Росія призупинила «Північний потік-1»

Російський газопровід «Північний потік-1» у понеділок, 11 липня, вранці зупиниться на планове обслуговування. За графіком воно має тривати до ранку 21 липня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Газпром".

Як зазначає агентство Reuters, технічне обслуговування цього місяця газопроводу «Північний потік-1» для транспортування сибірського газу до Європи по дну Балтійського моря є далеко не звичайною справою, враховуючи вторгнення Москви до України, західні санкції та дії Росії з обмеження постачання енергоносіїв. .

Річний період профілактичних робіт, який цього року починається 11 липня і має закінчитися 21 липня, часто минає майже непомітно для всіх, окрім трейдерів та газової галузі.

Цього разу Європа перебуває у напрузі, оскільки зростають побоювання, що російський газовий гігант «Газпром» може продовжити період технічного обслуговування або навіть оголосити про постійне припинення постачання.

Ще до ремонту він знизив пропускну спроможність трубопроводу до 40% від пропускної спроможності.

Подвійний газопровід завдовжки 1224 кілометри має загальну потужність 55 мільярдів кубометрів, що еквівалентно половині річного споживання газу в Німеччині. Хоча більшість його газу надходить безпосередньо до Німеччини, деяка частина також йде на захід і південь.

Газопровід «Північний потік-1» розпочав свою діяльність у листопаді 2011 року і коштував 7,4 мільярда євро. Він проходить від російського Виборга під Санкт-Петербургом до Любмін під Грайфсвальдом на сході Німеччини.

Трубопровід належить "Газпрому". Консорціум Nord Stream AG зі штаб-квартирою у Швейцарії є операційною компанією з транзитних, технічних, юридичних та екологічних питань, але не володіє активами чи газом у ньому.

"Газпром експорт" здійснює поставки за контрактами з європейськими комунальними підприємствами та газовими трейдерами.

Є й інші великі трубопроводи з Росії до Європи, але потоки поступово знижуються, особливо після того, як у травні Україна зупинила один маршрут транзиту газу, звинувативши втручання російських окупаційних сил.

Якщо «Північний потік-1» не відкриється у середині липня, у Європі не буде достатньо газу для зимових місяців пікового попиту.

Європейські підземні сховища заповнені трохи більш як на 60%, а ціль — на 80% до 1 листопада.

За підрахунками консалтингових компаній Wood Mackenzie і Rystad Energy, якщо пропускну здатність трубопроводу, як і раніше, знижено на 40% або повністю припиниться, Європа зможе заповнити сховища лише до 69% і 60% відповідно.

Європейські ціни на газ, які вже втричі-вчетверо перевищують рівень річної давності та значною мірою сприяють інфляції та політичній напруженості, зростуть.

Раніше в Німеччині заявили про те, що припинення подачі газу трубами «Північного потоку-1» може стати безстроковим. Тепер Німеччина готується до нормування енергії у разі нестачі газу цієї зими.

Дивитись повну версію