ятиповерхівка по вулиці Пограничній, 43, яка була пошкоджена 13 жовтня 2022 року. Тут влада пропонує демонтувати 3 та 4 під'їзди, а жителям видати сертифікати на нове житло, однак це також викликає спротив у деяких з них;
  3. триповерхівка по вулиці Адміральській, 32, яка була пошкоджена 20 липня 2023 року. Щодо цього будинку місцеві мешканці вже отримали незалежну експертизу, яка дозволяє відновити будинок без повного демонтажу;
  4. три триповерхівки по вулиці Заводській, 35, які будуть повністю демонтовані, а жителі отримають сертифікати.

Як бачимо, наразі у Миколаєві не існує єдиного підходу щодо поводження зі зруйнованими або пошкодженими житловими будівлями, і кожний випадок може бути унікальним: іноді влада наполягає на демонтажі та компенсації жителям з боку уряду, але мешканці мають можливість виступити проти цього, щоправда, замовивши незалежну експертизу власним коштом.

Аліса Мелік-Адамян, Юлія Бойченко, «НикВести»

Дивитись повну версію