«Укроборонпром» хоче, щоб колишній крейсер «Україна» став «туристично привабливим для регіону»

У понеділок, 19 квітня, у Миколаєві генеральний директор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв заявив, що «активно спілкується» з головою Миколаївської облдержадміністрації та облрадою щодо переробки колишнього крейсера «Україна» в плавучий музей.

Інформація прозвучала в ході брифінгу на території заводу ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект», передають НикВести.

Як відомо, перед цим необхідно провести демілітаризацію корабля.

— Було доручення президента України Володимира Зеленського, зараз Міноборони відпрацьовує на рівні уряду проект рішення щодо подальшої долі цього виробу. Наразі активно спілкуємося з головою обласної державної адміністрації, з облрадою, щоб цей об'єкт став туристично привабливим для регіону, щоб Миколаївський суднобудівний завод став успішним індустріальним парком, – сказав Юрій Гусєв.

Після цього прозвучало, що остаточне рішення щодо крейсера ухвалить Кабмін.

Раніше державний концерн «Укроборонпром» виділив фінансування на утримання ракетного крейсера "Україна", який міститься на «Миколаївському суднобудівному заводі».

Довідка : Ракетний крейсер «Україна» (раніше – «Адмірал Флота Лобов») – радянський та український військовий ракетний крейсер, четвертий корабель проекту 1164 «Атлант», входить до складу Військово-морських сил України. Побудований на Миколаївському суднобудівному заводі в Миколаєві (Завод імені 61 комунара, - прим.). Даний тип кораблів розроблявся в 70-х роках XX століття для знищення авіаносців в океанах, а тому не придатний для застосування в Чорному і Азовському морях.

Володимир Зеленський рік тому був на суднобудівному заводі в Ніколеві та оглядав крейсер «Україна»

Нагадаємо, екс-міністр оборони України Степан Полторак заявив про необхідність демілітаризувати недобудований ракетний крейсер проекту 1164 року, колишній крейсер «Україна». Степан Полторк замість крейсера показав проект корветів і запропонував президенту Володимиру Зеленському добудувати перший український корвет Володимир Великий на Миколаївському суднобудівному заводі.

Тодішній генеральний директор концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус не бачить доцільності у добудові ракетного крейсера «Україна», що утримується на Миколаївському суднобудівному заводі, тому пропонує розглянути можливість його продажу.

У липні 2020 року НікВесті повідомляли, що через рік після доручення Президента України Володимира Зеленського про демілітаризацію ракетного крейсера «Україна», що міститься на Миколаївському суднобудівному заводі, процес роззброєння так і не почався.

Також зазначимо, що українці звернулися до Президента України Володимира Зеленського з петицією щодо перетворення на музей крейсера «Україна».

Екс-директор комунальної установи «Агентство розвитку Миколаєва» Віталій Воронов запропонував зберегти крейсер «Україна» як туристичну пам'ятку міста. Віталій Воронов запропонував зробити з крейсера музей та встановити його біля городища «Дикий Сад».

Також нагадаємо, що «Сьогодні» зняло документальний фільм про ракетного крейсера «Україна».

Нагадаємо, що 26 жовтня 2020 року Господарський суд Миколаївської області розпочав процедуру банкрутства державного підприємства «Миколаївський суднобудівний завод», що входить до складу держконцерну «Укроборонпром».

Один із цехів «Миколаївського суднобудівного заводу»

Завод сам подав заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство. На даний момент підприємство не може сплатити заборгованість перед кредиторами. Загальна сума кредиторської заборгованості підприємства становить 829 678 251 гривню.

Раніше в січні 2020 року Державний концерн «Укроборонпром» повідомив, що після проведення аудиту збирається виставити на продаж більшу частину території та майна державного підприємства «Миколаївський суднобудівний завод».

Зазначимо, що процедура банкрутства може тривати на роки. Наприклад, 19 жовтня 2011 року Миколаївський господарський суд за позовом управління Пенсійного фонду в Миколаївській області виніс постанову про порушення процедури банкрутства ЗАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан». У 2013 році суд визнав завод «Океан» банкрутом, після чого розпочалася процедура ліквідації. Цей процес закінчився за п'ять років, 3 грудня 2018 року, коли Миколаївський суднобудівний завод «Океан» продали з аукціону за 122 мільйони 195 тисяч гривень компанії «Торговий дім «Аннона».

Також нагадаємо, що після чергової публікації НікВесті державний концерн «Укроборонпром» профінансував перший етап ремонту будівлі управління Миколаївського суднобудівного заводу.

Також «Укроборонпром» виділив фінансування на утримання ракетного крейсера «Україна», який міститься на «Миколаївському суднобудівному заводі».

Дивитись повну версію