У Миколаєві демонтують три житлові будинки біля порту, що постраждали від російських обстрілів

15:50, 18 жовтня, 2023

В Миколаєві триває підготовка до демонтажу постраждалих внаслідок російських атак багатоквартирних будинків на вулиці Заводській, 35. Жителі забирають звідти останні речі, а в самих будівлях не живе вже ніхто, крім безпритульних.

Про це йдеться в репортажі «НикВести».

Удар по території житлового сектору стався в квітні 2022 року. Тоді через атаку та потужність вибухової хвилі було пошкоджено всі три будинки навколо. 

Проте, не дивлячись на це, деякі жителі дому продовжували лишатись в квартирах до моменту повного відключення комунальних послуг, розповідають батьки місцевого жителя Павла, з якими «НикВести» вдалось поспілкуватись.

— За рік до війни наш син купив квартиру в цьому домі. До останніх днів він перебував тут, допоки в будинку не відключили світло, тоді він орендував собі інше житло. Під час прильоту він був в будинку, прийшов тоді з роботи, відпочивав, спав. Ніхто тут вже давно не живе, окрім безхатченків. Тут взагалі така краса була, люди собі жили життя. Була така тиша, рідко, коли шумів потяг. Дуже гарно було. Будинок хоча і був старий, але йому тут дуже подобалось жити, — розповідає чоловік.

Зараз навколо дому і в середині кожної квартири розкидані речі місцевих: одяг, фотографії, предмети побуту. Територія заросла травою і амброзією. Батьки Павла стверджують, що після події ніхто не охороняв будинок, тому майно з кожної квартири було розкрадено, а в самій будівлі поселились безпритульні.

— Ви бачите стан цього дому? Виламано кожні двері, а там, де їх виламати не вдавалось, бо вони просто непробивні, розбивали вікна, решітки, і лізли в середину. Ми ще хоч щось встигли приїхати забрати, а у людей бідних тут взагалі все винесли, — розповідає мати Павла Олена.

У травні міськрада Миколаєва затвердила перелік будинків, пошкоджених внаслідок російських ударів, які підлягають повному та частковому демонтажу. Серед них три будинки на Заводській, 35. Проте через страх залишитись ні з чим тривалий час деякі мешканці не давали згоду на знос.

— Син розповідав, що два тижні тому було зібрання мешканців, вони вирішували питання по документам. Потрібна була згода останньої людини, її знайшли, і вона дала свій підпис на демонтаж. В Київ зараз передані всі документи, будемо чекати. Звідти вже приїжджала комісія, — розповідають вони.

Про те, що мешканцям, які втратили своє житло, обіцяє в якості компенсації влада, точно ніхто не знає. Але обов'язковою умовою відшкодування було зняття з місця проживання.

— Не знаю, що нам мають дати. Тут була умова: виписатись звідти. А тільки потім їх оформляють на компенсацію. Дуже багато сварились, казали, що їх надурять, але наче всі дали згоду. Компенсацію нам пропонують, але там пов'язано з квадратурою, по співвідношенню… Не знаю, як це відбувається, — розповіли батьки Павла.

На питання про те, що на їх думку після демонтажу може з'явитися на місці будинку, вони припустили, що територію міг би забрати порт або створення прихистку для постраждалих від війни миколаївців.

Нагадаємо, новим рішенням від 11 жовтня до переліку на демонтаж додано ще два об’єкти.

Раніше повідомлялося, що Миколаївська міська рада розробляє механізм, який дозволить зносити пошкоджені від ворожих ударів будинки за «мовчазною згодою» співвласників.

15:50, 18 жовтня, 2023
View full version