Завод «Екотранс», на який роками скаржилися миколаївці, збирається знизити потужності та стати більш екологічним

Олійноекстракційний завод «Екотранс» планує провести реконструкцію, зменшивши потужності та впровадивши заходи екологічної безпеки виробництва.

Про це йдеться у повідомленні про плановану діяльність, яку ТОВ «Екотранс» опублікувало у газеті «Южная правда», пишуть «НикВести».

«Планована діяльність передбачає проведення комплексу робіт з метою вдосконалення технологічних виробничих процесів підприємства шляхом використання більш сучасних технологічних рішень та технологічного обладнання провідних європейських виробників, яке дозволить мінімізувати шкідливий вплив на навколишнє середовище», — йдеться у повідомленні.

Як заявили на підприємстві, згідно першої технічної альтернативи планується:

  • реконструкція рушально-віяльного та олійнопресового цеху, цехів екстракції та грануляції, очисних споруд дощових стоків, основної галереї;
  • переоснащення споруд фільтрів котельні. В якості палива для котлів використовується лушпиння соняшника;
  • будівництво каналізаційної насосної станції, парогенераторної, підземних ємностей розчинника, споруд для ємності відбору олії та ін.

Згідно другої технічної альтернативи, мова йде про технічне переоснащення споруд фільтрів котельні. В якості палива для котлів використовується дизель.

Нагадаємо, мешканці будинку Озерна, 39 скаржилися на маслозавод «Екотранс», викиди якого шкодять їхньому здоров'ю.

22 жовтня 2020 року в рамках проведення досудового розслідування, розпочатого за численними скаргами мешканців Заводського району Миколаєва на викиди у повітря та шум у нічний час з боку маслозаводу, на підприємстві пройшли обшуки.

Також фахівці Державної екологічної інспекції знайшли порушення у роботі маслозаводу «Екотранс».

Також, голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім розповів, що керівництво маслозаводу «Екотранс», на який регулярно скаржаться мешканці мікрорайону Миколаєва Намив, вирішило встановити фільтри та зробити шумоізоляцію.

Проти діяльності заводу виступав також мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Повідомлялося, що біля заводу «Екотранс» у Миколаєві фахівці Держекоінспекції зафіксували скидання невідомої рідини, яка забруднює ґрунт. Сума збитків становила майже 315 тисяч.

Проблема забруднення повітря заводом «Екотранс» порушувалася ще 2010 року. Тоді Миколаївська міська рада подала до суду на олійноекстракційний завод.

У березні 2011 року Держуправління охорони навколишнього природного середовища встановило, що підприємство здійснює наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та заборонило роботу заводу. При цьому у квітні в Миколаївській облдержадміністрації розповіли, що якщо керівництво заводу не забезпечить екологічну безпеку роботи цього підприємства, воно не працюватиме.

Варто зазначити, що всі судові рішення щодо роботи у межах міста «Екотрансу» були винесені на користь заводу. Крім того, завод виграв суд останньої інстанції.

Дивитись повну версію