Як безпечно підняти машину на автомобільному витягу

У ході експлуатації транспортний засіб неминуче зношується. Одними з найуразливіших ділянок машини є нижня частина кузова, ходова система та підвіска. Тому в ході кожного планового технічного огляду, а також у разі виникнення підозр на несправність потрібно обов'язково виконувати огляд та діагностику цих елементів. На СТО для огляду машин використовують підйомники, стенди та інше обладнання, що дозволяє виявити несправність або сліди зношування навіть на важкодоступних ділянках. При проведенні сервісних маніпуляцій дуже важливо дотримуватися правил безпеки. У статті розповімо про те, як правильно піднімати машину на автомобільному підйомнику.

Загальні правила безпечної експлуатації обладнання

Використовуючи підйомники для автосервісу, фахівці отримують доступ до нижньої частини автомобільного кузова з механізмами, що на ній розташовані. Завдяки різноманітним регулюванням майстри можуть змінювати висоту підйому транспортного засобу та проводити сервісні маніпуляції. Щоб уникнути ризику падіння автомобіля з платформи, необхідно правильно вибрати точки опори та надійно зафіксувати під ними елементи обладнання.

На допомогу спеціалістам автосервісів виробники машин розміщують спеціальні наклейки у тих місцях, під які рекомендується підводити опорні майданчики підйомників. При роботі з обладнанням потрібно дотримуватись таких правил:

  1. Транспортний засіб повинен розташовуватися так, щоб його вага рівномірно розподілялася між усіма точками опори, без переваги в будь-яку сторону.
  2. Щоб надійніше зафіксувати авто, на додаток до основних опор можна використовувати центральну гвинтову підпірку (якщо така можливість передбачена конструктивними особливостями пристрою).
  3. Опорні платформи необхідно розташовувати під міцними ділянками кузова: підсилювальними пластинами, лонжеронами. Щоб знизити ризик деформації кузова та його окремих елементів через високе точкове навантаження, під опори підйомника варто помістити захисні прокладки з каучуку або іншого еластичного матеріалу.

Найбільш стійке положення машини на витягу досягається тоді, коли між опорами буде максимальна відстань і всі вони розташовуються на однаковій висоті. Після встановлення транспорту на потрібній висоті важелі обладнання необхідно заблокувати за допомогою фіксаторів, які перешкоджають довільному руху цих механізмів.

64ee07a6ef52c.webp

Найчастіші помилки при роботі з автомобільними підйомниками

Через недотримання правил експлуатації обладнання можуть виникати різні неприємні ситуації. Навіть якщо машину стійко зафіксували без ризику усунення або падіння з майданчика, то можливість пошкодження її окремих частин все одно залишається. Найчастіше від механічних впливів страждають такі конструктивні елементи:

  1. Молдінг пороги. Вони можуть змінюватися, якщо опорні майданчики заводяться надто глибоко під днище. У такому разі при піднятті машини вертикальна стійка опори може зім'яти молдинг.
  2. Елементи вихлопної системи. Деформація каталітичного нейтралізатора або інших частин також відбувається через неправильне розташування опорних майданчиків.
  3. Покришки. Гума може бути пошкоджена гострими кромками та кутами майданчиків, підйомними важелями.

Таким чином, робота з автомобільними підйомниками вимагає акуратності та суворого дотримання правил безпеки.

Дивитись повну версію